Stark Hanesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kışyarı'nın Stark Hanesi, Westeros'un Büyük Haneleri'nden biridir ve Kuzey'in birincil soylu hanesidir: pek çok küçük hane kendilerine bağlılık yemini etmiştir. Eskiden, Kış Kralları olarak hüküm sürerlerdi; Targaryen Fethi'nden beri Kuzey'in Muhafızları olmuşlardır. Yerleşkeleri, Kışyarı, dayanıklılığıyla ünlü eski bir kaledir. Armaları beyaz zemin üzerinde yürüyen gri ulukurttur ve mottoları "Kış Geliyor"dur, sadece birkaç hanede olduğu gibi övünmekten uzak, uyarı içeren bir mottodur. Aile üyelerinin fiziksel yapıları ince, uzun yüz, siyah saç ve gri gözdür. Serideki baş karakter açılarının çoğu bu hanenin üyeleridir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Starklar, Sur ile beraber binlerce yıl önce Kışyarı’yı inşa etmiş, Kahramanlar Çağı’nın efsanevi figürlerinden Mimar Bran’in soyundan gelmiş eski bir hanedandır. Soyları İlk İnsanlar’a dayanır ve hala geleneklerini korurlar ve ormanın Eski Tanrılar’ına inanırlar. Starklar, büyük olasılıkla Mimar Bran ile başlayan Kış Kralları unvanını Kahramanlar Çağı’ndan binlerce yıl boyunca sürdürmüştür. Bran Sur’u inşa etmiştir ve o zamandan beri Starklar, binlerce yıldır Sur’a adam gönderen Gece Gözcüleri’yle arkadaş olmuştur. Gece’nin Kralı, Gece Gözcüleri’nin 13. Lord Kumandanı’nın, pek çok olasılığa rağmen bir Stark olduğu söylenmiştir. Ayrıca Starklar pek çok yabanıl saldırısını geri püskürtmüştür, örneğin sancaktarları Umber’leri; Gendel ve Gorne kardeşler, Ozan Bael gibi Sur’un Ötesindeki Krallara karşı korumuştur.

Binlerce yıl boyunca, Starklar Kuzeydeki Kral unvanının tek adayı değillerdi, başlıca muhalifleri Dehşet Kalesi’nin Bolton Hanesi 1,000 yıl önce kendilerine bağlılık yemini etmiş fakat sonra deri yüzme teknikleriyle son buldurmuşlardır. Bu sırada Kral Jon Stark, Beyaz Bıçak’tan korsanları sürmüştür ve Kurt’un İni’ni inşa etmiştir.Böylece Beyaz Liman bu kale ve çevresinde büyüyüp , gelişmiş ve Kuzey'in en önemli şehirlerinden biri haline dönüşmüştür.Beyaz Liman inşa edildiğinden bu yana genellikle Kuzey Kralının oğulları veya torunlarına verilmiştir.Bu gelenek, Beyaz Liman'ın Menzilden sürgün edilen Manderly ailesine verilmesiyle son bulmuştur . Kral Jon’un oğlu Rickard Bataklık Kralı’nı yenmiştir ve kızını, Reed Hanesi’nin lordluğu altındaki Boğaz’dan Kışyarı diyarına götürerek evlenmiştir. Karstarklar, hüküm süren kralın kardeşi Karlon Stark, Bolton’ların isyanını ezmeye yardım ederken kurulmuştur ve hizmetinde bir kaleyi kabul etmiştir. Nihayetinde, Mormont’lar, Kral Rodrik Stark demiradamlarla olan mücadele maçını kazanarak Ayı Adası’nı almıştır. Stark’lar, Üç Kızkardeşler için Vadi’nin Arryn’leri ile savaşmış, sonunda adaların yönetiminden vazgeçmiştir.

Karstark’lardan ayrı olarak, Kışyarı’nın Starklarının muhtemel olarak Beyaz Liman’da, Barrowton’da ve Kuzey’de herhangi bir yerde uzaktan akrabaları olabilir.

Kuzey’in son Stark Kralı, Fetih Savaşı’nın sonunda Fatih Aegon’ı kabul eden Torrhen’di. O zamandan beri Starklar, Yedi Krallık’ın kralları için Kuzey’i Kuzey’in Muhafızları olarak yönetmektedir.

231AL Civarı, Stark Hanesi zor bir intikalle yüzleşmiştir. Kışyarı’nın pek çok lordu, hanenin lordu olarak Beron Stark’ı bırakıp isyancı Skagosi, yabanıl kralı Raymun Kızılsakal’a karşı Kuzey’deki savaşlarda savaşarak ölmüşlerdir. Dagon Greyjoy ve demiradamlarıyla savaşırken aldığı yaraların kendisini yavaşça öldürmesiyle, karısı ve diğer dört Stark dulları onu başarıya ulaştıracak mücadeleye girişmişlerdir. O dönemde yaklaşık on Stark çocuğuyla potansiyel varisler vardı.

Son Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Lord Rickard Stark ve üstadı, Walys Çiçek, Nehirova’lı Catelyn Tully ile Rickard’ın varisi Brandon arasında nişanla ittifak anlaşması talep etti. Catelyn’in babasının vesareti altındaki bir çocuk olan Petry Baelish, Catelyn’i seviyordu ve Brandon’a onun için bir düelloyla meydan okudu. Brandon düelloyu kazandı ama Catelyn’in ricasıyla onu öldürmedi. Bu sırada Lyanna, kendisine deli gibi aşık Lord Robert Baratheon ile nişanlıydı. Ancak Lyanna’nın Robert için duyduğu sevgi ateşli değildi ve kendisine kur yaptığının tamamen farkındaydı. Prens Rhaegar Targaryen, Harrenhal Turnuvası’ndaki galibiyetinden sonra, karısı Dorne prensesi Elia’yı yok sayarak Lyanna’yı Aşk ve Güzellik’in Kraliçesi olarak nitelendirdi. Lyanna’nın Rhaegar ile olan asıl ilişkisi halen net değildir, ama bu olaydan kısa bir süre sonra Lyanna, Rhaegar’ın bölüğünden kaybolmuştur ve Robert ile kardeşi Brandon Stark, Lyanna’nın isteği dışında alındığına inanmıştır. Brandon haberi aldığında Catelyn Tully ile evlenmek için Nehirova yolundaydı. O ve dört yoldaşı, Lyanna’yı geri döndürmek için Kral Toprakları’na at sürdü ama hem o hem de Lord Rickard, Deli Kral’ın emriyle infaz edildi. Lord Jon Arryn, verasetinde olan Eddard Stark ve Robert Baratheon’ı teslim etmeyi reddetti ve savaş uzamaya devam etti. Savaşın gidişatında, Eddard ittifakın bir parçası olarak ölmüş ağabeyinin nişanlısı Catelyn Tully ile nişanlanarak onurlandırdı ve hanesine getirdi. Savaşta birincil komutanlardan biriydi ama Lannister Hanesi’nin hain yardımını kabul eden Robert ile fikir ayrılığına düşüp tartıştı. Kral Toprakları Yağmalaması’ndan sonra, Eddard ve altı yoldaşı Rhaegar’ın Neşe Kulesi adını verdiği kulede olan Lyanna’yı kurtarmaya gitti. Orada bekleyen ve Eddard ve Howland Reed dışında hepsini öldüren üç Kral Muhafızı şövalyeleri ile dövüştüler. Eddard, Lyanna’yı “kan yatağı”nda ölürken ve mavi güllerle çevirili soluk bir buketi tutarken buldu. Lyanna, hayatının geri kalanı boyunca Eddard’ın aklından çıkaramadığı ve içeriğinin kimsenin bilmediği bir söz vermeye zorladı. Öldüğü zaman on altı yaşındaydı ve babası ile ağabeyinin yanında Stark ailesinin Kışyarı’daki mahzenine gömüldü. Ned ve Robert paylaştıkları kederleriyle uzlaştılar ama Ned, Robert Cersei Lannister ile evlendiğinden ve kendi derebeyliğine bağlı olan askerlerin katledilmesinden sonra bile kardeşi Jaime’yi Kral Muhafızı atadığından beri sarayı hor görmüştür. Ned, savaştan sonra öz oğlu Robb ile kutsanmıştır ama piç oğlu olarak tanıttığı küçük Jon Kar’ı yanında getirmiştir. Altı yıl önce, Ned Balon Greyjoy’un kardeşini ezdiği isyanda ona yardım etmiştir ve Theon Greyjoy’u Kışyarı’ya verasetindeki çocuk olarak almıştır. Lord Rickard’ın en genç oğlu Benjen, Gece Gözcüleri’ne katılmış ve İlk Korucu olmuştur. Eddard, Kral Toprakları’nda Lannister musallatı politika ve entrika dolu saraydan uzakta Robert’ın ismiyle Kuzey’i yönetti.

Buz ve Ateşin Şarkısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Starklar, Beş Kralın Savaşı sırasında Nehir Adaları’ndan Lannister’ları sürmek için Tully Hanesi’yle güçlerini birleştirdi; ancak bu süreçte Bolton’lara karşı Kuzey’in hakimiyetini kaybettiler ve aile üyelerinin bazısı öldürüldü, bazısı ise gizlenerek kaçtı.

Taht Oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Robert, son anda kendilerini büyüten üvey babaları Jon Arryn’in ölümünden sonra boş kalan Kral Eli unvanını Eddard Stark’a önermek için Kışyarı’yı ziyaret eder. Ned’in karısı Catelyn’in kız kardeşi ve Jon’un dul eşi olan Lysa Arryn’den Lannister’ların Lord Arryn’in ansız ölümünün arkasında olduğunu iddia eden bir mektup gelir. Catelyn’in zorlamasıyla, Ned gönülsüzce Elliği ve kızları Sansa ile Prens Joffrey’nin nişanını kabul eder. Kraliyet eğlencesinin devam ettiği sırada, Ned’in ikinci oğlu Bran, Kraliçe Cersei’nin ikiz kardeşi Sör Jaime ile seviştiğini görür; Sör Jaime onu ölmesi umuduyla kuleden aşağı atar ama sadece sakat ve komada kalır. Ned, Catelyn ve oğulları Kışyarı’da kalırken kızlarıyla Kral Toprakları’na at sürer. Bu sırada Jon Kar, Gece Gözcüleri’ne katılmak için amcası Benjen ile kuzeye at sürmektedir. Catelyn, ev sahibesi olarak görevlerinin farkındayken Bran için avutulamaz bir endişe içindedir ama bu endişesi Bran’in hayatı için girişime girilmesiyle gerçeğe dönüşmüş ve sadece ulu kurdu tarafından kurtarılmıştır. Bran komada yatarken, Üç Gözlü Karga hayallerini görmeye başlar.

Kral Yolu’nda, Arya Stark, Prens Joffrey’in saldırısından Mycah’ı korur, bu sırada Sansa altüst olur. Sonrasında bu Arya’nın kaçan ulu kurdu yerine Sansa’nın ulu kurdu Leydi’nin ölmesinin emredilmesi üzerine daha da şiddetlenir. Kral Toprakları’nda, Eddard tahtın ağır borç içinde olması (çoğunluğu Tywin Lannister’a) ve Robert’ın kendi onuruna bolca turnuva düzenlemesiyle öfkelenir. Kral’ın piç çocuklarını aradığını belirleyen Eddard, Jon Arryn’in ölümünü araştırır. Robert, küçük konseyde sürgün Daenerys Targaryen’in (Güçlü bir Dothraki kralı ile evlenen) ölümünü kararlaştırmaya devam ederken, Ned suikasta göz yummayı reddeder ve El’likten istifa eder. Şehrin sokaklarında, Ned, Catelyn’in Tyrion’ı kaçırdığından dolayı öç almak için Lannister tarafından yolu kesilir. Bacağı kırılır ve en iyi adamları öldürülür, ama Ned hayatta kalır ve Robert, ava çıkmadan önce El olarak unvanını onaylar ve Demir Taht’ı Ned’e bırakır. Bu hükümde, adamlarını Nehir Toprakları’nda akın yapan Gregor Clegane’yi durdurmak için yollar. Ancak adamlar koyu geçerken Tywin Lannister’ın emrindeki Gregor tarafından pusuya düşürülür ve çoğu öldürülür; hayatta kalanlar ise “Sancaksız Kardeşlik”i kurarak devam ederler. Sur’da, Jon Kar büyüklerinden dersler öğrenirken ve Samwell Tarly gibi arkadaşlar edinirken Aliser Thorne’un zalim vasisiliğiyle uğraşmaktadır. Nihayetinde Ned, Jon Arry’in vardığı aynı yargıya varır: Kraliçe Cersei’nin çocukları Robert’dan değildir, Lannister ikiziyle yaşadığı ensest ilişkinin piç çocuklarıdır ve Jon’un katledilmesinin bu sır olduğunu kararlaştırır. Bu gerçekle beraber şehirden sürüleceğini uyararak Cersei ile görüşür. Robert’ın av kazasından dolayı ölümünden sonra Altın Pelerinliler’i toplamayı sağlayan Lord Baelish, Stannis Baratheon’ın şu an hakkıyla kral olduğunu ısrar ederek yüz yüze gelir. Baelish, Ned’e ihanet eder – adamları Janos Slynt’in Altın Pelerinliler’i tarafından kılıçtan geçirilir ve Ned kara hücreye atılır. Sansa, Kızıl Kale’de tutsak tutulur ama Arya, Ned’in kılıç oyunu için kendisini eğiten eskrim ustası Syrio Forel sayesinde kaçar. Robb, bu haberleri duyması üzerinde, Kışyarı’nın ve güney sınırındaki sancaktarları çağırır. Catelyn, Üç Dişli Mızrak’ı geçebilmek için Frey Hanesi ile bir evlilik ittifakı ayarlar ve Robb, Nehir Toprakları’ndaki Lannister egemenliğini kırarak Kral Katili’ni tutsak alır. Ned başlangıçta Joffrey’in doğru kral olmasını reddeder ama sonunda Sansa’nın güvenliğini sağlamak için kabul eder. Her nasılsa, desteğini halka beyan ederken, kaprisli genç kral Gece Gözcüleri’ne katılmasındansa infaz edilmesini tercih eder. Robb’un savaş konseyindeki lordlar, onun Demir Taht’tan çekilerek Kuzey’deki Kral ve Üç Dişli Mızrak’ın Kralı olduğunu bildirir. Bu sırada Uzak Kuzey’de, Benjen Sur’un ötesinde kaybolmuştur ve Jon Kar kaderini belirleyecek Büyük Sefer’in bir parçası olarak yabanıl ve Ötekiler tehlikesine karşı at sürer.

Kralların Çarpışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Üç Dişli Mızrak dolaylarında Kuzeyli adamların komutasındaki Lord Roose Bolton ayrılırken, Lannister sancaktarlarına karşı bir dizi zafer kazanan Kral Robb Batı Toprakları’nda çılgın ve başarılı bir akın başlatır. İttifak kazanma girişimiyle, Renly Baratheon’a ve Balon Greyjoy’a elçiler yollar. (Ayrı ayrı olarak annesi Catelyn’i ve babasının vasisi Theon Greyjoy’u gönderir) Catelyn, Renly kızıl rahibe Melisandre tarafından katledilmeden önce diplomatik ilerleme kaydeder ama Theon, Kuzey’e saldırıda bulunan babasına katılır. Arya kuzeye Yoren ve Gece Gözcüleri için yeni askerleriyle yolculuk eder (Kral Robert’ın piç oğlu Gendry dahil), ama grupları Batılı adamlar tarafından pusuya düşürülür ve esir alını. Harrenhal’da, sayısız vahşete tanık olur ama işkencelerinin pek çoğunun ölümüyle (suikastçı Jaqen H’ghar sayesinde) ve Kuzeyli tutsak grubunun serbest kalmasıyla güçlü olmaya devam eder. Kale Roose Bolton tarafından alınırken, kılık değiştirmiş Arya, babasının kötü niyetli sancaktarına güvenmeyerek kendini uşak olarak ve kaleden kaçar. Bu sırada Kral Joffrey ile nişanlı Sansa, Kızıl Kale’de göz altında tutulur. Joffrey’in kendisine kötü davranmasıyla acı çeker ama Sandor Clegane ve Dontos Hollard ile ilişkileri bunu seyrekleştir. Kışyarı’da, Üstat Luwin ve Sör Rodrik Cassel, Bolton Piçi Ramsay Kar’ın vahşetleri ve Hornwood mirası gibi konularla ilgilenirken Bran itibari hükümden zevk alır. Reed çocuklarının rehberliğiyle, Bran yeşilgörenler ve derideğiştirenler için hediyesini biler. Theon Kışyarı’yı ele geçirir, ama hain Ramsay Kar tarafından sürülür. Bran ve Rickon’ın ölü olduğu düşünülür ama oradan kaçmışlar ve Kuzeyli sığınaklara doğru kaçmışlardır. Ramsay demir doğanların katliamından sorumlu tutulur. Benjen’in Sur’un ötesindeki kayıplığı devam eder. Jon Kar Çığlık Geçidi’ndeki keşif görevinde Qhorin Yarımel’e katılır. Bu sırada Ygritte adında yabanıl bir kadını emir üzerine infaz etmeyi reddeder. Lord Kumandan Mormont’un geri dönüşüyle, Kemikler Lordu’nun önderliğinde bir yabanıl grubuyla karşılaşır. Kar, Qhorin’den aldığı emirle, casus olarak yabanıllara katılır ve ciddiyetini kanıtlaması için Yarımel’i öldürmeye zorlanır. Kemik Lordu’yla beraber Ygritte, Kar için kefil olur.

Kılıçların Fırtınası[değiştir | kaynağı değiştir]

Lannister’larla ittifakta olan Tyrell’lar ve Martell’lar’ın kırdığı Baratheon gücüyle, Stark-Tully güçleri düşmanlarına karşı yalnız kalır ve Kuzey’de Greyjoy tehdidi vardır. Bran ve Rickon’ın “ölüm” haberleri iki kaçınılmaz kararı birlikte getirir. Catelyn, kızlarıyla takas etme amacıyla çaresiz bir girişimle Jaime Lannister’ı serbest bıraktığından dolayı Nehirova’ya hapsedilir. Robb, acısında kendisini teselli eden, küçük Lannister sancaktarının kızı Jeyne Westerling ile evlenerek Batı Toprakları seferinden geri gelir. Bu, Stark Hanesi’nin Frey’ler ile ittifakına sorun getirir. Bu sırada, Lord Rickard Stark, Sör Jaime’nin yerinde iki Lannister tutsağını öldürür ve bu Robb tarafından infazıyla kendisine sadık sancaktarla aralarını açar. Lord Walder Frey, Robb’un ihlalini onun yerine amcası Lord Edmure Tully ile yapılacak evlilik antlaşmasıyla affedeceğini emreder. Rickon, Osha ve Tüylü ile Skagos’a yolculuk eder. Bran ise Hodor, Jojen ve Meera Reed, ulu kurdu Yaz ile kuzeye seyahat eder. Sam Tarly ve Soğuk El’in yardımıyla Dehşet Kalesi’nden Sur’a geçerler. Kuzeyin daha ilerisinde, Ygritte ile bir ilişkiye başlayan ve Sur’un Ötesindeki Kral ile yabanıl lideri olan Mance Rayder ile dostluk kuran Jon Kar kendini Özgür Halk’a sevdirir. Styr ve Thenn'in Magnar'ı ile Sur’a tırmanır ve saldırı için Kara Kale’ye gelen yardımdan zamanında kaçar. Geldiğinde, komuta Donal Noye’nin ölmesiyle Kar’a düşer. Ygritte savaşırken öldürülür. Jon rakipleri Aliser Thorne ve Janos Slynt gelene kadar iyi gider ama sonra, “yeminlerine ihanet ettiğinden dolayı” tutsak alınır. Görüşme bayrağı altında Mance Rayder’ı öldürmesi için gönderirler ama Stannis Baratheon’ın gelişi eylem gerçekleşmeden önce yabanıl kalabalığını kırar. Savaştan sonra, Jon arkadaşı Sam Tarly’nin savunmasıyla Gece Gözcüleri Lord Kumandanı seçilir.

Sansa’nın Kral Joffrey’le nişanı, Margaery Tyrell’in Joffrey’le nişanlamasıyla bozulur. Kral Toprakları’ndaki Tyrell’li kadınlara katılmaya başlar ve yakın zamanda Willas Tyrell ile nişanlanır, ama yerine Tyrion Lannister ile evlenir; ama asla evliliklerini tamamlamazlar. Çift, düğün eğlencesindeki Joffrey’in cinayetinden sorumlu tutulur; gerçekte bu Petyr Baelsih ve Olenna Tyrell tarafından düzenlenmiştir. Baelish, rehini ve “arkadaşı” Dontos Hallard’ı öldürerek şehrin dışına kaçmasına yardım eder. Sansa’yı teyzesi Lysa ile evlendiği yer olan Kartal Yuvası’na götürür. Serçeparmak, onu doğuştan çocuğu gibi göstererek saklar; Lysa sarhoşken Petry’i çalmaya çalışmasıyla Sansa’yı suçladığı ve aslında onun ve Baelish’in Jon Arryn’i öldürdüğünü açıkladığı zaman, Petry onu Ay Kapısı’ndan aşağı atar. Arya, onu izleyen Cesur Dostlar’ın pek çok paralı askerini öldürerek ve kayıp kurdu Nymeria’yı arayarak Nehir Toprakları’na geçer. Sancaksız Kardeşlik’e katılır ama Edmure’un düğününde onu fidye karşılığı kullanmayı uman Sandor Clegane tarafından kaçılır. Robb varisini atar. (Gece Gözcüsü yeminlerine rağmen Jon Kar’ın olacağını açıklar) ve Greyjoylardan evinin topraklarından uzaklaştırılmasını ve kuzeyden gitmeleri konusunu hallederek İkizler’deki Edmure’un düğününe katılır. Ancak Lord Frey, Tywin Lannister ve hain Roose Bolton ile anlaşmıştır – Robb, Catelyn ve pek çok sancaktarları misafir hakkı altında öldürülmüştür. Bran ve Rickon’un ölü, Sansa ve Arya’nın kayıp olduğunun düşünülmesiyle, Stark Hanesi tamamen bütün dünyanın gözünde yok olmuştur. “Kuzey’in Muhafızları” unvanı Bolton Hanesi’ne geçmiştir. Nehirli adamlar kralın huzuruna geri dönerler ve kuzeyli lordlar istemeyerek Dehşet Kalesi’nin hükmünü kabul eder. Tazı, Arya’yı Lady Lysa’ya fidye karşılığı bırakmayı denemek için Kartal Yuvası’na götürür ama Arya onu Jaqen H’ghar’ın verdiği demir sikkeyi kullanarak bıçaklar ve Dar Deniz’in ötesine geçişe yer ayırtır.

Kargaların Şöleni/Ejderhalarla Dans[değiştir | kaynağı değiştir]

Lord Kumandan Kar, Özgür Halk’la huzursuz bir ittifaka başlar ve otoriter Stannis ile diplomatik olarak anlaşır. Jon, Kral’ın arzusuyla Kışyarı Lordu, Jon Stark olarak meşrulaştırılmayı ve yabanıl prensesi Val ile evlenmeyi reddeder. Sonra Stannis’e ordusuyla beraber Boltonlar ve Greyjoylara karşı savaşta yardım etmeyi önerir. Jon, Ramsay Bolton’dan Kışyarı’yı geri alma emirlerini verirken Gözcü’nün yüksek mertebeleri Jon’u diyarın işlerine burnunu sokması ve yabanıllarla ittifak içinde olmasından dolayı ona saldırırlar; bu suikast girişiminden sonra hayatta olup olmadığı belli değildir.

Sansa, kuzeni Robert Arryn için anne rolünü üstlendiği yerde, Vadi’de kalır; Serçeparmak kimliğini açıklamayı, kendi adıyla Kuzey’i geri almak için Vadi’nin şövalyelerini kullanmayı ve onu Robert’ın varisi Harrold Hardyng ile evlendirmeyi planlar. Sansa’nın arkadaşı Jeyne Poole, Bolton derebeyliğini meşrulaştırılması girişimiyle “Arya Stark” kılığında Ramsay Bolton ile evlenir. Jon Kar tarafından gönderilen maskeli Mance Rayder, kızı kurtarmak ve Stannis’e teslim etmek için Theon Greyjoy’un dağılmış birliğini toplar. Gerçek Arya, Yüzsüz Adam olmak için Siyah ve Beyaz Hanesi’nde eğitim aldığı yer olan Braavos’a varır.Bran, son ormanın çocuklarıyla tanıştığı ve yeşil görenlerin ileri sanatını mükemmelleştirmeye başladığı yer olan üç gözlü karga inine ulaşır. Rickon’ın, Lord Wyman Manderly’nin Davos Seaworth’tan onu aramasını talep ettiği, böylece Stannis’in kendi adıyla Kuzey’li adamlarla beraber savaşmak için harekete geçebileceği yer olan Skagos’ta olduğu söylenmiştir.

Üçüncü Yüzyılın Sonunda Stark Hanesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • {Brandon Stark}, Lord {Rickard Stark}’ın varisi ve en büyük oğlu. Deli Kral’ın emri üzerine babasıyla birlikte öldürüldü.
  • {Eddard “Ned” Stark}, infaz edilene kadar Kuzey’in Muhafızı ve Kışyarı Lordu idi.
  • {Lyanna Stark}, bir zamanlar Robert Baratheon’ın nişanlısıydı, Rhaegar Targaryen tarafından kaçırıldıktan sonra öldü.
  • Benjen Stark, Eddard’ın en genç ve hayatta kalan son kardeşi. Gece Gözcüleri’nin İlk Korucusu ve kuruluşa katılmak istemesiyle Jon Kar’ı Sur’a götürmüştür. Sur’un ötesindeki topraklarda kaybolmuştur.
    • {Robb Stark}, Lord Eddard’ın en büyük öz oğlu ve varisi. Lord Stark olarak babasının yerini aldı ve Beş Kral’ın Savaşı sırasındaki ölümünden önce sancaktarları tarafından Kuzey’deki Kral olarak taç giydi. Ulu kurduna Boz Rüzgar adını vermiştir ve Kızıl Düğün’de onunla birlikte öldürüldü.
    • Sansa Stark, Eddard ve Catelyn’in en büyük kızı. Mükemmel bir leydi olması için yetiştirildi, şu an hanesinin leydisi, ya da nerede olduğu bilinseydi öyle olacaktı. Ulu kurduna Leydi ismini vermiştir ve Arya’nın ulu kurdunun oğlu Joffrey’e saldırmasının intikamı olarak Kraliçe Cersei’nin emriyle öldürülmüştür.
    • Arya Stark, Eddard ve Catelyn’in en genç kızları, bağımsızlığa düşkün erkek gibi kızdır. Ulu kurdu, Nymeria (Ulukurt), Nehir Toprakları’nda kaybolmuştur.
    • Bran Stark, deri değiştirmeyi öğrenen ve sakat olan Eddard ve Catelyn’in ikinci oğlu. Ölü olduğuna inanılıyor. Ulu kurduna Yaz adını vermiştir.
    • Rickon Stark, Eddard ve Catelyn’in en genç çocuğu, seri başlarken sadece üç yaşındaydı. Rickon’ın ölü olduğuna inanılıyor. Ulu kurduna Tüylü adını vermiştir.
    • Jon Snow, üvey Stark kardeşleriyle Kışyarı’da büyüyen Eddard’ın piç oğlu. Gece Gözcüleri’ne katılmış, Lord Kumandan rütbesine yükselmiştir. Ulu kurdu Hayalet’tir.

Hane Halkı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Theon Greyjoy, Theon Dönekpelerinli olarak bilinir, Lord Eddard’ın vasisi ve tutsağı. Beş Kral’ın Savaşı’nda Robb Stark için savaştı ve ihanet etti, Ramsay Bolton tarafından ihanete uğrayana kadar Kışyarı’yı elinde tutu. Hapsedildi ve işkence edildi. Jeyne Poole ile kaçtı. Şimdi Stannis Baratheon’ın tutsağı.
  • Walder Frey, Büyük Walder olarak anılır, Leydi Catelyn’in vasisi, sekiz yaşında. Şimdi Ramsay Bolton’ın toprak sahibi.
  • {Walder Frey}, Küçük Walder olarak anılır, Leydi Catelyn’in vasisi, sekiz yaşında. Ramsay Bolton’ın toprak sahibi yapıldı. Theon Greyjoy ya da Mance Rayder ve kadın savaşçıları olduğu düşünülen “Kışyarı Hayaleti” tarafından öldürüldü.
  • Üstat Luwin, danışman, şifacı ve öğretmen. Kışyarı Yağmalaması sırasında aldığı yaralardan dolayı öldü.
  • Vayon Poole, Kışyarı kahyası. Kızıl Kale’de Stark hane halkının temizlenmesi sırasında öldürüldü.
    • Jeyne Poole, kızı. Arya Stark kılığına girmeye ve Ramsay Bolton’la evlenmeye zorlandırıldı. Theon Greyjoy’la Kışyarı’dan kaçtı.
  • Sör Rodrik Cassel, Kışyarı’nın kale kumandanı. Kışyarı Yağmalaması’ndan once Ramsay Kar tarafından öldürüldü.
  • Jory Cassel, Lord Eddard’ın muhafızlarının başı. Sör Jaime Lannister’ın adamları tarafından öldürüldü.
    • Wyl, muhafız. Sör Jaime Lannister’ın adamları tarafından öldürüldü.
    • Desmond, muhafız. Ned Stark'ın tutuklanması sırasında öldürüldü.
    • {Cayn}, muhafız. Ned Stark'ın tutuklanması sırasında Sandor Clegane tarafından öldürüldü.
      • Calon, oğlu. Akıbeti bilinmiyor.
    • {Tomard}, muhafız. Şişman Tom olarak anılır. Ned Stark'ın tutuklanması sırasında Altın Pelerinliler tarafından öldürüldü.
      • TomToo, oğlu. Akıbeti bilinmiyır.
    • Wayn, oğlu. Akıbeti bilinmiyor.
    • {Porther}, muhafız. Bir noktada öldürüldü.
    • {Varly}, muhafız. Ned Stark'ın tutuklanması sırasında Janos Slynt tarafından öldürüldü.
    • {Alyn}, muhafız, Sancaksız Kardeşlik’in kurucu üyesi. Şu an ölü.
  • Hallis Mollen, Jory’nin muhafızlar başı olarak varisi. Lord Eddard’ın kemiklerini Kışyarı’ya kadar eşlik etmesinden beri akıbeti bilinmiyor.
    • Quent, Jacks ve Shadd, muhafızlar. Lord Eddard’ın kemiklerini Kışyarı’ya kadar eşlik etmelerinden beri akıbetleri bilinmiyor.
  • Samankafa, Skittrick, muhafızlar. Akıbetleri bilinmiyor.
  • {Alebelly}, muhafız. Kışyarı Savaşı sırasında öldürüldü.
  • {Poxy Tym}, muhafız. Kışyarı Yağmalaması sırasında öldürüldü.
  • Septa {{Mordane}, Lord Eddard’ın kızlarının dadısı. Kızıl Kale’de Stark hane halkının temizlenmesi sırasında öldürüldü.
  • Septon {Chayle}, Kışyarı septinin ve kütüphanesinin koruyucusu. Kışyarı’nın Düşüşü’nden sonar Boğulmuş Tanrı’ya kurban olarak boğuldu.
  • {Hullen}, atların başı. Kızıl Kale’de Stark hane halkının temizlenmesi sırasında öldürüldü.
    • Harwin, oğlu, muhafız. Sancaksız Kardeşlik’in kurucu üyesi. Şu an Leydi Stoneheart’ın takımında.
    • Joseth,, Harwin’in atların başı olarak varisi. Akıbeti bilinmiyor.
  • {Mikken}, demirci ve silahtar. Kışyarı’nın Düşüşü’nden sonar Stggy tarafından öldürüldü.
  • {Farlen}, Kışyarı’nın kulübeler başı. Theon Greyjoy tarafından öldürüldü.
    • Palla, kızı. Dehşet Kalesi’nde tutsak.
  • Nan, Yaşlı Nan olarak bilinir, masalcı ve bir zamanların süt annesi. Dehşet Kalesi’nde tutsak, büyük olasılıkla ölü.
  • Gage, aşçı. Akıbeti bilinmiyor.
    • Turnip, çocuğu. Dehşet Kalesi’nde tutsak.
    • Osha, Özgür Halk’tan, tutsak ve mutfak kölesi olarak hizmet ediyor. Şu an Skagos’ta Rickon Stark’la birlikte.

Kitaplarda Göndermeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Buz ve Ateşin Şarkısı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • El olarak görevlerini aldıktan sonra, Eddard Stark, Kral Toprakları’nda Altın Pelerinliler’e yardımcı olması amacıyla Kışyarı’nın 20 muhafızını yanına almıştır.
  • Beric Dondarrion ile birlikte at süren 20’den fazla boz pelerinliler Gregor Clegane’nin eline geçti; çoğu Maskara’nın Koyu’ndaki Savaş’ta öldürüldü. Alyn, Harwin ve diğerleri Sancaksız Kardeşlik’in kurulmasına yardım eder.
  • Sör Rodrik Cassel, Dagmer Cleftjaw altındaki demirdoğanlara karşı 600 Kışyarı adamına öncülük etmiştir.
  • Kışyarı’da dönüşünde, Rodrik ve adamları Theon Greyjoy’dan kaleyi almak istedi ama Ramsay Kar tarafından ihanete ve bozguna uğradı.