Türkiye'deki depremler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste, Türkiye'deki 5'ten büyük depremleri kapsamaktadır. Türkiye Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Ege Graben Sistemi ile deprem kuşağındadır.

Tarih Zaman‡ Yer Enlem Boylam Kayıplar Büyüklük Yorumlar Kaynaklar
13 Aralık 115 Antakya bkz: 115 Antakya Depremi 260000 7,5   Türkiye'de en çok kişi bu depremde (260000 kişi) ölmüştür ve bu deprem Küçük Kıyamet diye anılan 1509 Büyük İstanbul Depreminden daha şiddetlidir. Bilinmiyor.
19 Mayıs, 526 Antakya
bakınız 526 Antakya Depremi
250000 VIII   Antakya şehri genişce zarar gördü ve on yıldan fazla bir süre sonra şehrin nüfusu tam 300.000 idi. Procopius, II.14.6; kaynak John of Ephesus'a dayanır
1268 Cilicia, Anadolu
bakınız 1268 Kilikya Depremi
37.5 35.5 60000 ~7
10 Eylül, 1509 İstanbul
bak 1509 Büyük İstanbul Depremi
10000 7.2 Mw
01668-08-1717 Ağustos, 1668 Anadolu 40 36 8000 8 USGS
01903-04-2929 Nisan, 1903 01:46 Yerel zaman Malazgirt, Muş 39.14 42.65 600 6.7 MS [1][2]
01912-08-099 Ağustos, 1912 03:29 yerel zaman Mürefte Tekirdağ 40.75 27.2 216 7.3 MS [1][2]
01914-10-044 Ekim, 1914 00:07 yerel zaman Burdur 37.82 30.27 300 6.9 MS [1][2]
01924-09-1313 Eylül, 1924 16:34 yerel zaman Horasan, Erzurum 40.0 42.1 60 6.8 MS [1][2]
01928-03-3131 Mart, 1928 02:29 yerel zaman İzmir 38.5 28.0 50 6.5 MS Possible M=6.2 foreshock previous day [1][2]
01929-05-1818 Mayıs, 1929 08:37 yerel zaman Suşehri, Sivas 40.2 37.9 64 6.1 MS [1][2]
01935-01-044 Ocak, 1935 16:41 yerel zaman Erdek, Balıkesir 40.4 27.5 5 6.4 MS [1][2]
01938-04-1919 Nisan, 1938 12:59 yerel zaman Kırşehir 39.1 34.0 160 6.6 MS [1][2]
01939-09-2222 Eylül, 1939 02:36 yerel zaman Dikili,İzmir 39.1 26.8 60 6.6 MS [1][2]
01939-12-2626 Aralık, 1939 23:57 Erzincan
bakınız 1939 Erzincan Depremi
39.77 39.53 32700 7.8 MS USGS
01942-11-1515 Kasım, 1942 19:01 yerel zaman Bigadiç,Balıkesir 39.2 28.2 16 6.1 MS [1][2]
20 Aralık, 1942 14:03 Erbaa,Tokat
bakınız Kuzey Anadolu Fay Hattı
40.87 36.47 3000 7.0 [3]
01943-06-2020 Haziran, 1943 17:32 yerel zaman Hendek,Adapazarı 40.6 30.5 336 6.6 MS [1][2]
26 Kasım, 1943 22:24 Ladik,Samsun
bakınız Kuzey Anadolu Fay Hattı
41.05 33.72 4000 7.4 [3]
1 Şubat, 1944 03:25 Gerede,Bolu
bakınız Kuzey Anadolu Fay Hattı
40.8 32.2 3959 7.5 [3]
01944-10-066 Ekim, 1944 04:34 yerel zaman Ayvalık,Balıkesir 39.37 26.53 30 6.8 MS [1][2]
17 Ağustos, 1949 Karlıova,Bingöl
bakınız Kuzey Anadolu Fay Hattı
39.54 40.57 450 6.8 [3]
13 Ağustos, 1951 18:36 Kurşunlu,Çankırı
bakınız Kuzey Anadolu Fay Hattı
40.88 32.87 50 6.9 [3]
01953-03-1818 Mart, 1953 21:06 yerel zaman Yenice,Çanakkale 40.02 27.53 265 7.2 MS [1][2]
01955-07-1616 Temmuz, 1955 09:07 yerel zaman Söke,Aydın 37.55 27.05 23 6.8 MS [1][2]
01957-04-2525 Nisan, 1957 04:25 yerel zaman Fethiye,Muğla 36.5 28.6 67 7.1 MS [1][2]
26 Mayıs, 1957 6:36 Abant,Bolu
bakınız Kuzey Anadolu Fay Hattı
40.67 31.00 52 7.1 [3]
01964-10-066 Ekim, 1964 16:31 yerel zaman Manyas,Balıkesir
1964 Manyas Depremi
40.1 27.93 23 7.0 MS [1][2]
19 Ağustos, 1966 12:23 Varto,Muş
bakınız Varto Depremi
39.17 41.56 2396 6.7 [3]
22 Temmuz, 1967 16:56 Mudurnu, Adapazarı
bakınız Kuzey Anadolu Fay Hattı
40.67 30.69 89 7.2 [3]
01968-09-033 Eylül, 1968 10:19 yerel zaman Bartın 41.79 32.31 29 6.5 MS [1][2]
01969-03-2828 Mart, 1969 03:48 yerel zaman Alaşehir,Manisa 38.5 28.4 53 6.5 MS [1][2]
01970-03-2828 Mart, 1970 23:02 yerel zaman Gediz,Kütahya
bakınız 1970 Gediz Depremi
39.2 29.5 1086 7.2 MS [1][2]
22 Mayıs, 1971 16:44 Bingöl
bakınız Kuzey Anadolu Fay Hattı
38.83 40.52 1000+ 6.9 [4]
01975-09-066 Eylül, 1975 12:20 yerel zaman Lice,Diyarbakır 38.5 40.7 2385 6.6 MS [1][2]
01976-11-2424 Kasım, 1976 14:22 yerel zaman Muradiye,Van 39.12 44.03 3840 7.5 MS [1][2]
01983-10-3030 Ekim, 1983 07:12 yerel zaman Erzurum 40.33 42.19 1155 6.9 MS [1][2]
13 Mart, 1992 17.18 Erzincan
bakınız Kuzey Anadolu Fay Hattı
39.70 39.69 498 6.8 [5]
01995-10-011 Ekim, 1995 17:57 yerel zaman Dinar, Afyon 38.06 30.13 90 6.1 MS [1][2]
01998-06-2727 Haziran, 1998 16:55 yerel zaman Ceyhan, Adana
bakınız Adana-Ceyhan Depremi
36.88 35.31 146 6.2 MS [1][2]
01999-08-1717 Ağustos, 1999 03:02 TSİ İzmit
bakınız İzmit Depremi
40.77 30 17118 7.4 M (PDE Aylık listeleme) USGS
01999-11-1212 Kasım, 1999 18:57 yerel zaman Düzce
bakınız Düzce Depremi
40.75 31.16 894 7.2 M (PDE Aylık listeleme) USGS
02002-02-033 Şubat, 2002 07:11 Sultandağı, Afyon 38.573 31.271 44 6.5 Mw (HRV) [6]
02003-01-2727 Ocak, 2003 05:26 Pülümür, Tunceli 39.46 39.79 1 6.1 Mw (HRV, USGS) USGS
02003-05-011 Mayıs, 2003 00:27 Bingöl
bakınız Bingöl Depremi
39.01 40.46 177 6.4 Mw (HRV, USGS) [7]
17, 20 Ekim 2005 05:45 TSİ
09:46 TSİ
21:40 TSİ
İzmir
bakınız 2005 İzmir Depremleri
38.14
38.20
38.19
26.6
26.66
26.67
5.7
5.9
5.9
Depremden sonra 100'ü aşkın artçı deprem oldu.Önemli bir can ve mal kaybı olmadı. [8]
8 Mart, 2010 04:32:31 Karakoçan, Elazığ
2010 Elazığ Depremi
38.87 39.99 41 6,1 Mw (HRV) [9]
19 Mayıs 2011 23:15 Simav, Kütahya
2011 Simav depremi
39.14 29.07 2 5.8 Mw (HRV) [10]
23 Ekim, 2011 TSİ 13:41:21 Tabanlı, Van
Bkz. Ekim 2011 Van depremi
38.7578 43.3602 601 7,2 Mw [11]
02011-11-099 Kasım, 2011 TSİ 21:23:33 Edremit, Van
Bkz. Kasım 2011 Van depremi
38.4295 43.2342 5 5,6 Mw [12]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x Bogazici University Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute National Earthquake Monitoring Center (NEMC) List of earthquakes 1900-2004 (In Turkish)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x IISEENET (Information Network of Earthquake disaster Prevention Technologies) - Search Page
  3. ^ a b c d e f g h Tokosz, M.N., Shakal, A.F. & Michael, A.J. 1979. Space-Time Migration of Earthquakes Along the North Anatolian Fault Zone and Seismic Gaps. Pageophys, 117, 1258-1270.
  4. ^ USGS list of earthquakes with 1,000 or More Deaths since 1900
  5. ^ Bernard, P., Gariel, J-C. & Dorbath L. 1997. Fault location and rupture kinematics of the magnitude 6.8, 1992 Erzincan earthquake, Turkey, from strong ground motion and regional records. Bulletin Seismological Society of Americs, 87, 1230-1243.
  6. ^ http://earthquake.usgs.gov/eqcenter/eqarchives/significant/sig_2002.php Significant Earthquakes of the World 2002 USGS
  7. ^ http://earthquake.usgs.gov/eqcenter/eqarchives/significant/sig_2003.php Significant Earthquakes of the World 2003 USGS
  8. ^ [1] Dokuz Eylül Üniversitesi
  9. ^ http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eqinthenews/2010/us2010tpac/ Magnitude 6.1 - eastern TurkeyUSGS
  10. ^ USGS. "Magnitude 5.8 - WESTERN TURKEY". http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usc0003j4a.php. 
  11. ^ http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usb0006bqc.php Magnitude 7.2 - Eastern Turkey USGS
  12. ^ http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usb0006mkw.php Magnitude 5.6 - Eastern Turkey USGS