Türev Berki

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türev Berki
Doğum1970
Ankara, Türkiye
AlanıPiyanist, müzik teorisyeni
Sanat eğitimiGazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü lisans eğitimi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans ve doktroa eğitimi
Ödüller
1982-Uluslararası Steinway Piyano Yarışması birincilik ödülü,
1983-Senigallia Genç Piyanistler Yarışması birincilik ödülü
1998-JCI Türkiye'nin Kültür Alanında En Başarılı Genci Ödülü

Türev Berki, (d. 1970, Ankara) Türk piyano virtüözü, müzik teorisyenidir.

33 yaşında müzikoloji alanında profesörlüğe yükselerek Türkiye'de bu unvana sahip en genç akademisyenlerden birisi olmuştur. Müzik analizi ve sistematik müzikoloji konularına odaklanan çalışmalar yürütmektedir.[1] Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'nda Müzikoloji Bölüm Başkanıdır.[2]

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1970 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Piyano öğrenimine dokuz yaşında Elif ve Bedii Aran ikilisiyle Aran Müzik Merkezi'nde başladı. On iki yaşındayken Berlin'de yapılan Uluslararası Steinway Piyano Yarışması'nda birinci oldu, 1983'te ise İtalya'da Senigallia Genç Piyanistler Yarışması'nda yine birincilik ödülünü aldı.

Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü'nü bitirdikten sonra piyano üzerine lisansüstü ve müzikoloji üzerine doktora çalışmalarını tamamlayan Berki, Uluslararası Sopot Festivali'ne (Polonya) ve İstanbul Müzik Festivali'ne katıldı, resitaller sundu. 1993'te Cumhuriyetin 70. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Washington, DC'de bir konser verdi.

1991'den itibaren müzik teorisi alanında akademik kariyer yapmaya başladı. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'ndeki yüksek lisans ve doktora çalışmalarını birincilikle tamamladı. Prof. Dr. Ali Uçan danışmanlığında kaleme aldığı "Mozart'ın Piyano Konçertolarına İlişkin Bir Çerçeve Kadans Modeli" adlı doktora tezi bilim ve sanat çevrelerinde geniş ilgi uyandırdı ve özellikle kadans analizi konusunda yeni bir yaklaşım getiren bir çalışma olarak değerlendirildi.[3]

1998 yılında Junior Chamber International (JCI) tarafından "Türkiye'nin Kültür Alanında En Başarılı Genci" olarak ilan edildi. Aynı yıl doçentlik unvanını kazandı. 2001'de New York'un ünlü konser salonu Carnegie Hall'de bir resital verdi. 33 yaşında profesörlüğe yükseltilrerek Türkiye'de bu unvana sahip en genç akademisyenlerden biri oldu.

Halen Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Müzikoloji bölüm başkanlığı görevini yürütmektedir.

Solist olarak Türkiye'nin birçok orkestrası ile konserler veren sanatçı; çağdaş Türk bestecilerinin yapıtlarının dünya ve Türkiye prömiyerlerine gerçekleştirmiştir. Berki, İlhan Usmanbaş'ın 1992 tarihli Solo Piyano ile 12 Çalgı başlıklı yapıtının dünya prömiyerini 2008 yılında 25. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında İnci Özdil yönetimindeki orkestra@modern eşliğinde;[4] Özkan Manav'ın Yansımalar başlıklı yapıtının Türkiye prömiyerini ise, 2007'de Sıdıka Özdil ve Antalya Devlet Senfoni Orkestrası üyeleriyle gerçekleştirmiştir.[1]

Tez yayınları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Berki, O. Türev, W.A. Mozart'ın piyano sanatlarına ilişkin teknik çalışma yöntemleri, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müzik Eğitimi, Ankara, 1994.
  • Berki, O. Türev, Mozart'ın piyano konçertolarına ilişkin bir çerçeve kadans modeli, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müzik Eğitimi, Ankara, 1997.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Prof. Dr. Türev BERKİ". www.gse.hacettepe.edu.t. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü web sitesi. 28 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2017. 
  2. ^ "Müzik Bilimleri Bölümü". www.konser.hacettepe.edu.tr/. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı web sitesi. 14 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2017. 
  3. ^ Bursa Devlet Senfoni Orkestrası, 13.01.2011 Konser Notları
  4. ^ "Usmanbaş için iki dünya prömiyeri birden yapıldı". www.hurriyet.com.tr/. Hürriyet gazetesi, 29 Nisan 2008. 28 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Türev Berki Resmi Web Sitesi