Sucuali, Kandıra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sucuali
Harita
Kocaeli
Kocaeli
Ülke Türkiye
İlKocaeli
İlçeKandıra
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam-
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu262
İl plaka kodu41
Posta kodu41600

Sucuali, Kocaeli'nin Kandıra İlçesine bağlı bir mahalledir.

Tek köy olarak muhtarlık statüsüne sahiptir. Kandıranın en gelişmiş ve modern köylerinden bir tanesidir. Mahallenin başlıca özelliği Kandıra ilçesinde tek başına köy statüsüne sahip olmasıdır.

Köy yaşamında modern çizgilerin yer aldığı mahallede 3 sokak bulunmaktadır. Birçok köy kendisine bağlı alt mahalle köyleri olmasına rağmen Sucuali (eski adıyla: Sucahlı) mahallesi bu bağlamda örnek köy olmuştur.

Târihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy'ün geçmişi hakkında birçok varsayım olmakla birlikte, köy yakınlarında bulunan bir tepede eski dönemlerden kalma Rum evlerinin kalıntılarına rastlamak mümkündür. Bu konuda köy halkından duyumlar alınmaktadır. Rum bölgesinde geçmiş yıllarda birçok hazine avcısı tarafından kazı yapılmış ve kazılardan sonuçlar alındığı duyulmuştur.

Başka bir varsayıma göre; Köy Kandıra'da beylik yapmış olan Akça Koca'nın 7 oğlundan birinin yaşadığı yer olarak geçmektedir. Rivayete göre Akça Koca'nın "Ali" adında 7 tane oğlu vardır. Bu oğullarını eşitlik ilkesi çerçevesinde Kandıra bölgesinin çeşitli yerlerinde hükümdar kılmıştır: "Senin bölgen şurası, seninki şurası gibi". Sucuali mahallesindeki oğlu su işleriyle uğraştığı için "Sucu Ali" olarak geçmiştir. Sucuali mahallesi ismininde buradan geldiği de tahmin edilmektedir.

Mahallenin coğrafi ve beşeri yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy Kuşbakışı Görüntüsü

Kocaeli il merkezine 35 km, Kandıra ilçesine 15 km; uzaklıktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 85 metredir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2009 132
2008 138
2007 183
2000 -
1997 169

2007, 2008 ve 2009 yılları Türkiye İstatistik Kurumu verilerine dayalı olarak kayıt altına alınmıştır. Mahallede yaşamayıp mahalle nüfusu içerisinde sayılabilecek kişi sayısının 350 olduğu bilinmekte mahallenin nüfusunun 500 civarında olduğu köy halkı tarafından söylenmektedir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]