Sulo Kolkka

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sulo Onni Kolkka
LakabıSulo Kolkka
Doğum20 Aralık 1904
Säkkijärvi, Güney Karelya, Finlandiya
Ölüm21 Ağustos 1988 (83 yaşında)
Kangasala, Finlandiya
Bağlılığı Finlandiya
BranşıKeskin nişancı
Çatışma/savaşlarıKış Savaşı

Sulo Onni Kolkka ya da daha çok bilinen adıyla Sulo Kolkka (doğum ve ölüm tarihi genellikle 20 Aralık 1904 - 21 Ağustos 1988 olarak söylenir), II. Dünya Savaşı sırasında dürbünsüz Mosin-Nagant tüfeğiyle onaylı 400'ün üstünde düşman askerini öldürmüş Fin keskin nişancı olduğu söylenen kurgusal (ya da gerçek ismi bilinmeyen) karakter.[1]

Bazı hikâyelere göre Kolkka; Säkkijärvi, Güney Karelya'da doğdu ve Kangasala'da öldü. Genellikle Kolkka'nın 105 günlük Kış Savaşı boyunca 400'ün üstünde Kızıl Ordu askerini ve subayını öldürdüğü söylenir. Bu sebeple Simo Häyhä'dan sonra İkinci Dünya Savaşı'nda Fin Ordusu'nun en ölümcül ikinci keskin nişancısıdır.

İsmi, dönemin Finlandiya Savunma Kuvvetleri arşivlerinde, gazetelerinde ve dergilerinde geçmemektedir. İsmini savaş sonrası savaş edebiyatında bile görmek zordur ve herhangi bir resmi bulunmamaktadır. Kolkka, ismi çoğu yerde sık sık kullanılan keskin nişancı Häyhä ile karşılaştırıldığında, Sulo Kolkka adında bir keskin nişancı olmadığını söylemek makuldür. Ayrıca savaş sırasındaki Häyhä'nın faaliyetleriyle Kolkka'nın anlatılan başarıları önemli ölçüde benzerlikler taşımaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wells, Anne (2013). Historical Dictionary of World War II. Scarecrow Press. ISBN 978-0810854574.