Türkiye'deki düşünce kuruluşları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Düşünce kuruluşları (think tank), alanında bilgi ve analiz üretir. İlgili bilgileri takip eder, tasnif eder ve ihtiyaç halinde sunar. Türkiye için yeni bir alandır.

Türkiye'de bulunan düşünce kuruluşları alfabetik sıra ile şunlardır:

Kuruluş adı Kısaltması Merkezi Kuruluş yılı


Actus Sağlık Araştırmaları ve Sosyal Stratejiler Geliştirme Merkezi ACTUS Kuzguncuk, İstanbul 2009
Akademik Araştırma Enstitüsü AAE ESKİŞEHİR 2013
Akbank Düşünce Kulübü ADK Sabancı Center, İstanbul 2008
Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi ADAM Dikmen, Ankara 2006
Ankara Global Araştırmalar Merkezi AGAM Çankaya, Ankara 2006
Ankara Strateji Enstitüsü ANKARA STRATEJİ Anıttepe , Ankara 2011
Araştırma ve Etütler Merkezi AREM Yenimahalle, Ankara 2005
ARI Hareketi - Beşiktaş, İstanbul 1994
Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi ASAM Çankaya, Ankara 1994
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi ORSAM Çankaya, Ankara
Alternatif Politikalar Merkezi APM Çankaya, Ankara 2004
Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi BİLGESAM Şişli, İstanbul 2008
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi ÇOMÜ-SAM Çanakkale
Dış Politika Enstitüsü DPE Ankara 1974
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi ESAM Balgat, Ankara 1969
Global İlişkiler Forumu GIF Koç Üniversitesi, İstanbul 2009
Global Politikalar Araştırma Merkezi GLOPOL Konya 2006
Global Strateji Enstitüsü GSE Kızılay, Ankara
Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi GASAM Şişli, İstanbul 2004
Hürriyet Hukuk Hoşgörü Hareketi 3H Sultanahmet, İstanbul 2006
Karadeniz Araştırmaları Merkezi KaraM Kızılay, Ankara 2008
KÖK Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Vakfı KÖKSAV Maltepe, Ankara 1991
Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı - Beşiktaş, İstanbul 1985
Orta-Doğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği ORDAF Ataşehir, İstanbul 2008
Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi ODAM Mebusevleri, Ankara 2004
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomik Araştırmalar Merkezi ERC Ankara
Orta ve Doğu Avrupa Stratejik Araştırmalar Grubu ODSTA Ankara 2013
Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi SAREM 2002
Stratejik Araştırmalar Merkezi SAM Çankaya, Ankara 1995
Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı SETA Ankara 2005
Temel Stratejik Araştırmalar ve Danışmanlık TSA [kaynak belirtilmeli] Çankaya, Ankara 2009
Türk Akademisi Siyasi Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı TASAV Ankara 2012
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM İstanbul 2002
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı TEPAV Ankara 2004
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı TESEV İstanbul 1994
Türkiye Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi TESAM İstanbul 2008
Türkiye Kültür Araştırmaları Grubu - Beşiktaş, İstanbul 1999
Türkiye Ulusal Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi TUSAM Bahçelievler, Ankara 2004
Ulusal Enerji Forumu - İstanbul 2001
Ulusal Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Derneği UGSAD Ankara 1992
Uluslararası Orta Doğu Barış Araştırmaları Merkezi IMPR Ankara 2012
Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi TÜRKSAM Ankara 2002
Uluslararası Kültürel Araştırmaları Merkezi UKAM İstanbul 2013
Uluslararası Politika Araştırmaları Merkezi UPAM Ankara 2012
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu USAK Mebusevleri, Ankara 2001
Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği USTAD Mardin 2011
Stratejik Düşünce Enstitüsü SDE Ankara 2009