Türkiye'deki siyasi partiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Bu makale serisinin bir parçasıdır:
Türkiye
devlet yapısı

Türkiye çok partili sistemi ile parlamenter bir demokrasidir. Siyasi partilerin kuruluşları, teşkilatlanmaları, işleyişleri, faaliyetleri ve denetlenmeleri gibi esaslar 22 Nisan 1983 tarihinde kabul edilen Siyasi Partiler Kanunu ile düzenlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes yasa ile belirlenen şartları sağladığı sürece önceden izin almaksızın parti kurma hakkına sahiptir.

Büyük partiler, en son genel seçimlerde (12 Haziran 2011) oyların %10'undan fazlasını alan ve parlamentoda temsil edilen siyasi taraf olarak tanımlanmaktadır. Küçük partilerin isimleri eğer Yüksek Seçim Kurulu'nun şartlarını yerine getirirse oy pusulalarında bulunur.[1]

Etkin siyasi partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

TBMM'de bulunan siyasi partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

18 Ocak 2015 itibariyle TBMM'de sandalye sahibi partilere ilişkin genel bilgiler şu şekildir:

TBMM'de Temsil Edilen Partiler Seal of the Turkish Parliament (Türkiye Büyük Millet Meclisi).svg
Grubu Bulunan Partiler
# İsim K Lider(ler) İdeoloji Pozisyon MV Büyükşehir B. Belediye İl Genel M. Belediye M. Avrupa Üyelik Uluslararası Üyelik
1 Adalet ve Kalkınma Partisi AK PARTİ Ahmet Davutoğlu Ekonomik liberalizm[2]
Sosyal muhafazakârlık[3]
Merkez Sağ
312 / 535
18 / 30
800 / 1.351
779 / 1.251
10.530 / 20.498
Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular İttifakı -
2 Cumhuriyet Halk Partisi CHP Kemal Kılıçdaroğlu Sosyal demokrasi[4]
Kemalizm[5]
Merkez Sol
125 / 535
6 / 30
226 / 1.351
159 / 1.251
4.161 / 20.498
Avrupa Sosyalistler Partisi Sosyalist Enternasyonal
3 Milliyetçi Hareket Partisi MHP Devlet Bahçeli Türk Milliyetçiliği[6]
Ülkücülük[7]
Aşırı Sağ[8][9][10]
52 / 535
3 / 30
166 / 1.351
174 / 1.251
3.501 / 20.498
- -
4 Halkların Demokratik Partisi HDP Selahattin Demirtaş
Figen Yüksekdağ
Demokratik sosyalizm
Doğrudan Demokrasi[11]
Sol
27 / 535
0 / 30
0 / 1.351
1 / 1.251
9 / 20.498
- -
Grubu Bulunmayan Partiler
# İsim K Lider(ler) İdeoloji Pozisyon MV Büyükşehir B. Belediye İl Genel M. Belediye M. Avrupa Üyelik Uluslararası Üyelik
5 Anadolu Partisi ANA PARTİ Emine Ülker Tarhan Sosyal Demokrasi
Kemalizm[12]
Merkez Sol
1 / 535
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
- -
6 Demokratik Bölgeler Partisi DBP Emine Ayna
Kamuran Yüksek
Demokratik Sosyalizm Sol
1 / 535
2 / 30
97 / 1.351
128 / 1.251
1.432 / 20.498
Avrupa Sosyalistler Partisi -
7 Demokratik Gelişim Partisi DGP İdris Bal Muhafazakârlık
Ekonomik liberalizm
Merkez Sağ
1 / 535
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
- -
8 Elektronik Demokrasi Partisi E-PARTİ Emrehan Halıcı E-Demokrasi
Doğrudan Demokrasi
Merkez
1 / 535
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
- -
9 Millet ve Adalet Partisi MİLAD İdris Naim Şahin Muhafazakarlık
Milliyetçilik
Merkez Sağ
1 / 535
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
- -
Kaynak: "Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekilleri Dağılımı". Türkiye Büyük Millet Meclisi. http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/milletvekillerimiz_sd.dagilim. 
"30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri Resmi Gazeteye Gönderilen Seçim Sonuçları". Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu. http://www.ysk.gov.tr/ysk/faces/HaberDetay?training_id=YSKPWCN1_4444004534&_afrLoop=34953758973253379&_afrWindowMode=0&_afrWindowId=null#%40%3F_afrWindowId%3Dnull%26_afrLoop%3D34953758973253379%26training_id%3DYSKPWCN1_4444004534%26_afrWindowMode%3D0%26_adf.ctrl-state%3Drabkp1yzg_176. 

Diğer Partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Komünist partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kapanan siyasi partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Başka parti ile birleşerek kapananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kendini feshederek kapananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "2007 yılına kadar kurulan siyasi partiler". Türkiye Büyük Millet Meclisi. http://www.tbmm.gov.tr/kutuphane/siyasi_partiler.html. Erişim tarihi: 24 Ekim 2011. 
  2. ^ " "2023 Siyasi Vizyon". http://www.akparti.org.tr/site/akparti/2023-siyasi-vizyon#bolum_". Erişim tarihi: 18 Ocak 2014. ""...Sermaye hareketlerinin ve ticaretin serbest olmasını savunmaya devam edeceğiz. Dalgalı kur rejimini sürdüreceğiz. Yapısal reformlarımızı kararlılıkla uygulayacağız.""  (Türkçe)
  3. ^ " "2023 Siyasi Vizyon". http://www.akparti.org.tr/site/akparti/2023-siyasi-vizyon#bolum_". Erişim tarihi: 18 Ocak 2014. ""...AK Parti’nin geliştirmeye çalıştığı muhafazakâr demokrat siyasi kimlik dünya genelindeki muhafazakârlık pratikleriyle örtüşen özelliklere sahip olmakla birlikte, Türkiye’nin sosyo-kültürel özellikleriyle şekillenen bir muhtevaya ve yerel dinamiklerle şekillenen bir siyaset tarzına sahiptir.""  (Türkçe)
  4. ^ "CHP Parti Programı". http://www.chp.org.tr/wp-content/uploads/chpprogram.pdf. Erişim tarihi: 18 Ocak 2014. ""...AMACIMIZ, 21. yüzyılda, CHP’nin Atatürkçü ve devrimci ilkeleriyle, gelenekleriyle, sosyal demokrasi anlayışıyla toplumumuzu, devletimizi, yenileştirmektir.""  (Türkçe)
  5. ^ "CHP Parti Programı". http://www.chp.org.tr/wp-content/uploads/chpprogram.pdf. Erişim tarihi: 18 Ocak 2014. ""...AMACIMIZ, 21. yüzyılda, CHP’nin Atatürkçü ve devrimci ilkeleriyle, gelenekleriyle, sosyal demokrasi anlayışıyla toplumumuzu, devletimizi, yenileştirmektir.""  (Türkçe)
  6. ^ " "MHP Parti Programı". ss. 14-15. http://www.mhp.org.tr/usr_img/_mhp2007/kitaplar/mhp_parti_programi_2009_opt.pdf". Erişim tarihi: 18 Ocak 2014. ""İnsan hak ve hürriyetleri, hukukun üstünlüğü ve adalet gibi değerler, Türk Milliyetçiliği’nin ilk ve temel adımları ve Milliyetçi Hareket Partisinin temel referanslarıdır.""  (Türkçe)
  7. ^ " "MHP Parti Programı". ss. 16. http://www.mhp.org.tr/usr_img/_mhp2007/kitaplar/mhp_parti_programi_2009_opt.pdf". Erişim tarihi: 18 Ocak 2014.  (Türkçe)
  8. ^ "Turkish far right on the rise". The Independent. 20 April 1999. http://www.independent.co.uk/news/turkish-far-right-on-the-rise-1088461.html. Erişim tarihi: 29 August 2014.  (İngilizce)
  9. ^ Avcı, Gamze (September 2011). "The Nationalist Movement Party's Euroscepticism: Party Ideology Meets Strategy". South European Society and Politics (Routledge) 16 (3): 435–447. doi:10.1080/13608746.2011.598359. ISSN 1743-9612. https://wiki.zirve.edu.tr/sandbox/groups/economicsandadministrativesciences/wiki/ff77d/attachments/f46f9/W7-Avci%202.PDF.  (İngilizce)
  10. ^ Çınar, Alev; Burak Arıkan (2002). "The Nationalist Action Party: Representing the State, the Nation or the Nationalists?". Barry Rubin & Metin Heper. Political Parties in Turkey. London: Routledge. ss. 25. ISBN 0714652741. http://books.google.com/books?id=B71dAgAAQBAJ.  (İngilizce)
  11. ^ "HDP Parti Programı". http://www.hdp.org.tr/parti/parti-programi/8. Erişim tarihi: 18 Ocak 2014. ""Yerel demokrasi anlayışımız, temsili demokrasiyi aşan doğrudan demokrasiye dayanır ... Demokrasiyi temsili meclisle sınırlı görmeyen Partimiz, halkın tartışma, örgütlenme ve karar mekanizmalarına doğrudan katılımının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını, her düzeyde halk denetiminin geliştirilmesini, halkın söz ve karar hakkını savunur ve gerçekleştirir.""  (Türkçe)
  12. ^ "Anadolu Partisinin Yolu". http://www.anadolupartisi.org.tr/TR,82/anadolu-partisi-programi.html. Erişim tarihi: 18 Ocak 2014. ""...Anadolu Partisi’nin Temel İlkeleri ve Politikaları; Anayasanın ilk dört maddesine, Cumhuriyetin temel değerlerine, Atatürk ilke ve devrimlerine, evrensel hukuk ilkelerine bağlıdır.""  (Türkçe)