Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu sayfada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları listelenmiştir. Listede ülkeler kıtalarına göre ayrılmıştır ve kendi içlerinde alfabetik sıraya göre dizilmiştir. Bu liste en son 2 Haziran 2014 tarihinde güncellenmiştir. Umuma Mahsus Pasaport sahibi Türk vatandaşları, 76 ülkeye herhangi bir vize uygulamasına tabi olmadan, 26 ülkeye kapıda vize alarak ve 3 ülkeye (Avustralya, Meksika ve Fildişi Sahilleri) internetten vize alarak girilebilmektedir. Böylelikle Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, toplam 105 ülkeye vizesiz ya da kapıda vize alarak seyahat edebilmektedirler. 146 ülke ise hususi pasaport ve Hizmet Pasaportu sahiplerine vize uygulamazken 10 ülke kapıda vize vermektedir. Bu sebeple Hususi pasaport ve Hizmet Pasaportu sahipleri toplamda 155 ülkeye seyahat edebilmektedirler. Diplomatik Pasaporta ise 161 ülke vize uygulamamakta, 9 ülke kapıda vize vermektedir. Böylelikle Diplomatik Pasaport sahipleri toplamda 170 ülkeye seyahat edebilmektedirler.Hindistan Türkiye'nin de içinde bulunduğu 180 ülkeye Ekim 2014 de vizeyi kaldırıyor. Kuzey Kıbrıs ve Gürcistan'a ise kimlikle giriş mümkündür.[1]

Umumi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları, son güncelleme tarihi:2 Haziran 2014██ Türkiye Cumhuriyeti██ Vizesiz██ Vize sınır kapısından alınabilir██ Vize istenen

Kıtalara göre listelenmiş ülkeler listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Afrika[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Vize gerekliliği
Umumi pasaport Hizmet pasaportu Hususi pasaport Diplomatik pasaport
Angola Angola Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Benin Benin Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize muafiyeti için anlaşma imzalandı fakat henüz yürürlüğe girmedi
Botsvana Botsvana Vize gerekli Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Burkina Faso Burkina Faso Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil
Burundi Burundi Vize sınır kapısında verilebilmektedir Vize sınır kapısında verilebilmektedir Vize sınır kapısında verilebilmektedir Vize sınır kapısında verilebilmektedir
Cezayir Cezayir Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Cibuti Cibuti Vize sınır kapısında verilebilmektedir Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Çad Çad Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Demokratik Kongo Cumhuriyeti Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Ekvator Ginesi Ekvator Ginesi Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Eritre Eritre Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Etiyopya Etiyopya Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli değil
Fas Fas Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Fildişi Sahili Fildişi Sahili[2] İnternetten vize başvurusu yapılabilir İnternetten vize başvurusu yapılabilir İnternetten vize başvurusu yapılabilir İnternetten vize başvurusu yapılabilir
Gabon Gabon Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil
Gambiya Gambiya Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil
Gana Gana Vize gerekli 60 güne kadar vize gerekli değil 60 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Gine Gine Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Gine-Bissau Gine Bissau Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Güney Afrika Güney Afrika Cumhuriyeti[3] 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil
Güney Sudan Güney Sudan Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli değil
Kamerun Kamerun[4] Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Kenya Kenya[3] Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 90 gün 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Komorlar Komor Federe İslam Cumhuriyeti Vize sınır kapısında verilebilmektedir Vize sınır kapısında verilebilmektedir Vize sınır kapısında verilebilmektedir Vize sınır kapısında verilebilmektedir
Kongo Cumhuriyeti Kongo Cumhuriyeti Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil
Lesotho Lesoto Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Liberya Liberya Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Libya Libya [5][4] Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Madagaskar Madagaskar Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 90 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 90 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 90 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 90 gün
Malavi Malavi Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Mali Mali Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli 30 güne kadar vize gerekli değil
Mauritius Mauritius 60 güne kadar vize gerekli değil 60 güne kadar vize gerekli değil 60 güne kadar vize gerekli değil 60 güne kadar vize gerekli değil
Mısır Mısır[6] 20 yaş altı ve 45 yaş üstü vatandaşlara vize sınır kapısında verilebilmektedir - 15$ Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Moritanya Moritanya Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Mozambik Mozambik Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 30 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 30 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 30 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 30 gün
Namibya Namibya Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Nijer Nijer Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli değil
Nijerya Nijerya Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize muafiyeti için anlaşma imzalandı fakat henüz yürürlüğe girmedi
Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Ruanda Ruanda Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
São Tomé ve Príncipe São Tomé ve Príncipe Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Senegal Senegal Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Seyşeller Seyşel Adaları[7] Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Sierra Leone Sierra Leone Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Somali Somali Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Sudan Sudan[8] Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 30 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 30 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 30 gün Vize gerekli değil
Svaziland Svaziland Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Tanzanya Tanzanya Vize sınır kapısında verilebilmektedir Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Togo Togo Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 7 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 7 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 7 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 7 gün
Tunus Tunus Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Uganda Uganda Vize sınır kapısında verilebilmektedir Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 90 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 90 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 90 gün
Yeşil Burun Adaları Yeşil Burun Adaları Vize sınır kapısında verilebilmektedir Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Zambiya Zambiya[9] Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 30 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir Vize sınır kapısında verilebilmektedir Vize sınır kapısında verilebilmektedir
Zimbabve Zimbabve Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli

Amerika[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Amerika[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Vize gerekliliği
Umumi pasaport Hizmet pasaportu Hususi pasaport Diplomatik pasaport
Arjantin Arjantin 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Bolivya Bolivya Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Brezilya Brezilya 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Ekvador Ekvador Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Guyana Guyana Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Kolombiya Kolombiya Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Paraguay Paraguay Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Peru Peru Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Şili Şili Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Surinam Surinam Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Uruguay Uruguay Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Venezuela Venezuela[5] 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil

Kuzey ve Orta Amerika[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Vize gerekliliği
Umumi pasaport Hizmet pasaportu Hususi pasaport Diplomatik pasaport
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Antigua ve Barbuda Antigua ve Barbuda Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Aruba Aruba Vize gerekli
ABD, Kanada, Birleşik Krallık, İrlanda veya Schengen vizesi olanlar için gerekli değil
Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Bahamalar Bahamalar Vize gerekli değil - 8 ay Vize gerekli değil - 8 ay Vize gerekli değil - 8 ay Vize gerekli değil - 8ay
Barbados Barbados Vize gerekli değil - 90 gün Vize gerekli değil - 90 gün Vize gerekli değil - 90 gün Vize gerekli değil - 90 gün
Belize Belize Vize gerekli değil - 30 gün Vize gerekli değil - 30 gün Vize gerekli değil - 30 gün Vize gerekli değil - 30 gün
Bermuda Bermuda Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Britanya Virjin Adaları Britanya Virjin Adaları Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Curaçao Curaçao Vize gerekli Vize gerekli değil - 30 gün Vize gerekli değil - 30 gün Vize gerekli değil - 30 gün
Dominika Dominika Vize gerekli değil - 21 gün Vize gerekli değil -21 gün Vize gerekli değil -21 gün Vize gerekli değil -21 gün
Dominik Cumhuriyeti Dominik Cumhuriyeti Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
El Salvador El Salvador Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Grenada Grenada Vize gerekli Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Guatemala Guatemala Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Haiti Haiti Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Honduras Honduras Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Hollanda Antilleri Hollanda Antilleri[6] Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Jamaika Jamaika[7] Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Kanada Kanada Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Kosta Rika Kosta Rika Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Küba Küba Vize gerekli Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Meksika Meksika[10] 30 gün
İnternetten vize başvurusu yapılabilir
30 gün
İnternetten vize başvurusu yapılabilir
30 gün
İnternetten vize başvurusu yapılabilir
Vize gerekli değil
Montserrat Montserrat Vize gerekli değil - 14 gün Vize gerekli değil - 14 gün Vize gerekli değil - 14 gün Vize gerekli değil - 14 gün
Nikaragua Nikaragua Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Panama Panama[11] Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Saint Kitts ve Nevis Saint Kitts ve Nevis[12] Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Saint Lucia Saint Lucia[13] Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent ve Grenadinler Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Sint Maarten Sint Maarten Vize gerekli Vize gerekli değil - 30 gün Vize gerekli değil - 30 gün Vize gerekli değil - 30 gün
Trinidad ve Tobago Trinidad ve Tobago Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Turks ve Caicos Adaları Turks ve Caicos Adaları Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil

Asya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Vize gerekliliği
Umumi pasaport Hizmet pasaportu Hususi pasaport Diplomatik pasaport
Afganistan Afganistan Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli değil
Bahreyn Bahreyn[8] Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 2 hafta 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Bangladeş Bangladeş Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 90 gün Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Bhutan Bhutan Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Brunei Bruney Vize gerekli
Vize muafiyeti anlaşması imzalandı fakat henüz yürürlüğe girmedi
Vize gerekli
Vize muafiyeti anlaşması imzalandı fakat henüz yürürlüğe girmedi
Vize gerekli
Vize muafiyeti anlaşması imzalandı fakat henüz yürürlüğe girmedi
Vize gerekli
Vize muafiyeti anlaşması imzalandı fakat henüz yürürlüğe girmedi
[14]
Çin Halk Cumhuriyeti Çin Halk Cumhuriyeti Vize gerekli 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil
Doğu Timor Doğu Timor[9] 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil
Endonezya Endonezya Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 30 gün 14 güne kadar vize gerekli değil 14 güne kadar vize gerekli değil 14 güne kadar vize gerekli değil
Filipinler Filipinler 21 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil
Hindistan Hindistan[15] Vize gerekli
Ekim 2014 itibarıyla vize internetten alınabilecektir
Vize gerekli
Ekim 2014 itibarıyla vize internetten alınabilecektir
Vize gerekli
Ekim 2014 itibarıyla vize internetten alınabilecektir
Vize gerekli değil
Hong Kong Hong Kong Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Irak Irak[16][10] Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 30 gün Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
İran İran Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
İsrail İsrail Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Japonya Japonya Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Kamboçya Kamboçya Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 30 gün 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Katar Katar[17] Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 14+14 gün Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Kazakistan Kazakistan Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Kırgızistan Kırgızistan 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil
Güney Kore Kore Cumhuriyeti Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Kuzey Kore Kore Halk Cumhuriyeti Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Kuveyt Kuveyt[18][19] Vize sınır kapısında verilebilmektedir Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Laos Laos Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Lübnan Lübnan[20] Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Makao Makao[11] 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil
Maldivler Maldivler Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Malezya Malezya 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Moğolistan Moğolistan[21] 30 güne kadar vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Myanmar Myanmar Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Nepal Nepal Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 90 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 90 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 90 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 90 gün
Özbekistan Özbekistan Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli değil
Pakistan Pakistan Vize gerekli Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Singapur Singapur Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Sri Lanka Sri Lanka 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil
Suriye Suriye[22][12] 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Suudi Arabistan Suudi Arabistan Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Tacikistan Tacikistan[13] Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 45 gün 60 güne kadar vize gerekli değil 60 güne kadar vize gerekli değil Vize gerekli değil
Tayland Tayland 30 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Çin Cumhuriyeti Tayvan[23] Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 30 gün Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Türkmenistan Türkmenistan[14] Vize gerekli Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Umman Umman[15] Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 30 gün Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Ürdün Ürdün[24][25] Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Vietnam Vietnam Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Yemen Yemen Vize gerekli
Vize muafiyeti anlaşması imzalandı fakat henüz yürürlüğe girmedi
Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil

Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

Not: Schengen bölgesi ülkelerinde hususi, hizmet ve diplomatik pasaportlara uygulanan vize muafiyeti süreleri schengen ülkeleri arasında yapılan transferlerde de devam eder ve bu ülkelerde geçirilen süre toplam muafiyet süresinden düşülür.

Ülke Vize gerekliliği
Umumi pasaport Hizmet pasaportu Hususi pasaport Diplomatik pasaport
Almanya Almanya[16] Vize gerekli
Havaalanı transit vizesi gerekmektedir.
90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Andorra Andorra[17] 90 güne kadar vize gerekli değil
-Andorra'nın deniz ve hava limanı bulunmadığından kaçınılmaz olarak Schengen vizesi gerekmektedir-
90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Arnavutluk Arnavutluk[26] 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Avusturya Avusturya[18] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Azerbaycan Azerbaycan[27][28][29] Vize sınır kapısında verilebilmektedir -
30 gün (Karayolu) 60 gün (Havayolu)
90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Belçika Belçika[19] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Beyaz Rusya Beyaz Rusya[30] 30 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Birleşik Krallık Birleşik Krallık[31] Vize gerekli
Havaalanı transit vizesi gerekmektedir.
Vize gerekli
Havaalanı transit vizesi gerekmektedir.
Vize gerekli
Havaalanı transit vizesi gerekmektedir.
Vize gerekli değil
Bosna-Hersek Bosna-Hersek 60 güne kadar vize gerekli değil 60 güne kadar vize gerekli değil 60 güne kadar vize gerekli değil 60 güne kadar vize gerekli değil
Bulgaristan Bulgaristan Vize gerekli
Schengen vizesi olanlar için gerekli değil
90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti Vize gerekli
Havaalanı transit vizesi gerekmektedir.
90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Danimarka Danimarka[20] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Ermenistan Ermenistan Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 140 gün Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Estonya Estonya[21] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Finlandiya Finlandiya[22] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Fransa Fransa[23] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Gürcistan Gürcistan 90 güne kadar vize gerekli değil
Kimlik kartı ile 90 güne Pasaport gerekli değil
90 güne kadar vize gerekli değil
Kimlik kartı ile 90 güne kadar Pasaport gerekli değil
90 güne kadar vize gerekli değil
Kimlik kartı ile 90 güne kadar Pasaport gerekli değil
90 güne kadar vize gerekli değil
Kimlik kartı ile 90 güne kadar Pasaport gerekli değil
Hollanda Hollanda[24] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Hırvatistan Hırvatistan[25] Vize gerekli
Schengen vizesi olanlar için gerekli değil
90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
İrlanda İrlanda Vize gerekli
Birleşik Krallık vizesi yeterli[26]
Vize gerekli
Birleşik Krallık vizesi yeterli[27]
Vize gerekli
Birleşik Krallık vizesi yeterli[28]
Vize gerekli
Birleşik Krallık vizesi yeterli[29]
İspanya İspanya[30] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
İsveç İsveç[31] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
İsviçre İsviçre[32] Vize gerekli
Havaalanı transit vizesi gerekmektedir.
90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
İtalya İtalya[33] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
İzlanda İzlanda[34] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Karadağ Karadağ[35] 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Kosova Kosova[36] 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Serbest Dolaşım
Pasaport gerekli değil
Serbest Dolaşım
Pasaport gerekli değil
Serbest Dolaşım
Pasaport gerekli değil
Serbest Dolaşım
Pasaport gerekli değil
Letonya Letonya[37] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Lihtenştayn Lihtenştayn Vize gerekli Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Litvanya Litvanya Vize gerekli Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Lüksemburg Lüksemburg[38] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Macaristan Macaristan Vize gerekli 30 güne kadar Vize gerekli değil 30 güne kadar Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Makedonya Cumhuriyeti Makedonya Cumhuriyeti 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Malta Malta Vize gerekli Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Moldova Moldova[32] 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil Vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Monako Monako[39] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Norveç Norveç[40] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Polonya Polonya Vize gerekli Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Portekiz Portekiz[33] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Romanya Romanya[41] Vize gerekli
Schengen vizesi olanlar için gerekli değil
90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Rusya Rusya[42][34][35][36] 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil 30 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
San Marino San Marino[43] Vize gerekli 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Sırbistan Sırbistan 90 güne kadar vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Slovakya Slovakya Vize gerekli Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Slovenya Slovenya Vize gerekli Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Ukrayna Ukrayna[37][38] 60 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Vatikan Vatikan[44] 90 güne kadar vize gerekli değil
-Vatikan'da sınır kontrolü bulunmadığından kaçınılmaz olarak Schengen vizesi gerekmektedir-
90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil 90 güne kadar vize gerekli değil
Yunanistan Yunanistan[39] Vize gerekli
Havaalanı transit vizesi gerekmektedir.
Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil

Okyanusya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Vize gerekliliği
Umumi pasaport Hizmet pasaportu Hususi pasaport Diplomatik pasaport
Amerikan Samoası Amerikan Samoası Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli değil
Avustralya Avustralya[40][45]
İnternetten e600 vize başvurusu yapılabilir[46]
İnternetten e676 vize başvurusu yapılabilir[47] İnternetten e676 vize başvurusu yapılabilir[48] İnternetten e676 vize başvurusu yapılabilir[49]
Cook Adaları Cook Adaları 31 güne kadar gerekli değil 31 güne kadar gerekli değil 31 güne kadar gerekli değil 31 güne kadar gerekli değil
Fiji Fiji[50] 120 güne kadar gerekli değil 120 güne kadar gerekli değil 120 güne kadar gerekli değil 120 güne kadar gerekli değil
Guam Guam Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli değil
Kiribati Kiribati Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli değil
Kuzey Mariana Adaları Kuzey Mariana Adaları Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Marshall Adaları Marshall Adaları Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Mikronezya Federal Devletleri Mikronezya Federal Devletleri 30 güne kadar gerekli değil 30 güne kadar gerekli değil 30 güne kadar gerekli değil 30 güne kadar gerekli değil
Nauru Nauru Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Niue Niue 30 güne kadar gerekli değil 30 güne kadar gerekli değil 30 güne kadar gerekli değil 30 güne kadar gerekli değil
Palau Palau Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Papua Yeni Gine Papua Yeni Gine Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Samoa Samoa Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Solomon Adaları Solomon Adaları[41] Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli
Tonga Tonga[42] Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 31 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 31 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 31 gün Vize sınır kapısında verilebilmektedir - 31 gün
Tuvalu Tuvalu Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Vanuatu Vanuatu[43] Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Yeni Kaledonya Yeni Kaledonya Vize gerekli Vize gerekli değil Vize gerekli değil Vize gerekli değil
Yeni Zelanda Yeni Zelanda Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli Vize gerekli

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1.   Umuma mahsus pasaport sahipleri vizeye tabidir. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri ise 180 gün (6 ay) içinde 90 günü (3 ay) aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
  2.   Türk vatandaşları gidecekleri güzergaha göre Fransa veya İspanya'nın vize rejimine tabi olacaklardır.
  3.   Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport 180 gün (6 ay) içinde 90 günü (3 ay) aşmamak kaydıyla vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport sahipleri ise vizeye tabidir.
  4.   Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport sahipleri 180 gün (6 ay) içinde 90 günü (3 ay) aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
  5.   Umuma mahsus pasaport sahipleri vizeye tabidir. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri ise 180 gün (6 ay) içinde 90 günü (3 ay) aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. İtalya vizesi, Vatikan için de geçerlidir.
  6.   Umuma mahsus pasaport sahipleri vizeye tabidir. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri ise 180 gün (6 ay) içinde 90 günü (3 ay) aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Monako'ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları vize başvurularını, resmi ikametleri başka bir ülkede bulunmadığı takdirde, Türkiye’deki Fransa Büyükelçiliği veya Başkonsolosluklarına yapmaları gerekmektedir.
  7.   Diplomatik pasaport sahipleri 180 gün (6 ay) içinde 90 günü (3 ay) aşmamak kaydıyla vizeden muaftır. Hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport sahipleri vizeye tabidir.
  8.   Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport sahipleri 120 günü (4 ay) aşmayan turistik seyahatlerinde vizeden muaftır. Turistik amaç dışındaki seyahatler için vize başvurusunun posta yoluyla Fiji’nin Brüksel Büyükelçiliğine yapılması mümkündür.
  9.   Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport sahipleri her 180 gün (6 ay) içinde ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 90 gün (3 ay) ikametli seyahatlerinde vizeden muaftır.
  10.   Umuma mahsus pasaport sahipleri vizeye tabi olup, vizelerini 50 $ karşılığında Kenya sınır kapılarında alabilirler. Resmi pasaport sahipleri ise anılan ülkeye yapacakları toplam kalış süresi 180 gün (6 ay) içerisinde ilk giriş tarihinden itibaren 90 günü (3 ay) aşmayan seyahatlerinde ve transit geçişlerde vizeden muaftır.
  11.   Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport sahipleri vizelerini sınırda alabilmektedir.
  12.   Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport sahipleri, 90 güne (3 ay) kadarki turistik amaçlı seyahatlerde vizeden muaftır.
  13.   Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport sahipleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport sahipleri vizelerini sınır kapılarında bandrol tatbikiyle 10 $ karşılığında alabilmektedir.
  1.   Diplomatik ve hususi pasaport sahipleri vizeye tabi değildir. Diğer pasaport sahiplerinin ise vize başvurularını, resmi ikametleri başka bir ülkede bulunmadığı takdirde, Türkiye’deki Hollanda Büyükelçiliği veya Başkonsolosluklarına yapmaları gerekmektedir.
  2.   Yalnızca turistik amaçlı ziyaretler için geçerlidir.
  3.   Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri 90 güne (3 ay) kadar seyahatlerinde vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport sahipleri ise vizelerini sınır kapılarında alabilmektedirler.
  4.   Diplomatik, hizmet, hususi ve umumi pasaport sahipleri vizeye tabidir. Bu ülkeye seyahat edecek Türk vatandaşlarına Doğu Timor sınır kapılarında 30 gün (1 ay) ikamet süreli vize verilmektedir.
  5.   Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport sahipleri 15 güne (1/2 ay) kadar yapacakları seyahatlerde vizeden muaftır. Daha uzun süreli seyahatler için Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliğine vize başvurusunda bulunulması gerekmektedir
  6.   Diplomatik pasaport sahipleri vizeden muaftır. Tacikistan’a akredite diplomatik, konsolosluk veya uluslararası örgütler nezdindeki temsilciliklere atanan hizmet ve hususi pasaport sahipleri, görevleri müddetince, vizeden muaftır. Tacikistan’a görevle atanmayan, hizmet ve hususi pasaport sahipleri, Tacikistan’a yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, 180 gün (6 ay) içerisinde 60 günü (2 ay) geçmemek kaydıyla vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport sahipleri vizeye tabidir.
  7.   Umuma mahsus pasaport sahipleri vizeye tabidir. Hizmet ve hususi pasaport sahibi Türk vatandaşları vizeden muaf olmakla birlikte, davet edilmek ve pasaport bilgileri ilgili Türkmen makamlarına bildirilmek kaydıyla ülkeye kabul edilmektedir. Diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşları vizeden muaftır.
  8.   Umuma mahsus pasaport sahipleri vizeye tabidir. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport sahipleri ise vizelerini sınır kapılarında alabilmektedirler.
  9.   Amman aktarmalı havayolu ile seyahat dahil olmak üzere, Havayolları ile yapılan ve 30 günü aşmayacak turistik amaçlı seyahatleri için havalimanlarında vize verilmektedir.
  10.   Sadece Birleşik Krallık'tan yapılan girişlerde geçerlidir. Oturma izni ve öğrenim amaçlı vizesi bulunanları kapsamaz.
  11.   20 yaşından küçük, 45 yaş ve üzeri vatandaşlar için vize sınır kapısından alınabilir.
  12.   Hususi, Hizmet ve Diplomatik pasaport sahipleri, internet üzerinden turistik vize başvurusu yapabilmektedirler.
  13.   Hindistan ile Vizeler kalkıyor. http://www.memurlar.net/haber/454645/

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TC Lefkoşa Büyükelçiliği: Kimlikle seyahatten vazgeçilmiyor". Kıbrıs Postası. 18 Ekim 2010. http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/40490/PageName/KIBRIS_HABERLERI. Erişim tarihi: 24 Aralık 2010. 
  2. ^ http://www.mfa.gov.tr/fildisi-sahili_ne-seyahat-edecek-vatandaslarimiza-yonelik-duyuru_-20-ocak-2014.tr.mfa
  3. ^ "Güney Afrika Dış İşleri". 12 Nisan 2012. http://www.home-affairs.gov.za/Counties%20Exempy%20from%20SA%20Visaa.html#ce3. Erişim tarihi: 12 Nisan 2012. 
  4. ^ "Kamerun vizesi kaldırıldı". National Turk. 17 Mart 2010. http://www.nationalturk.com/kamerun-vizesi-kaldirildi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2010. 
  5. ^ "Türkiye ile Libya vizeleri kaldırdı". Haberler.com. 25 Kasım 2009. http://www.haberler.com/libya-ile-vize-kalkti-haberi/. Erişim tarihi: 17 Nisan 2010. 
  6. ^ Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları
  7. ^ "Şeysel Adaları Vize Politikası". http://www.seychelles.travel/en/plan_your_visit/entry_formalities.php. 
  8. ^ "Sudan'da da vizeler kaldırılıyor". Timeturk. 20 Ağustos 2009. http://www.timeturk.com/Izl%3Cspan%3Eand%3C/Sudana-da-vizeler-kald%C4%B1r%C4%B1l%C4%B1yor_96016-haberi.html. Erişim tarihi: 17 Nisan 2010. 
  9. ^ "Zambiya Vize Politikası". http://www.zambiaimmigration.gov.zm/node/54. 
  10. ^ http://www.mfa.gov.tr/meksika_ya-seyahat-edecek-vatandaslarimiza-yonelik-duyuru_-31-aralik-2013.tr.mfa
  11. ^ "T.C. Dışişleri Bakanlığı". http://www.mfa.gov.tr/turk-vatandaslarinin-tabi-oldugu-vize-uygulamalari.tr.mfa. 
  12. ^ "Saint Kitts ve Nevis Dış İşleri Bakanlığı (İngilizce)". http://www.mofa.gov.kn/ct.asp?xItem=237&ctNode=215&mp=6. 
  13. ^ "Saint Lucia Vize Politikası (İngilizce)". http://www.stlucia.gov.lc/faq/do_i_need_a_visa_to_enter_saint_lucia.htm#T_No_Require. 
  14. ^ Brunei ile vizeler kalktı "Posta" Gazetesini haberi
  15. ^ http://dunya.bugun.com.tr/aralarinda-turkiye-de-var-haberi/962517
  16. ^ http://www.mfa.gov.tr/irak_a-seyahat-edecek-vatandaslarimiza-yonelik-duyuru_-17-temmuz-2012.tr.mfa
  17. ^ "Katar vizesi kalkıyor". National Turk. 15 Şubat 2010. http://www.nationalturk.com/katar-vizesi-kalkiyor. Erişim tarihi: 17 Nisan 2010. 
  18. ^ http://www.aa.com.tr/tr/turkiye/243632--turk-vatandaslari-kuveyt-vizesini-kapida-alabilecek
  19. ^ http://www.enuygun.com/bilgi/kuveyt-vizesi-kalkiyor
  20. ^ "Lübnan'a vize kalktı". CNN Türk. 11 Ocak 2010. http://www.cnnturk.com/2010/turkiye/01/11/lubnana.vize.kalkti/558899.0/index.html. Erişim tarihi: 17 Nisan 2010. 
  21. ^ http://www.mfa.gov.tr/no_-112_-11-nisan-2014_-ulkemiz-ile-mogolistan-arasinda-imzalanan-vize-muafiyeti-anlasmasinin-yururluge-girmesi-hk.tr.mfa
  22. ^ Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulaması kalktı - Vikihaber
  23. ^ http://www.mfa.gov.tr/turk-ve-tayvan-umuma-mahsus-pasaport-hamillerine-sinirda-vize-_e-vize-uygulamasinin-15-mayis-2013-tarihinde-baslatilmasi.tr.mfa
  24. ^ "Ürdün ile vize uygulaması kalkıyor". National Turk. 1 Aralık 2009. http://www.nationalturk.com/urdun-ile-vize-uygulamasi-kalkiyor. Erişim tarihi: 17 Nisan 2010. 
  25. ^ "Ürdün'e de vize kalktı". TRT. 1 Aralık 2009. http://www.trt.net.tr/haber/HaberDetay.aspx?HaberKodu=0c5535c9-e634-4c7c-8f45-a2ccd73bb27d. Erişim tarihi: 17 Nisan 2010. 
  26. ^ "Arnavutluk'a vize kalktı". mynet. 15 Şubat 2010. http://haber.mynet.com/detay/dunya/arnavutluka-vize-kalkti/495571. Erişim tarihi: 17 Nisan 2010. 
  27. ^ Türkiye Vatandaşlarına Vize Verilmesi Kuralları
  28. ^ Türkiye Dışişleri Bakanlığı Azerbaycan'a seyahat duyurusu
  29. ^ Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı - President.az, Procedure for foreign nationals to travel to the Republic of Azerbaijan on a visa, Citizens of the Republic of Turkey holding a national passport (İngilizce)
  30. ^ Vize Muafiyeti Duyurusu
  31. ^ http://www.mfa.gov.tr/turk-vatandaslarinin-tabi-oldugu-vize-uygulamalari.tr.mfa
  32. ^ [1]
  33. ^ Portekiz'e vize kalkmadı - Taraf
  34. ^ Rusya'yla vizeler kalktı - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
  35. ^ Rusya ile vize kalktı - NTVMSNBC.com
  36. ^ Rusya ile vize 16 Mart'ta kaldırılacak. - Tourism World
  37. ^ Türkiye Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'ya vize muafiyeti duyurusu
  38. ^ http://ekonomi.haberturk.com/tatil/haber/900262-60-gunluk-vize-sozu-tutuldu
  39. ^ Yunanistan Dışişleri Bakanlığı vize rejimi tablosu (İngilizce)
  40. ^ [2]
  41. ^ "Solomon Adaları Vize Politikası (İngilizce)". http://www.commerce.gov.sb/Divisions/Immigration/Immigration_Requirements.htm. 
  42. ^ "Tonga Turizm Bakanlığı (İngilizce)". http://www.tongaholiday.com/?page_id=389. 
  43. ^ Garae, Len (9 Ocak 2014). "Ministry allows Turkish visitors in without visa" (İngilizce). Vanuatu Daily Post. http://www.dailypost.vu/content/ministry-allows-turkish-visitors-without-visa. Erişim tarihi: 24 Ocak 2014.