Stefan Karaca

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Stefan Karadzha sayfasından yönlendirildi)
Stefan Karaca

Stefan Karaca (BulgarcaСтефан Караджа tam adı Stefan Todorov Dimov, BulgarcaСтефан Тодоров Димов); 1 Mayıs 1840 - 31 Temmuz 1868), Bulgar ulusal ayaklanmasında Osmanlı İmparatorluğuna karşı duran ünlü lider.

Momçil Voyvoda'nın torunu olarak, Rumeli- Yambo yakınındaki İçme (günümüzde Stefan Karacovo) köyünde doğdu.

Eğitimini maddi yetersizlikten bıraktı. Bir düğün sırasında ünlü Türk pehlivanı Gazi Plisa'yla kavga etti. Osmanlı yetkilileri onu aradığı için bir süre saklandı. Daha sonra Romanya Prensliğine kaçtı. Oradan Sırbistan Prensliği'ne geçerek Belgrad'daki Birinci Bulgar Lejyonu'na katıldı.

Romen devrimci görevleri yerine getirmek üzere birkaç kez Tuna Vilayeti'ne geldi. 1867'de ertesi yıl Romanya'ya dönmeden önce İkinci Bulgar Lejyonu'na katıldı ve burada Hacı Dimitar ile bir görüşme yaptı. 6 Haziran'da, her ikisi de 129 kişilik bir grubun başında Svishtov yakınlarındaki Vardim'den Tuna'yı geçtiler. Çetelerinin hedefi Koca Balkan Dağları'na gitmek ve orada bütün Bulgarların genel bir ayaklanmasını yönetecek devrimci bir hükûmet kurmaktı.[1] Ancak bu grup, Türk kuvvetleri tarafından nehri geçtikten kısa bir süre sonra tespit edildi.[2] Vişovgrad yakınlarındaki Kanlıdere'deki çatışma sırasında ağır sırasında yaralandı ve yakalandı. Tuna Valisi Midhat Paşa'nın başkanlığında 12 Temmuz 1868 tarihinde Tırnova'da yapılan yargılama sonucunda ölüm cezasına çarptırıldı. Cezanın infazı için Rusçuk'a nakledildi. 31 Temmuz 1868 tarihinde asılarak idam edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jelavich, Charles (1986). The Establishment of the Balkan National States, 1804-1920. University of Washington Press. s. 137. ISBN 0-295-96413-8. 
  2. ^ Jelavich s. 137