Steve Jones (biyolog)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Steve Jones (2012)
DNA 4 farklı bazdan oluşur: Adenin, Timin, Guanin ve Sitozin (A, T, G ve C)

John Stephen Jones (d. 24 Mart 1944; Aberystwyth, Galler, Birleşik Krallık), Galli biyolog.

Londra Üniversitesi Akademisi'nde (UCL) 1995, 1999, 2008 ve 2010 yıllarında Genetik Bölümü bünyesindeki Evrim ve Çevre Bölümü Başkanlığı yapmış, birçok farklı alanda çalışmaları olmasına karşın özellikle evrim konusuna eğilmiş ve asıl ününü de bu sayede kazanmıştır. Özellikle İngiltere ve bazı Avrupa Ülkelerinde yürütülen evrim tartışmalarında hem akademiksel hem popüler bilimsel metotlarla tartışmalara dahil olmuş, günümüzün bilimsel kuram veya kabullerine de yazdığı eserlerle ciddi katkılar sunmuştur ve sunmaya devam etmektedir. Sade bir dilin ve güncel örneklerin hakim olduğu kitapları Steve Jones'un bilimin herkesçe anlaşılır kılınması için attığı tek adımı değildir. Genetikle geçen onlarca yılı, evrim, varyasyonlar, ırklar, cinsiyet ve kalıtımsal hastalıklar gibi onlarca konunun bilimsel aktivitelerle doğrudan ilişkisi bulunmayan insanlarca anlaşılır kılınması için yaptığı televizyon ve radyo programları, gazete ve popüler bilim kitaplarındaki birçok makaleleri de bilimsel vizyonunu yansıtmaktadır.

Özel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Jones 1977 yılından beri partneri olan ödüllü Amerikalı belgesel yapımcısı Norma Percy ile 2004 yılında evlenmiştir.

Akademik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Edinburgh Üniversitesi'nde eğitim gören Jones; "Salyangozların (Cepaea) Genetiği Üzerine " adlı tezini kaleme almıştır. Ayrıca Chicago Üniversitesi'nde doktora sonrası çalışmalarını "Drosophila " (sinek familyasından bir cins/meyve sinekleri) üzerine genişletmiştir.

Londra Üniversitesi Akademisi, Edinburgh ve Chicago Üniversitelerinde görev yapmış olan genetik, malakoloji, zooloji alanlarında etkin olan Jones Royal Society üyeliğine (2012) ve Irwin Ödülü'ne (2006) 1 Şubat 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. layık görülmüştür.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Makaleleri[değiştir | kaynağı değiştir]