Süpermenler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Süpermenler
Film afişi
YönetmenItalo Martinenghi
YapımcıTürker İnanoğlu
Italo Martinenghi
Aldo Sambrell
SenaristToni Corti
Erdoğan Tünaş
Fuat Özlüer
MüzikEnnio Morricone
Görüntü yönetmeniAldo Ricci
Çetin Gürtop
Sanat yönetmeniSohban Koloğlu
StüdyoErler Film
Cinesecolo
Asbrell Productions
Barbatoja Film
CinsiSinema filmi
TürüBilimkurgu, Komedi, Macera, Fantastik
RenkRenkli
Yapım yılı1979
Çıkış tarih(ler)i1979
Süre81 dk.
Ülke Türkiye
 İtalya
 İspanya
DilTürkçe
Önceki film3 Supermen Del West
Devam filmiÜç Süpermen Olimpiyatlarda

Süpermenler, 1979 yılında çekilen, Türk-İtalyan-İspanyol ortak yapımı filmdir.[1] Film, 7 filmden oluşan bir serinin beşincisidir. İtalyanca ismi, 3 Supermen Contro il Padrino'dur. ("3 Süpermen Babaya Karşı")

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Einstein'ın formüllerini inceleyen Prof. Vak Von Vong, bir zaman makinesi icat eder ve ilk denemesini İstanbul'da yapar. Profesörü ve bilim insanını, eski Bizans dönemine götüren makine, aynı zamanda Bizans hazinesinin yerini de keşfeder.

Bunu duyan İtalya'daki hırsız Atak ve Matrak, makinenin peşine düşer. Ayrıca, Amerika'daki mafya babasının ilgisini de çeker. Kaybolan mallarını bulmak ve dünyadaki tüm kirli işleri kendi elinde tutmak için, New York'tan İstanbul'a gelir. Murat ise, makineyi ele geçirmek için, taraflar arasında, sürekli anlaşma yapmak zorunda kalır.[2]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalya-Yeşilçam bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

70'lerin ortasında, Godfather (Baba) ve süper kahraman filmlerine artan talep, absürt filmleri de doğurmuştu.

Italo Martinenghi'nin "The 3 Supermen in the West" ile "3 Supermen Contro il Padrino" filmlerini yönetmesi arasında geçen zaman, İtalyan film endüstrisinde bir tepki dönemiydi. İtalya biletinde televizyonun artan popülaritesiyle birlikte gişe, 1976 ve 1977'de 455 milyondan 374 milyona düştü. 1979'da bu 276 milyona kadar geriledi. Bu, İtalya'daki bazı sinemacıların prodüksiyonlarını daha az talepkâr ve daha hevesli izleyiciler için b-filmler yapabilecekleri Türkiye'ye taşımalarına yol açtı.

Daha önce, Zurli'nin Türkiye'de çalıştığını bilen Martinenghi, arkadaşı Guido Zurli aracılığıyla, Türk film yapımcısı Türker İnanoğlu ile birlikte, Üç Süpermen film serisinin ikinci girişini başlattı.

The Phantom ("Kızıl Maske, 1968), Superman ("Süpermen Fantom'a Karşı", 1969) ve El Santo'nun oynadığı "3 Dev Adam", "Kaptan Amerika ve Örümcek Adam" gibi süper kahraman filmlerinin kendi yorumlarını yapan Türkiye'de, süper kahraman filmleri popülerdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [1][ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "Süpermenler (1979)". Öteki Sinema. 28 Eylül 2008. 25 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2020.