Türkiye'deki müzeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürk'ün Anadolu'nun insan eliyle yapılan faydalı şeylerinin sergi ve araştırmasına önem vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye Cumhuriyeti ilan edildiğinde, İstanbul'da "Asar-ı Atika Müzesi", olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Aya İrini'nin ev sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camii'nde Türk ve İslam Eserleri Müzesi (Evkaf-ı Islamiye Müzesi) ve Anadolu'nun birkaç büyük şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi (Müze-i Humayun) müzeleri vardı.

Türk Arkaleoloji Müzesi (Türk Asar-ı Atikası), Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında kuruldu. Görevi toplamak, sıralama yapmak, katalog ve arkeolojik ve etnoğrafik buluntuları korumaktı. Anadolu'nun birçok bölgesinde antik kiliseler, camiler ve kervansaraylar restore edildi ve müzeye dönüştürüldüler. Malzemeleri ve içerisindeki sanat çalışmaları ile Topkapı Sarayı, 1927 yılında halkın ziyaretine açıldı. Aynı yıl İslami Müze "Türk ve İslam Eserleri Müzesi" olarak restore edildi ve Konya'da Mevlana Derviş Loca'sı bir müzeye dönüştürüldü.

1930 yılında tamamlanan Ankara Etnoğrafya Müzesi, cumhuriyet döneminde inşası ilk defa müze olarak dizayn edilen yapıydı. Yeni müzeler Bursa, Adana, Manisa, İzmir, Kayseri, Antalya, Afyon, Bergama ve Edirne'de kuruldu. 1940 yılında Ankara'da Mahmut Paşa Bedesteni içinde kurulmuş olan Hitit Müzesi, restore edildip, yenileştirildikten sonra 1968 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesi haline dönüştürüldü.

Bugün, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 98 müze müdürlüğü [1], 92 özel müze ve 1.204 özel koleksiyon vardır.

Adana[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Adana Arkeoloji Müzesi
  2. Adana Atatürk Evi Müzesi
  3. Adana Etnografya Müzesi
  4. Misis Mozaik Müzesi

Adıyaman[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Adıyaman Müzesi

Afyon[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Afyon Arkeoloji Müzesi
  2. Afyon Bolvadin Müzesi
  3. Afyon Zafer Müzesi
  4. Afyonkarahisar Mevlevîhânesi

Aksaray[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Aksaray Müzesi

Amasya[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi
  2. Amasya/Taşova Alparslan Belediyesi Müzesi
  3. Amasya Şehzadeler Müzesi
  4. Amasya Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi
  5. Amasya Hazeranlar Konağı Etnoğrafya Müzesi
  6. Minyatür Amasya-1915 Şehr-i Amasya Müzesi
  7. Amasya Sabuncuoğlu Tıp Ve Cerrahi Tarihi Müzesi
  8. Amasya Orman ve Ormancılık Müzesi
  9. Amasya Bayezid-i Veli Han İl Halk Kütüphanesi Yazma ve Basma Eserler
  10. Amasya Ferhat ile Şirin Müzesi- Nikah Salonu/ Yapımı devam ediyor.

Ankara[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Anadolu Medeniyetleri Müzesi
  2. Ankara Etnografya Müzesi
  3. Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi
  4. Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi
  5. Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası)
  6. Mehmet Akif Ersoy Müze Evi
  7. Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesi
  8. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi
  9. ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi
  10. Pembe Köşk
  11. Türk Hava Kurumu Müzesi
  12. Feza Gürsey Bilim Merkezi
  13. Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
  14. Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesi
  15. Hacettepe Sanat Müzesi
  16. MTA Tabiat Tarihi Müzesi

Antalya[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Antalya Müzesi
  2. Alanya Arkeoloji Müzesi
  3. Alanya Atatürk Evi Müzesi
  4. Alanya Etnografya Müzesi
  5. Kaleiçi Müzesi
  6. Side Müzesi
  7. İçkale Müzesi

Aydın[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Afrodisias Müzesi
  2. Aydın Müzesi
  3. Milet Müzesi
  4. Yörük Ali Efe Müzesi
  5. Söke Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi

Balıkesir[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesi
  2. Bandırma Arkeoloji Müzesi
  3. Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi
  4. Fotoğraf Müzesi
  5. Edremit Tahtakuşlar Etnografya Müzesi
  6. Gönen Mozaik Müzesi
  7. Balıkesir Belediyesi Devrim Erbil Çağdaş Sanat Müzesi
  8. Bigadiç Müze Evi
  9. Marmara İlçesi Saraylar Açık Hava Müzesi
  10. Antardos Açık Hava Müzesi - Altınoluk

Bartın[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Amasra Müzesi

Batman[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Batman Müzesi

Bayburt[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Baksı Müzesi

Bilecik[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Söğüt Müzesi

Bitlis[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Ahlat Müzesi
  2. Bitlis Etnoğrafya Müzesi

Bolu[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Bolu Müzesi

Burdur[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Burdur Müzesi
  2. Taşoda Etnoğrafya Müzesi

Bursa[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Bursa Arkeoloji Müzesi
  2. Bursa Kent Müzesi
  3. Bursa Ormancılık Müzesi
  4. Bursa Sağlık Müzesi
  5. Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
  6. Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi
  7. Hünkâr Köşkü
  8. Mudanya Mütareke Evi
  9. Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi
  10. Bursa Atatürk Evi Müzesi
  11. Bursa Türk ve İslam Eserleri Müzesi
  12. Yenişehir Şemaki Evi Müzesi
  13. Mudanya Tahir Paşa Konağı Müzesi
  14. İznik Müzesi
  15. İznik Ayasofya Müzesi
  16. Celal Bayar Vakfı ve Müzesi
  17. İnegöl Kent Müzesi

Çanakkale[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Bozcaada Yerel Tarih Müzesi
  2. Çanakkale Arkeoloji Müzesi
  3. Çamburnu Ziyaretçi Merkezi Milli Parklar Müzesi
  4. Çanakkale Adatepe Zeytinyağı Müzesi
  5. Çanakkale Belediye Türk evi Özel Etnoğrafya Müzesi
  6. Çanakkale Bigalı(Çam yayla) Atatürk Evi Müzesi
  7. Çanakkale Hadımoğlu Konağı Türk evi
  8. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı şehitlikleri ve eserleri
  9. Çanakkale Kabatepe Tanıtma Merkezi
  10. Çanakkale Şehitleri Anıtı Harp Müzesi
  11. Çanakkale Şehitler Harput Müzesi
  12. Şehitlik Abidesi Savaş Eserleri Müzesi

Çankırı[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Çankırı Müzesi

Çorum[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Çorum Müzesi
  2. Alacahöyük Müze ve Örenyeri
  3. Boğazköy Müzesi

Denizli[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Pamukkale Arkeoloji Müzesi
  2. Atatürk ve Etnoğrafya Müzesi
  3. Ufo Müzesi

Diyarbakır[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Diyarbakır Müzesi
  2. Ziya Gökalp Müzesi
  3. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Müzesi

Edirne[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. İkinci Beyazıt Külliyesi Sağlık Müzesi
  2. Edirne Müzesi
  3. Edirne Türk ve İslam Eserleri Müzesi
  4. Edirne T.Ü. Lozan Müzesi
  5. Edirne T.Ü. Çağdaş Resim Heykel Müzesi
  6. VGM Selimiye Vakıf Müzesi

Elazığ[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi
  2. Harput Müzesi

Erzincan[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Erzincan Müzesi
  2. Kemaliye Ali Gürer Özel Müzesi

Erzurum[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Erzurum Arkeoloji Müzesi
  2. Erzurum Atatürk Evi
  3. Yakutiye Medresesi
  4. 23 Temmuz Kongre Müzesi

Eskişehir[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Eskişehir Arkeoloji Müzesi
  2. Yunus Emre Müzesi
  3. Seyitgazi Müzesi
  4. İnönü Savaşları Karargah Müzesi
  5. A.Ü. Cumhuriyet Tarihi Müzesi
  6. A.Ü. Çağdaş Sanatlar Müzesi
  7. Eskişehir TCDD Müzesi
  8. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
  9. Pessinus Müzesi
  10. Eskişehir Atatürk ve Kültür Müzesi
  11. Eskişehir Havacılık Müzesi (Tayyare Müzesi/Hava Müzesi)
  12. Osmanlı Evi Müzesi
  13. A.Ü. Eğitim Karikatürleri Müzesi
  14. Eskişehir Lületaşı Müzesi
  15. Balmumu Heykeller Müzesi

Gaziantep[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Gaziantep Arkeoloji Müzesi
  2. Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi
  3. Hasan Süzer Etnografya Müzesi
  4. Medusa Cam Müzesi
  5. Ömer Ersoy Kültür Merkezi
  6. Şahinbey Savaş Müzesi
  7. Zeugma Mozaik Müzesi
  8. Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi
  9. Yesemek Açıkhava Müzesi
  10. Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi
  11. Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi
  12. Gaziantep Atatürk Evi Müzesi
  13. Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi
  14. Gaziantep Kültürü Müzesi

Giresun[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Giresun Müzesi

Gümüşhane[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Gümüşhane İkizevler Konağı

Hatay[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Hatay Arkeoloji Müzesi
  2. St.Pierre Kilisesi (Anıt Müze)

Isparta[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Isparta Müzesi
  2. Yalvaç Müzesi
  3. Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi
  4. Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi

İstanbul[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Adalar Müzesi
  2. Askeri Müze
  3. Ayasofya Müzesi
  4. Aya İrini Müzesi
  5. Aynalıkavak Kasrı
  6. Beylerbeyi Sarayı
  7. Divan Edebiyatı Müzesi (Galata Mevlevihane Müzesi)
  8. Dolmabahçe Sarayı
  9. Çırağan Sarayı
  10. Çinili Köşk
  11. Fenerbahçe Müzesi
  12. Florya Atatürk Köşkü
  13. Havacılık Müzesi
  14. İTÜ Doğa Tarihi ve Bilim Müzesi
  15. Kariye Müzesi
  16. Kazım Karabekir Paşa Müzesi
  17. Küçüksu Sarayı
  18. Mecma-ı Âsâr-ı Atika Müzesi
  19. Madde işaretli liste öğesi
  20. Miniatürk
  21. Orhan Kemal Müzesi
  22. Panorama 1453 Tarih Müzesi
  23. Pera Müzesi
  24. Sadberk Hanım Müzesi
  25. Sait Faik Müzesi
  26. Sisli Bilim Merkezi
  27. Sağlık Müzesi
  28. Topkapı Sarayı
  29. Türk ve İslam Eserleri Müzesi
  30. Yedikule Zindanları
  31. Yerebatan Sarnıcı
  32. Yıldız Porselen Fabrikası
  33. Yıldız Sarayı
  34. İstanbul Arkeoloji Müzeleri
  35. İstanbul Deniz Müzesi
  36. İstanbul Modern
  37. İstanbul Oyuncak Müzesi
  38. 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi
  39. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
  40. İmrahor Sarayı
  41. Fethiye Müzesi
  42. Tekfur Sarayı
  43. Anadolu Hisarı
  44. Rumeli Hisarı
  45. Şerifler Yalısı
  46. Adam Mickeiexic Müzesi
  47. Sahne Sanatları Müzesi
  48. Aşiyan Müzesi (Tevfik Fikret’in Evi)
  49. İstanbul Atatürk Müzesi
  50. Aydınlatma ve Isıtma Araçları Müzesi
  51. Ayşe ve Ercüment Kalmık Müzesi
  52. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi
  53. Denizcilik ve Su Ürünleri Müzesi
  54. İstanbul Halı Müzesi
  55. Haluk Perk Müzesi
  56. H.Rahmi Gürpınar Müzesi
  57. Karikatür ve Mizah Müzesi
  58. Kazım Karabekir Paşa Müzesi
  59. Kilim ve Düz Yaygılar Müzesi
  60. Kont Seçini İtfaiye Müzesi
  61. Mimar Sinan Ü. Resim ve Heykel Müzesi
  62. Polis Müzesi
  63. İstanbul PTT Müzesi
  64. Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi
  65. Sadberk Hanım Müzesi
  66. Sait Faik Abasıyanık Müzesi
  67. Sakıp Sabancı Müzesi
  68. Sirkeci Garı TCDD Müzesi
  69. İstanbul Şehir Müzesi
  70. Tanzimat Müzesi
  71. Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi
  72. Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi
  73. Türkiye Denizcilik İşl. Tarih ve Sanat Merkezi Müzesi
  74. Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi
  75. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji A.B.D. Bşk. Müzesi
  76. Dimitri Kantemir Evi Müzesi
  77. Doğançay Müzesi
  78. Selimiye Askeri Ortaokulu Müzesi
  79. Florence Nightingale Müzesi
  80. Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi
  81. Masumiyet Müzesi

İzmir[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. İzmir Arkeoloji Müzesi
  2. İzmir Atatürk Evi Müzesi
  3. İzmir Etnoğrafya Müzesi
  4. Bergama Müzesi
  5. Çeşme Müzesi
  6. Efes Müzesi
  7. Ödemiş Müzesi
  8. Tire Müzesi
  9. Ümran Baradan Çocuk Müzesi
  10. Selçuk Yaşar Resim Müzesi ve Sanat Galerisi
  11. TCDD Selçuk Çamlık Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi
  12. TCDD 3. Bölge Müze ve Sanat Galerisi
  13. İnciraltı Deniz Müzesi
  14. İzmir Latife Hanım Evi Müzesi
  15. Konak Belediyesi İzmir Mask Müzesi
  16. İzmir Oyun ve Oyuncak Müzesi
  17. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi
  18. Konak Belediyesi İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi

Kahramanmaraş[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Kahramanmaraş Müzesi

Karabük[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi

Karaman[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Karaman Müzesi

Kars[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Kars Müzesi

Kastamonu[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Kastamonu Müzesi

Kayseri[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Kayseri Müzesi
  2. Kayseri Atatürk Evi Müzesi
  3. Kayseri Etnoğrafya Müzesi
  4. Erciyes Ü. Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi

Kırıkkale[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. MKE Silahsan Özel Müzesi

Kırklareli[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Kırklareli Müzesi

Kırşehir[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Kırşehir müzesi

Kocaeli[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Kocaeli Arkeoloji Müzesi (Av Köşkü)
  2. Kocaeli Etnografya Müzesi (Saatçi Ali Efendi Konağı)
  3. Osman Hamdi Bey Müzesi

Konya[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Konya Ereğli Müzesi
  2. Mevlana Müzesi
  3. Konya Arkeoloji Müzesi
  4. Konya Atatürk Evi Müzesi
  5. Karatay Medresesi (Çini Eserler Müzesi)
  6. Sırçalı Medrese (Mezar Anıtları Müzesi)
  7. İnce Minare (Taş-Ahşap Eserleri Müzesi)
  8. Konya Etnoğrafya Müzesi
  9. Konya İzzet Koyunoğlu Şehir Müzesi

Kütahya[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Kütahya Arkeoloji Müzesi
  2. Porselen Müzesi
  3. Kossuth Evi Müzesi
  4. Çini Müzesi
  5. Sadık Atakan Özel Çini Müzesi
  6. Altıntaş Açıkhava Müzesi
  7. Dumlupınar Müzesi
  8. Tavşanlı Belediyesi Müzesi

Malatya[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Malatya Müzesi
  2. İnönü Ü. İsmet İnönü Müzesi

Manisa[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Manisa Müzesi

Mardin[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Mardin Müzesi

Mersin[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Mersin Arkeoloji Müzesi
  2. Mersin Atatürk Evi Müzesi
  3. Mersin Deniz Müzesi
  4. Mersin Kent Müzesi
  5. Anamur Müzesi
  6. Silifke Müzesi
  7. Silifke Atatürk Evi Müzesi
  8. Narlıkuyu Mozaik Müzesi
  9. Tarsus Müzesi
  10. Taşucu Amphora Müzesi
  11. St. Paul Anıt Müzesi

Muğla[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Bodrum Kalesi (Sualtı Arkeoloji Müzesi)
  2. Muğla Müzesi
  3. Milas Müzesi
  4. Iassos Balık Pazarı Açık Hava Müzesi
  5. Fethiye Müzesi
  6. Marmaris Müzesi
  7. Marmaris Halıcı Ahmet Urkay Müzesi
  8. Bodrum Deniz Müzesi

Nevşehir[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi
  2. Ortahisar Etnoğrafya Müzesi
  3. Ürgüp Müzesi
  4. Nevşehir Müzesi
  5. Hacıbektaş Müzesi
  6. Hacıbektaş Atatürk Evi Müzesi
  7. Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi
  8. Galip Körükçü Saç Müzesi

Niğde[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Niğde Müzesi

Ordu[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Ordu Müzesi
  2. Ordu Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi

Rize[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Rize Müzesi
  2. Rize Atatürk Evi Müzesi

Sakarya[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Sakarya Müzesi
  2. Ali Fuat Paşa Kuvay-i Milliye Müzesi

Samsun[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Alaçam Mübadele Müzesi
  2. Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
  3. Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi
  4. Gazi Müzesi
  5. Havza Atatürk Evi
  6. Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
  7. Samsun Kent Müzesi
  8. Tekkeköy Atatürk Evi
  9. Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi

Sinop[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Sinop Cezaevi (Sinop Kalesi)
  2. Sinop Müzesi

Sivas[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi (Sivas Kongre Binası)
  2. Aşık Veysel Müzesi
  3. İnönü Etnoğrafya Müzesi
  4. Sivas Arkeoloji Müzesi
  5. Tüdemsaş Müzesi
  6. Selçuklu Müzesi

Şanlıurfa[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Şanlıurfa Müzesi
  2. İbrahim Tatlıses Müzesi
  3. Mutfak Müzesi
  4. Kurtuluş Müzesi

Şırnak[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi

Tekirdağ[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Tekirdağ Müzesi
  2. Rakoczi Müzesi
  3. Malkara Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Müzesi

Tokat[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Tokat Müzesi

Trabzon[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Sümela Manastırı
  2. Trabzon Ayasofya Müzesi
  3. Atatürk Müzesi (Köşk)
  4. Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)
  5. Trabzonspor Müzesi

Uşak[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Uşak Müzesi
  2. Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi

Van[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Van Müzesi

Yozgat[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Yozgat Etnoğrafya Müzesi (Nizamoğlu Konağı)
  2. Yozgat Arkeoloji Müzesi (Karslıoğlu Konağı)

Zonguldak[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Zonguldak Müzesi
  2. Karadeniz Ereğli Müzesi
  3. Çanakçılar Seramik A.Ş. Müzesi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]