Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
TÖMER'in logosu

Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak 1984 yılında yabancılara Türkçe öğretmek amacıyla British Council, Goethe Institut, Instituto Cervantes ve Alliance Française gibi dil ve kültür merkezleri örnek alınarak kurulmuştur.

İlk yıllarında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi bünyesinde etkinlik gösteren TÖMER daha sonra üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü içinde ve buna ek olarak Morfoloji binasının bir katında hizmet verdi. Türkçenin yabancı dil öğretiminin yanı sıra 1986 yılında İngilizce, ardından 1987 yılında Almanca öğrenimi başladı. Buna 1989'da Fransızca öğretimi eklendi. TÖMER Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Berlin ve Frankfurt gibi yerlerde şubeler açtıysa da bu şubeler kalıcılık kazanmadı. İstanbul ve İzmir'de açılan şubeler ise bugün de hizmet vermektedir. Orta Asya'daki özerk Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlık okazanması ve bu ülkelerden Türkiye üniversitelerinde eğitim görmek amacıyla çok sayıda öğrencinin Türkiye'ye gelmesiyle birlikte, TÖMER'in Ankara'da Tunalı Hilmi ve Kızılay şubeleri oluşturuldu; bu aşamada Edirne, Trabzon, Samsun, Konya, Kayseri, Eskişehir, Antalya'da TÖMER şubeleri de açıldı. Aynı yıllarda Orta Asya'daki Türk cumhuriyetlerinde Türkçe öğretmeleri amacı ile çok sayıda TÖMER okutmanı bu ülkelere gönderildi. Geçen yıllar içinde TÖMER şubelerinden bazıları - Eskişehir, Konya, Edirne gibi - kapanırken bunlara bazı yeni şubelerin eklendiği de oldu - Alanya, çok kısa açık kalan Ankara ORAN Şubesi gibi.

TÖMER'in kuruluşundan beri başkanlığını yapan Dr. Mehmet HENGİRMEN' in yerine 2002 yılında TÖMER Türkçe okutmanı Aypar ALTINEL TÖMER Başkanı olarak atanmış, Yardımcılığını ise Av. Osman Fırat TURAN yapmıştır. ALTINEL' in emekliye ayrılması sonrasında TÖMER Başkanlığı'na DTCF Dilbilim Kürsüsü Öğretim Elemanı Prof. Dr. Engin N. UZUN getirilmiştir. Engin UZUN'un görevden ayrılmasından sonra, Ekim 2012 tarihinde Prof. Dr. M. Ertan GÖKMEN Başkanlık görevine atanmıştır.

TÖMER, Türkiye genelindeki toplam 11 şubesi ve bir yılda yaklaşık 55 bin öğrenci kapasitesine ulaşmış bir kurumdur.

TÖMER’de Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Japonca, Çağdaş Yunanca, Felemenkçe, Bulgarca, Çince, Osmanlıca, Arapça ve Avrasya Türkçeleri olmak üzere 20’ye yakın dil öğretilmektedir.

Bir döner sermaye işletmesi olarak Ankara Üniversitesi rektörlüğüne bağlı olarak çalışır. TÖMER'de dil kursları sene boyunca kesintisiz sürmekte, hafta içi ve sonunda çeşitli saatlerde dil kursları düzenlenmektedir. Toplamda onbinlerce kursiyere ve yüzlerce öğretim elemanı kadrosuna sahiptir.

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Edebiyat (İstanbul)
  • Dil ve İnsan (Kayseri)
  • Alleben (Gaziantep)
  • TÖMER Çeviri (Bursa)
  • Mavi Portakal (Antalya)
  • Türk Lehçeleri (Tunalı Hilmi)
  • Dil Dergisi (Merkez)
  • Ana Dili (İzmir) olmak üzere 8 dergi çıkardı. Bu dergilerden Dil Dergisi ile Ana Dili dergisi yayın yaşamlarını sürdürmektedir.

Etkinlikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

TÖMER'in dil eğitimi dışında; Sinema ve video kulübü, fotoğrafçılık kulübü, resim ve el sanatları kulübü, müzik kulübü, doğa kulübü, oyun kulübü, edebiyat kulübü gibi sosyal aktiviteleri vardır.

Ayrıca;

  • LANCELOT: Sertifikalı Öğretmenlerden Canlı Çevrimiçi Dil Öğrenimi
  • Avrupa Dilleri Ağı 2
  • NEWAP: Karşılaştırma Yoluyla Dil Öğrenimine Yeni Bir Yaklaşım
  • Göçmenlikten Avrupa Yurttaşlığına
  • LINGUA Projeleri
  • FIRST STEPS
  • EUROPODIANS

başlıklarıyla listelenebilen Avrupa Birliği projeleri yürütülmektedir.

Özel Amaçlı Yabancı Dil Kursları; Kamu Personeli Dil Sınavına (KPDS) Hazırlık Kursları, Üniversitelerarası Dil Sınavına (ÜDS) Hazırlık Kursları, Üniversiteye Giriş Yabancı Dil Sınavına (YDS) Hazırlık Kursları, TOEFL’a Hazırlık Kursları, Çeviri Kursları, Lise Hazırlık Atlama Kursları, Ankara Üniversitesi Yüksek Lisans-Doktora ve Araştırma Görevliliği Yabancı Dil Sınavlarına Hazırlık Kursları, DELF, DALF, DELE, CILS, AIESEC, Sosyal Bilimlere Yönelik İngilizce Kursu, TUS, Bilkent Üniversitesi Hazırlık Atlama Sınavına (Cope-Proficiency) Hazırlık Kursları, İş İngilizcesi, Türkiye’deki bütün devlet üniversitelerinin ve özel üniversitelerin yabancı dil hazırlık atlama sınavlarına destek kursları düzenleyen TÖMER, bir dershane olmadığı, bilimsel araştırma ve uygulama merkezi kimliğiyle Ankara Üniversitesi güvencesinde dil öğrenmek isteyen herkese hizmet veren bir dil merkezi olduğu savını yinelemektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]