Türkiye'deki en yüksek binalar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Maslak finans bölgesi, İstanbul, Türkiye

Türkiye'deki en yüksek binalar listesi, Türkiye'de inşaatı tamamlanmış en yüksek binaların listesidir.

Türkiye'deki en yüksek binalar, ağırlıklı olarak İstanbul'da yer almaktadır. İstanbul'da özellikle 2000’li yıllardan sonra hız kazanan inşaat faaliyetleri sonuncunda gökdelenler şehir silüetinin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. İstanbul’un Avrupa Yakasında en çok Gayrettepe ile Maslak arasındaki Büyükdere Caddesi aksına ek olarak son yıllarda Şişli’nin Bomonti semtinde de gökdelenlerin sayısı artmaya başladı. Şehrin Asya Yakasında ise Ataşehir, Kozyatağı gibi bölgelerde yaygınlaşan gökdelen sayısının İstanbul Finans Merkezi’nin tamamlanması ile bu yakada daha da artması beklenmektedir.[1][2]

Türkiye'deki en yüksek binalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Ad Görsel Şehir Yükseklik (m) Katlar Yıl Koordinatlar Notlar
01.01 Istanbul Sapphire IstanbulSapphireOverall.jpg İstanbul 234,9 54 2011 41°05′05.9″K 29°00′22.2″D / 41.084972°K 29.006167°D / 41.084972; 29.006167 [3][4]
02.02 Spine Tower İstanbul 202 47 2014 41°06′39.2″K 29°01′23.6″D / 41.110889°K 29.023222°D / 41.110889; 29.023222 [5][6]
03.03= Folkart Towers A Folkart towers.jpg İzmir 200 46 2014 38°27′15.6″K 27°10′35.7″D / 38.454333°K 27.176583°D / 38.454333; 27.176583 [7][8]
04.03= Folkart Towers B Folkart towers.jpg İzmir 200 46 2014 38°27′12.3″K 27°10′37.7″D / 38.453417°K 27.177139°D / 38.453417; 27.177139 [9][10]
05.05= Anthill Residence 1 İstanbul 195 54 2010 41°03′25.4″K 28°58′33.7″D / 41.057056°K 28.976028°D / 41.057056; 28.976028 [11][12]
06.05= Anthill Residence 2 İstanbul 195 54 2010 41°03′23.9″K 28°58′36.8″D / 41.056639°K 28.976889°D / 41.056639; 28.976889 [13][14]
07.07 Varyap Meridian Grand Tower İstanbul 192 61 2013 41°00′03.2″K 29°06′10.7″D / 41.000889°K 29.102972°D / 41.000889; 29.102972 [15][16]
08.08 Rönesans Tower İstanbul 186 40 2014 40°58′53.1″K 29°06′02.6″D / 40.981417°K 29.100722°D / 40.981417; 29.100722 [17][18]
09.09 İş Kuleleri 1 Is kuleleri 1.JPG İstanbul 181,2 52 2000 41°04′58.8″K 29°00′40.7″D / 41.083°K 29.011306°D / 41.083; 29.011306 [19][20]
10.010 Andromeda Gold İstanbul 181 52 2013 40°59′28.1″K 29°07′01.3″D / 40.991139°K 29.117028°D / 40.991139; 29.117028 [21][22]
11.011= Varyap Meridian C Blok İstanbul 180 45 2013 40°59′58.9″K 29°06′05.6″D / 40.999694°K 29.101556°D / 40.999694; 29.101556 [23][24]
12.011= Palladium Tower İstanbul 180 43 2014 40°59′06.8″K 29°05′58.0″D / 40.985222°K 29.09944°D / 40.985222; 29.09944 [25][26]
13.013 Mertim 126 Mersin.07.2006 resize.JPG Mersin 176,8 52 1987 36°48′12.9″K 34°37′25.9″D / 36.803583°K 34.623861°D / 36.803583; 34.623861 [27][28]
14.014 Akasya Tower İstanbul 172,6 55 2014 41°00′02.8″K 29°03′18.1″D / 41.000778°K 29.055028°D / 41.000778; 29.055028 [29][30]
15.015 Şişli Plaza İstanbul 170,1 46 2007 41°03′37.3″K 28°59′29.1″D / 41.060361°K 28.991417°D / 41.060361; 28.991417 [31][32]
16.016 River Plaza İstanbul 170 38 2014 41°04′38.2″K 29°00′34.0″D / 41.077278°K 29.00944°D / 41.077278; 29.00944 [33][34]
17.017= Tekstilkent Plaza 1 İstanbul 168 44 2000 41°04′07.4″K 28°51′51.5″D / 41.068722°K 28.864306°D / 41.068722; 28.864306 [35][36]
18.017= Tekstilkent Plaza 2 İstanbul 168 44 2000 41°04′06.8″K 28°51′54.2″D / 41.068556°K 28.865056°D / 41.068556; 28.865056 [37][38]
19.017= Soyak Kristal Kule İstanbul 168 37 2014 41°04′57.6″K 29°00′30.9″D / 41.082667°K 29.008583°D / 41.082667; 29.008583 [39][40]
20.020 Varyap Meridian E Blok İstanbul 164 41 2012 40°59′56.2″K 29°05′53.5″D / 40.998944°K 29.098194°D / 40.998944; 29.098194 [41][42]
21.021 Selçuklu Kulesi Kulesite.JPG Konya 163 42 2006 37°53′19.6″K 32°29′39.9″D / 37.888778°K 32.494417°D / 37.888778; 32.494417 [43][44]
22.022 Levent 199 İstanbul 161 40 2014 41°04′49.8″K 29°00′36.9″D / 41.0805°K 29.01025°D / 41.0805; 29.01025 [45][46]
23.023= Portakal Çiçeği Residence Ankara 160 32 2010 39°53′17.0″K 32°50′58.4″D / 39.88806°K 32.849556°D / 39.88806; 32.849556 [47][48]
24.023= Rixos Bomonty Residence İstanbul 160 42 2010 41°03′22.5″K 28°58′45.8″D / 41.05625°K 28.979389°D / 41.05625; 28.979389 [49][50]
25.023= Sky Towers 1 İstanbul 160 41 2011 40°59′20.7″K 29°07′34.7″D / 40.989083°K 29.126306°D / 40.989083; 29.126306 [51][52]
26.023= Exen İstanbul İstanbul 160 44 2014 41°01′57.0″K 29°05′25.4″D / 41.0325°K 29.090389°D / 41.0325; 29.090389 [53][54]
27.027 Akbank Tower Sabancı Kuleleri.jpg İstanbul 158 39 1993 41°05′04.8″K 29°00′37.8″D / 41.084667°K 29.0105°D / 41.084667; 29.0105 [55][56]
28.028= Arkon Park Residence 1 İstanbul 155 39 2010
29.028= Trump Towers 1 İstanbul 155 39 2010
30.030 Uprise Elite İstanbul 154 42 2011
31.031 Süzer Plaza Ritz-Carlton Ritz Carlton Istanbul.jpg İstanbul 153,7 34 1998 41°02′24.9″K 28°59′32.0″D / 41.04025°K 28.99222°D / 41.04025; 28.99222 [57][58]
32.032 Torun Tower İstanbul 153 35 2014 41°04′10.5″K 29°00′38.3″D / 41.069583°K 29.010639°D / 41.069583; 29.010639 [59][60]
33.033 Polat Tower Residence İstanbul 152,5 42 2001
34.034= Nata Vega Park 1 Ankara 151 46 2013 39°53′24.4″K 32°56′02.3″D / 39.890111°K 32.933972°D / 39.890111; 32.933972 [61][62]
35.034= Nata Vega Park 2 Ankara 151 46 2013 39°53′21.3″K 32°56′06.0″D / 39.88925°K 32.935°D / 39.88925; 32.935 [63][64]
36.036 Istanbloom İstanbul 150 46 2014 [65][66]
37.037 Dumankaya İkon İstanbul 149 41 2012 [67][68]
38.038= 42 Maslak 1 İstanbul 148 42 2014 [69][70]
39.038= 42 Maslak 2 İstanbul 148 42 2014 [71][72]
40.038= Wyndham Grand İstanbul İstanbul 148 32 2014 41°04′38.0″K 29°00′44.4″D / 41.07722°K 29.012333°D / 41.07722; 29.012333 [73][74]
41.041= Sun Plaza İstanbul 145 38 2005
42.041= Four Winds Residence 1 İstanbul 145 45 2014 [75][76]
43.041= Four Winds Residence 2 İstanbul 145 45 2014 [77][78]
44.041= Four Winds Residence 3 İstanbul 145 45 2014 [79][80]
45.041= Four Winds Residence 4 İstanbul 145 45 2014 [81][82]
46.046 Trump Towers 2 Башня Трампа в Стамбуле.jpg İstanbul 144,5 37 2010
47.047= TAT Towers 1 İstanbul 143 34 2000 41°04′07.9″K 29°00′49.0″D / 41.068861°K 29.01361°D / 41.068861; 29.01361 [83][84]
48.047= TAT Towers 2 İstanbul 143 34 2000 41°04′09.8″K 29°00′50.2″D / 41.069389°K 29.013944°D / 41.069389; 29.013944 [85][86]
49.047= Metrocity Millennium Towers 1 İstanbul 143 31 2000
50.047= Metrocity Millennium Towers 2 İstanbul 143 35 2000
51.047= Metrocity Millennium Towers 3 İstanbul 143 35 2000
52.047= Hilton İstanbul Bomonti İstanbul 143 35 2013 41°03′31.7″K 28°58′44.9″D / 41.058806°K 28.979139°D / 41.058806; 28.979139 [87][88]
53.053 Hilton İzmir Hilton Izmir and the Turkish Flag.JPG İzmir 142 35 1991 38°25′32.1″K 27°08′13.7″D / 38.425583°K 27.137139°D / 38.425583; 27.137139 [89][90]
54.054= Selenium Twins 1 İstanbul 141 34 2008
55.054= Selenium Twins 2 İstanbul 141 34 2008
56.056= Sabancı Merkezi 2 Sabancı Kuleleri.jpg İstanbul 140 34 1993 41°05′06.6″K 29°00′36.4″D / 41.085167°K 29.010111°D / 41.085167; 29.010111 [91][92]
57.056= Dikmen Valley Towers 1 Ankara 140 36 1996
58.056= Dikmen Valley Towers 2 Ankara 140 36 1996
59.056= Dikmen Valley Towers 3 Ankara 140 36 1996
60.056= Dikmen Valley Towers 4 Ankara 140 36 1996
61.056= Şişli Elit Residence İstanbul 140 35 2000
62.056= TOBB Kuleleri 1 TOBB İkiz Kuleler.jpg Ankara 140 34 2001
63.056= TOBB Kuleleri 2 TOBB İkiz Kuleler.jpg Ankara 140 34 2001
64.056= DAP Royal Center 1 İstanbul 140 30 2013 40°56′08.3″K 29°08′04.6″D / 40.935639°K 29.134611°D / 40.935639; 29.134611 [93][94]

Yapımı devam eden ve önerilen en yüksek binalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapımı devam edenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ad Şehir Yükseklik (m) Katlar Yıl
(tahminî)
Koordinatlar Notlar
Skyland İstanbul B Blok İstanbul 293 46 2016 41°06′10.3″K 28°59′12.2″D / 41.102861°K 28.986722°D / 41.102861; 28.986722 [95][96]
Skyland İstanbul A Blok İstanbul 293 44 2016 41°06′08.6″K 28°59′07.9″D / 41.102389°K 28.985528°D / 41.102389; 28.985528 [97][98]
Diamond of İstanbul İstanbul 270 53 41°06′34.5″K 29°01′25.6″D / 41.109583°K 29.023778°D / 41.109583; 29.023778 [99][100]
Sapphire Ankara Ankara 260 60 2015 39°54′38.9″K 32°48′33.2″D / 39.910806°K 32.809222°D / 39.910806; 32.809222 [101][102]
Nurol Life İstanbul 252 50 2017 41°06′18.5″K 28°59′32.8″D / 41.105139°K 28.992444°D / 41.105139; 28.992444 [103][104]
Metropol Kule İstanbul 250 58 2016 40°59′40.5″K 29°07′18.5″D / 40.994583°K 29.121806°D / 40.994583; 29.121806 [105][106]
Mistral İzmir 1 İzmir 220 46 2016 38°26′53.0″K 27°10′45.8″D / 38.44806°K 27.179389°D / 38.44806; 27.179389 [107][108]
Faco Tower İstanbul 220 58 2016 41°04′52.3″K 29°00′35.2″D / 41.081194°K 29.009778°D / 41.081194; 29.009778 [109][110]
The First Residence Ankara 201 50 2016 39°51′22.6″K 32°50′38.6″D / 39.856278°K 32.844056°D / 39.856278; 32.844056 [111][112]
Point Bornova İzmir 200 50 2017 38°25′50.0″K 27°12′37.0″D / 38.43056°K 27.21028°D / 38.43056; 27.21028 [113][114]
Mistral İzmir 2 İzmir 200 37 2016 38°26′52.5″K 27°10′40.6″D / 38.447917°K 27.177944°D / 38.447917; 27.177944 [115][116]
Türk Telekom Tower Ankara 192 34 2015 39°57′30.3″K 32°52′06.8″D / 39.958417°K 32.868556°D / 39.958417; 32.868556 [117][118]
The Address Hotel & Residences İstanbul 192 49 41°00′16.9″K 29°04′16.3″D / 41.004694°K 29.071194°D / 41.004694; 29.071194 [119]
One Tower Ankara 185 42 2016 39°50′58.5″K 32°50′06.9″D / 39.849583°K 32.83525°D / 39.849583; 32.83525 [120][121]
Ege Perla A İzmir 181 46 2016 38°26′49.3″K 27°10′31.5″D / 38.447028°K 27.175417°D / 38.447028; 27.175417 [122][123]
Çiftçi Towers A İstanbul 180 45 2015 41°04′08.8″K 29°00′56.1″D / 41.069111°K 29.015583°D / 41.069111; 29.015583 [124][125]
Çiftçi Towers B İstanbul 180 45 2015 41°04′06.8″K 29°00′58.1″D / 41.068556°K 29.016139°D / 41.068556; 29.016139 [126][127]
Skyland İstanbul C Blok İstanbul 180 2016 41°06′07.0″K 28°59′11.5″D / 41.10194°K 28.986528°D / 41.10194; 28.986528 [128][129]
Sarphan Finans Park İstanbul 178 48 2015 41°00′19.9″K 29°06′27.1″D / 41.005528°K 29.107528°D / 41.005528; 29.107528 [130][131]
Iconova Gaziantep 162 43 2016 37°03′13.6″K 37°19′10.5″D / 37.053778°K 37.319583°D / 37.053778; 37.319583 [132]

Önerilenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ad Şehir Yükseklik (m) Katlar Yıl
(tahminî)
Notlar
Folkart Highlife İzmir 375 85 2020 [133][134]
İBB Seyrantepe Hizmet Binası İstanbul 340 65 [135]
By Tower İzmir 250 52 2018 [136]

En yüksek binalar kronolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ad Görsel Şehir En uzun olduğu yıllar Yükseklik (m) Katlar Koordinatlar Kaynak
Kızılay Emek İşhanı Kızılay BC.jpg Ankara 1962-1969 76 24 39°55′12.8″K 32°51′17.0″D / 39.920222°K 32.85472°D / 39.920222; 32.85472 [137][138]
The Marmara Taksim The Marmara Istanbul 2.jpg İstanbul 1969-1974 95,7 26 41°02′10.6″K 28°59′11.0″D / 41.036278°K 28.98639°D / 41.036278; 28.98639 [139][140]
TPAO Binası Ankara 1974-1975 100 28 39°54′48.9″K 32°47′25.5″D / 39.913583°K 32.790417°D / 39.913583; 32.790417 [141][142]
BDDK Binası Ankara 1975-1987 108 29 39°54′32.5″K 32°51′25.4″D / 39.909028°K 32.857056°D / 39.909028; 32.857056 [143][144]
Mertim 126 Mersin.07.2006 resize.JPG Mersin 1987-2000 176,8 52 36°48′12.9″K 34°37′25.9″D / 36.803583°K 34.623861°D / 36.803583; 34.623861 [27][28]
İş Kuleleri 1 Is kuleleri 1.JPG İstanbul 2000-2011 181,2 52 41°04′58.8″K 29°00′40.7″D / 41.083°K 29.011306°D / 41.083; 29.011306 [19][20]
Istanbul Sapphire IstanbulSapphireOverall.jpg İstanbul 2011-günümüz 234,9 54 41°05′05.9″K 29°00′22.2″D / 41.084972°K 29.006167°D / 41.084972; 29.006167 [3][4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İstanbul Hızla Yükseliyor". Radikal gazetesi. http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1061424&Date=26.08.2011&CategoryID=77. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  2. ^ "İstanbul’un silueti değişti". Milliyet gazetesi. http://gundem.milliyet.com.tr/istanbul-un-silueti-degisti/gundem/gundemdetay/26.08.2011/1431408/default.htm. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  3. ^ a b "Sapphire Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/sapphire-tower-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  4. ^ a b "Sapphire Tower". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=57317. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  5. ^ "Spine Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/spine-tower-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  6. ^ "Spine Tower". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=92301. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  7. ^ "Folkart Towers 1". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/folkart-towers-1-izmir-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  8. ^ "Folkart Tower A". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=95900. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  9. ^ "Folkart Towers 2". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/folkart-towers-2-izmir-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  10. ^ "Folkart Tower B". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=95901. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  11. ^ "Anthill Residence 1". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/anthillresidence1-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  12. ^ "Anthill Residence 1". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=71781. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  13. ^ "Anthill Residence 2". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/anthillresidence2-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  14. ^ "Anthill Residence 2". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=71782. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  15. ^ "Varyap Meridian Block A". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/varyap-meridian-block-a-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  16. ^ "Varyap Meridian Tower 1". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=84755. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  17. ^ "Renaissance Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/renaissance-tower-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  18. ^ "Renaissance Business Center". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=97258. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  19. ^ a b "İşbank Tower 1". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/isbanktower1-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  20. ^ a b "Is Bankasi Tower 1". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=3141. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  21. ^ "My Towerland Tower A". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/my-towerland-tower-a-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  22. ^ "My Towerland". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=90630. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  23. ^ "Varyap Meridian Block C". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/varyap-meridian-block-c-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  24. ^ "Varyap Meridian Tower 2". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=84756. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  25. ^ "Palladium Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/palladium-tower-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  26. ^ "Nida Palladium Tower". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=26043. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  27. ^ a b "Mertim Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/mertimtower-mersin-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  28. ^ a b "Mertim Hotel Mersin". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=2480. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  29. ^ "Ak-Asya Shopping Center and Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/ak-asya-shopping-center-and-tower-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  30. ^ "Ak-Asya Shopping Center and Tower". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=89615. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  31. ^ "Sisli Plaza". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/sisliplaza-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  32. ^ "Sisli Plaza". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=27512. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  33. ^ "River Plaza Tower A". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/river-plaza-tower-a-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  34. ^ "Ozdilek Plaza Tower A". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=95913. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  35. ^ "Tekstilkent Plaza 1". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/tekstilkentplaza1-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  36. ^ "Tekstilkent Plaza 1". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=2486. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  37. ^ "Tekstilkent Plaza 2". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/tekstilkentplaza2-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  38. ^ "Tekstilkent Plaza 2". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=2488. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  39. ^ "Soyak Kristal Kule". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/soyak-kristal-kule-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  40. ^ "Soyak Kristal Kule". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=97757. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  41. ^ "Varyap Meridian Block E". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/varyap-meridian-block-e-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  42. ^ "Varyap Meridian Tower 3". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=84757. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  43. ^ "Seljuk Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/seljuktower-konya-turkey. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  44. ^ "Seljuk Tower". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=31994. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  45. ^ "Zorlu Levent 199". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/zorlu-levent-199-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  46. ^ "Levent 199". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=71767. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  47. ^ "Portakal Çiçeği Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/portakal-cicegi-tower-ankara-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  48. ^ "Portakal Çiçegi Tower". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=67842. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  49. ^ "Rixos Residence Bomonty". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/rixos-residence-bomonty-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  50. ^ "Rixos Residence Bomonty". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=84977. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  51. ^ "Sky Tower A". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/sky-tower-a-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  52. ^ "My Towerland Tower A". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=84835. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  53. ^ "Exen Plaza Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/exen-plaza-tower-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  54. ^ "Exen Plaza". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=95651. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  55. ^ "Akbank Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/akbanktower-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  56. ^ "Sabanci Center 1". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=3423. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  57. ^ "Süzer Plaza Ritz-Carlton". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/suezerplazaritzcarlton-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  58. ^ "Süzer Plaza Ritz-Carlton". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=5086. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  59. ^ "Torun Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/torun-tower-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  60. ^ "Torun Tower". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=53624. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  61. ^ "Vega Park Tower 1". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/vega-park-tower-1-ankara-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  62. ^ "Nata Vega Park Tower [1"]. SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=5646. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  63. ^ "Vega Park Tower 2". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/vega-park-tower-2-ankara-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  64. ^ "Nata Vega Park Tower [2"]. SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=33752. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  65. ^ "Istanbloom". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/istanbloom-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  66. ^ "Istanbloom". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=89768. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  67. ^ "Dumankaya IKON". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/dumankaya-ikon-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  68. ^ "Dumankaya İkon". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=83460. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  69. ^ "42 Maslak Tower 1". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/42-maslak-tower-1-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  70. ^ "42 Maslak Tower 1". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=95268. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  71. ^ "42 Maslak Tower 2". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/42-maslak-tower-2-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  72. ^ "42 Maslak Tower 2". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=95269. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  73. ^ "River Plaza Tower B". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/river-plaza-tower-b-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  74. ^ "Ozdilek Plaza Tower B". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=95914. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  75. ^ "Four Winds Residence Tower A". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/four-winds-residence-tower-a-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  76. ^ "Four Winds Residence Tower A". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=86724. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  77. ^ "Four Winds Residence Tower B". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/four-winds-residence-tower-b-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  78. ^ "Four Winds Residence Tower B". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=86725. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  79. ^ "Four Winds Residence Tower C". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/four-winds-residence-tower-c-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  80. ^ "Four Winds Residence Tower C". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=86726. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  81. ^ "Four Winds Residence Tower D". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/four-winds-residence-tower-d-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  82. ^ "Four Winds Residence Tower D". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=86727. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  83. ^ "TAT Tower 1". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/tattower1-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  84. ^ "TAT Tower 1". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=2489. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  85. ^ "TAT Tower 2". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/tattower2-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  86. ^ "TAT Tower 2". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=2490. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  87. ^ "Hilton Istanbul Bomonti Hotel & Conference Center". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/hilton-istanbul-bomonti-hotel-conference-center-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  88. ^ "Hilton Bomonti International Hotel & Congress Center". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=87077. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  89. ^ "Izmir Hilton Hotel". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/izmirhiltonhotel-izmir-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  90. ^ "Izmir Hilton Hotel". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=32142. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  91. ^ "Sabanci Center 2". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/sabancicenter2-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  92. ^ "Sabanci Center 2". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=3025. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  93. ^ "DAP Royal Center Tower 1". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/dap-royal-center-tower-1-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  94. ^ "DAP Royal Center Tower 1". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=99183. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  95. ^ "Skyland Office Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/skyland-office-tower-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  96. ^ "Skyland Tower B (office)". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=6956. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  97. ^ "Skyland Residence Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/skyland-residence-tower-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  98. ^ "Skyland Tower A (residential)". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=75560. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  99. ^ "Diamond of Istanbul". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/diamondofistanbul-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  100. ^ "Diamond of Istanbul". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=28463. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  101. ^ "Sapphire Ankara". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/sapphire-ankara-ankara-turkey. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  102. ^ "Sapphire Ankara". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=42575. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  103. ^ "Nurol Life". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/nurol-life-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  104. ^ "Nurol Life". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=102815. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  105. ^ "The Metropol Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/the-metropol-tower-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  106. ^ "Metropol Tower". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=14982. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  107. ^ "Mistral Office Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/mistral-office-tower-izmir-turkey. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  108. ^ "Mistral Office Tower". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=15576. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  109. ^ "Faco Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/faco-tower-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  110. ^ "Faco Tower". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=44566. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  111. ^ "The First Residence". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/the-first-residence-ankara-turkey. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  112. ^ "The First Residence". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=62655. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  113. ^ "Point Bornova". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/point-bornova-izmir-turkey. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  114. ^ "Point Bornova". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=103410. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  115. ^ "Mistral Residential Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/mistral-residential-tower-izmir-turkey. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  116. ^ "Mistral Residential Tower". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=7922. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  117. ^ "Türk Telekom Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/tuerk-telekom-tower-ankara-turkey. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  118. ^ "Türk Telekom Tower". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=37466. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  119. ^ "The Address Hotel & Residences". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/the-address-hotel-residences-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  120. ^ "One Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/one-tower-ankara-turkey2. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  121. ^ "One Tower". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=47864. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  122. ^ "Ege Perla Tower A". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/ege-perla-tower-a-izmir-turkey. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  123. ^ "Ege Perla Tower A". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=52193. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  124. ^ "Çiftçi Tower A". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/ciftci-tower-a-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  125. ^ "Çiftçi Tower A". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=46630. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  126. ^ "Çiftçi Tower B". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/ciftci-tower-b-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  127. ^ "Çiftçi Tower B". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=5442. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  128. ^ "Skyland Hotel Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/skyland-hotel-tower-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  129. ^ "Skyland Istanbul Tower C". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=46615. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  130. ^ "Leopardus". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/leopardus-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  131. ^ "Sarphan Finans Park". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=97674. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  132. ^ "Iconova Block R". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/iconova-block-r-gaziantep-turkey2. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  133. ^ "Highlife Tower". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/highlife-tower-izmir-turkey. Erişim tarihi: 19 Ocak 2015. 
  134. ^ "Highlife Tower". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=100899. Erişim tarihi: 19 Ocak 2015. 
  135. ^ "Municipality Center". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=89848. Erişim tarihi: 19 Ocak 2015. 
  136. ^ "By Tower, 52 katlı ve 250 metre". Milliyet Ege. 11 Ocak 2015. http://i.milliyet.com.tr/Orjinal/2015/01/10/mle-11-01-2015-sayfa-7-6784196.Jpeg. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  137. ^ "Emek Office Building". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/emekofficebuilding-ankara-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  138. ^ "Emek Business Center". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=40439. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  139. ^ "The Marmara Hotel". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/the-marmara-hotel-istanbul-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  140. ^ "The Marmara Hotel". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=11184. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  141. ^ "TPAO Headquarters". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/tpaoheadquarters-ankara-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  142. ^ "TPAO Headquarters". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=40408. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  143. ^ "Banking Regulation & Supervision Council". Emporis.com. http://www.emporis.com/building/bankingregulationsupervisioncouncil-ankara-turkey. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  144. ^ "Banking Regulation & Supervision Council". SkyscraperPage.com. http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=40407. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]