Steampunk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Buhar çılgınlığı temalı bir fotoğraf.
Döneme özgü kıyafetleriyle büyük bir makine önünde duran bir kadın ve yanında bir erkek.

Steampunk ya da buhar çılgınlığı, buharlı makinelerin hâlâ yaygın olarak kullanıldığı, 19. yüzyılda veya sıklıkla Viktorya Dönemi İngiltere'sinde geçen H. G. Wells ve Jules Verne'in çalışmalarında da olduğu gibi kurgusal teknolojiler ya da bilgisayarın erken dönemde icadı gibi gerçek teknolojik yenilikler de içeren bir retrofütüristik bilimkurgu alt-türüdür.[1] Edebi kökenleri bazen siberpunk türü ile ilişkili olsa da,[2] steampunk çalışmaları genellikle buhar gücünün ana akım kullanımını sürdürdüğü bir gelecekte 19. yüzyıl Victoria devrinin alternatif tarihinde ya da Amerikan "Vahşi Batı"larında kurulur.

Tamamen Newton fiziğinin hakim olduğu bu dünyada buharla çalışan her türlü makine ve robotlar, mekanik bilgisayarlar, göklerde dolaşan zeplinler (hava gemileri) ve balonlar vardır. Steampunk, eğer teknoloji bu kadar hızlı gelişmeseydi ve Sanayi Devrimi tüm hızıyla devam etseydi nasıl bir dünyada yaşardık sorusuna cevap verir.[3] Günümüz yazarlarından Philip Pullman, Scott Westerfeld ve China Miéville'in eserleri de bu türe dahil edilebilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Alternatif tarih, pek çok buhar çılgınlığı kurgusu aynı zamanda bir alternatif tarih kurgusudur.
  • Siberpunk, mekanik yerine elektronik teknolojilerinin ilerlediği bir bilimkurgu alt-türüdür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Definition of steampunk". Oxford University Press. 18 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2012. 
  2. ^ Seed, David (2007). A Companion to Science Fiction. Oxford: John Wiley & Sons. s. 217. ISBN 9781405144582. 
  3. ^ "Sinemada Bilimkurgu Alt Türleri #1: Bilimkurgunun Çocukluk Düşleri". 27 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2013.