Star Wars: The Force Unleashed II

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Star Wars: The Force Unleashed II
Star Wars: The Force Unleashed II oyun kapağı
GeliştiriciLucasfilm Games Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıLucasArts
YapımcılarLucasArts (PS3, Xbox 360)
Aspyr Media[1] (PC)
Red Fly Studio (Wii)
BesteciMark Griskey
SeriStar Wars: The Force Unleashed
MotorRonin
Infernal Engine (Wii)
PlatformlarPlayStation 3, Xbox 360,[2] PC (Microsoft Windows),[3] Wii, Nintendo DS,[4] iOS[5]
Çıkış
TürAksiyon
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Star Wars: The Force Unleashed II, LucasArts'ın 2008 yapımı Star Wars: The Force Unleashed video oyununun devamı.[8] Oyunun tanıtım filmi 12 Aralık 2009'da Spike Video Game Awards'de yayınlanmıştır.[9] Oyun bir kolektör yayınıyla birlikte çoğu platformda Ekim 2010'de yayaınlanmış.[7] Oyunun incelemesinde, oyun estetiği övülmüş; fakat hikâye ve oynanış eleştirilmiştir. LucasArts 14 Aralık 2010'da PlayStation 3 ve Xbox 360 oyunları için indirilebilir içerik yayınlamıştır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

The Force Unleashed II oynanış öğelerini ilk Force Unleashed'a göre daha hassaslaştırmış ve bulmaca çözme gibi çeşitli özellikler eklemiştir.[10] Çarpışmalar, çift ışın kılıcı kullanabilmeyi içerecek şekilde değiştirilmiştir;[10] düşmanlarını parçalayabilir ya da onların başını kesebilir.[11] Ayrıca "zihin oyunu" (mind trick) ve "Güç gazabı" (Force fury) gibi oyuna daha fazla Güç enerjisi eklenmiştir.[10]

Platforma özgü öğeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Baş yapımcı Vinde Kudirka'ya göre, oyunun bütün platformlardaki amacı oyuncuyu "süper güçlü bir Jedi" gibi hissettirmektir.[12] Yönetici yapımcı Julio Torres, oyunun hikâyesi tutarlıyken, oynanışta ise her bir platformun gücü ve eşsizliğini yansıtacak şekilde farklılıklar olduğunu söylemiştir.[12]

Wii'nin kontrol düzeninde tamamen, Starkiller'ın Güç enerjilerini ve dövüş kombolarını kontrol etmeye odaklanılmıştır.[12] Bu platforma özgü olarak, Wii özel "Güç öfkesi" (Force rage) enerjisi oyunun kahramanı Starkiller'a mermi zamanı modunda gerçekleştirilmek üzere eklenmiştir; ayrıca Wii sürümünde diğer platformlarda bulunmayan bir Güç görüşü (Force sight) enerjisi vardır.[12] Dört oyuncunun birbirine meydan okuyabildiği dövüş tarzı savaş oyunu olan The Outfoxies'den esinlenilmiş çok oyunculu biçimi de oyunun Wii sürümünde bulunmaktadır.[13][14]

PC, PlayStation 3 ve Xbox 360 sürümlerinde yeni güç enerjileri, The Force Unleashed'da görülen Güç enerjilerinin yeni ciltleri, oyuncu karakterinin kullanması için çift taraflı ışınkılıcı, daha zengin renklerle geliştirilmiş görüntü sistemi ve yeni bir ses sistemi bulunmaktadır.[12] Ayrıca oynanış oyun ortamının yok edilebilirliği de dikkat çekmiştir.[12] Oyunun ne PlayStation 3 ne de Xbox 360 sürümü çok oyunculu biçimini içermektedir.[15]

Nintendo DS sürümünde, aynı Güç enerjilerinin konsol sürümü bulunmaktadır.[12] Nintendo taşınabiliri, oyuncuların oyuna çabucak girmesi veya oyundan çabucak çıkmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.[12] PlayStation Portable için çıkarılacak sürümü ise iptal edilmiştir.[16]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun ilk oyundaki olaylardan 7 ay sonra,[17] Yıldız Savaşları: Bölüm IV - Yeni Bir Umut’tan ise 1 yıl öncesinde yer almaktadır.[8][18] The Force Unleashed II seride bir "karanlık giriş"tir[19] ve ilk oyuna göre oyunun kahramanıyla ilgili daha fazla hikâye içermektedir.[17]

Oyuncular bir kez daha Darth Vader'ın gizli çırağı ve aynı zamanda ilk oyunun kahramanı da olan Starkiller’ı kontrol etmektedir. Bu kez Vader ona bir klon olduğunu söylemiştir.[10] Starkiller Kamino'da tutsaklıktan kurtulup kaçar. After eliminating his stormtrooper captors, Starkiller serüvene atılır; kim olduğunu öğrenmek ve ilk oyundaki aşıkolduğu Juno Eclipse’i bulmak için yola çıkmıştır.[10][18] Bu sırada Darth Vader, Boba Fett’i Juno Eclipse’in izini bulmak ve Starkiller’ın aklını çelip saklandığı yerden çıkarmak için tutmuştur.[13] Starkiller Jedi Ustası Rahm Kota’yı gladyatör arenasından kurtarır ve Dagobah’da Yoda ile karşılaşır.[20] Dagobah’da karşılaşılan tuhaf hayallerden sonra, Starkiller aceleyle, Boba onu yakalarken oraya yetişmek üzere, Juno'nun gemisine gider. Kota’nın yardımıyla, Asiler ellerinden gelen tüm güçleriyle Kamino'ya saldırıya başlarlar. Starkiller, Kota için saldırı zemini hazırlayarak gezegen kalkanındaki bir gemiye çarpar ve daha sonra Juno'ya gider.

Vader'la bir yüzleşmede, Juno pencereden dışarı fırlar ve yere çarpar. Juno'nun öldüğünü düşünen Starkiller, şiddetli bir şekilde Vader’a saldırır; onun elini kesip onu alt eder. Kota adamlarıyla birlikte yanlarına gelir ve Starkiller'a Vader'ı öldürmemesini söyler; Sith lordunu sorguya almak ve sonra da mahkemeye çıkarmak istemektedir. İlk oyunda olduğu gibi, oyuncuya aydınlık yol ya da karanlık yoldan birini seçme imkânı sunmaktadır:

  • Eğer oyuncu karanlık tarafı seçerse, Starkiller Vader'ı öldürmek üzere kılıcını kaldırır; fakat o esnada arkasından ortaya çıkan örtünmüş biri tarafından yere indirilir. Kota bu kişiye saldırır, ama ölür. Örtülü figür cüppesini çıkardığında Vader ölmekte olan Starkiller'a, klonlama işleminin kusursuz olmadığını söylediğinde yalan söylediğini açıklar ve figürün başka bir Starkiller klonu olduğu anlaşılır. Starkiller son kez Juno'nun cesedine bakar ve ölür. Vader diz çöken klona Starkiller'ın gemisini alması ve Asi Birliği'nin kalan üyelerini öldürmesi talimatını verir. Aralık 2010’da yayınlanan indirilebilir içerikte bu sonla ilerler; Starkiller'ın klon katılımcılarıyla birlikte Endor'da savaşılır.
  • Eğer oyuncu aydınlık tarafı seçerse, Starkiller kılıcını indirir ve Kota'nın adamlarının Vader'ı hapsetmelerine izin verir. Starkiller Juno’nun düşüşten kurtulduğunu fark eder ve ikisi Rogue Shadow gemisiyle birlikte Vader'ı tutsak alarak hiperuzaya yolculuk ederler. Starkiller Vader’la tekrar yüzleşir; bu seçimi bilinçli bir şekilde yaptığını, bu şekilde kendisini özgür kılmak için Vader’ın canını bağışladığını ve sonunda Karanlık Lord'un kontrolünden kurtulduğunu söyler. Bunun üzerine Vader ise Juno yaşadığı sürece kendisini kontrol edebileceğini söylemiştir. Starkiller ve Juno’ya fark ettirmeden, Slave I'daki Boba Fett onları takip eder.

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Starkiller Stormtrooper'lara karşı güç yıldırımlarını kullanıyor.

İlk Force Unleashed oyununun yönetici yapımcısı olan Haden Blackman, LucasArts'tan Temmuz 2010'da istifa etmesine kadar devam oyununun yönetici yapımcısı ve senaristiydi.[21] Blackman'ın yerini Julio Torres aldı. LucasArts göz önüne aldı fakat devam oyunu için farklı bir kahraman fikrine karşı karar aldı.[17] Geliştiriciler hikâyenin "kendi başına ayakta durmasını" ve ilk oyunu oynamamış kimseler için bile eğlenceli olmasını umuyorlar.[22] LucasArts Boba Fett ve Yoda'nın hikâyeyle uygun bir şekilde bütünleşmesini sağlama almak için Lucasfilm'in lisans ofisitle yakından çalıştı.[23]

Teknoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Öncelindeki gibi The Force Unleashed II'da da fizik ve hareketler için Havok, Euphoria ve Digital Molecular Matter motorları kullanıldı.[18] Blackman güçlü oyun motorlarından ilk oyuna oranla daha iyi yararlanıldığını sezdi.[24] LucasArts, oyuncuların ilk oyunla ilgili olarak hedefleme sisteminde düş kırıklığı yaşadığını kabul etti ve devam oyununda bunu gözden geçirip düzeltmeye çalıştı;[10] Blackman'in dediğine göre onarılan Güç çekme özelliği geliştiricilerin en yüksek önceliği oldu.[24] Ayrıca düşman çeşidi daha azdır; bunun yerine düşmanların daha "'özel ve benzersiz'" olmalarına odaklanıldı. Oyun "kahramanca" "boss" savaşları sunacak şekilde tasarlandı.[24] Diğer düzenlemeler, düşman karakterlerin uzuvlarını kesmeyi sağlamayı ve menü hızını artırmayı içerir.[10][25]

Daha fazla bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Scalzo, John (28 Mayıs 2010). "Star Wars: Force Unleashed II confirmed for DS, PC, PS3, Wii, Xbox 360". Gaming Target. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2010. 
  2. ^ "The Force Unleashed II". GameTrailers. 20 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2009. 
  3. ^ E3 2010: Force Powers Interview (flv) (Interview). GameTrailers.com. 17 Haziran 2010. 21 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2010. The Force Unleashed II is coming out on the Xbox 360, PS3 and PC. 
  4. ^ Anderson, Rain (14 Aralık 2009). "The Force Unleashed II platforms confirmed?". That VideoGame Blog. 8 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2009. 
  5. ^ Reilly, Jim (4 Mayıs 2010). "Star Wars: The Force Unleashed II Given Release Date". IGN. 6 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2010. 
  6. ^ Stuart, Keith (12 Temmuz 2010). "The Force Unleashed II preview: 'We're trying to reinvent Star Wars'". The Guardian. 14 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2010. 
  7. ^ a b Fahey, Mike (4 Mayıs 2010). "The Force Unleashed II Dated Just In Time For Star Wars Day". Kotaku. 13 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2010. 
  8. ^ a b "LucasArts Announces Star Wars: The Force Unleashed II" (Basın açıklaması). LucasArts. 31 Aralık 2009. 15 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2009. 
  9. ^ Faylor, Chris (12 Aralık 2009). "Star Wars: The Force Unleashed 2 Revealed". Shacknews. Erişim tarihi: 12 Aralık 2009. 
  10. ^ a b c d e f g McInnis, Shaun (21 Mayıs 2010). "Star Wars: The Force Unleashed II First Look". GameSpot. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  11. ^ "Star Wars: The Force Unleashed II WebDoc: Combat Unleashed". GameSpot. 9 Eylül 2010. 23 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2010. 
  12. ^ a b c d e f g h "Star Wars: The Force Unleashed II WebDoc: Platforms". GameSpot. 21 Ekim 2010. 25 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2010. 
  13. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; official site isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  14. ^ "Star Wars: The Force Unleashed II Star Wars: The Force Unleashed 2 Demo 1". GameSpot. 5 Eylül 2010. 25 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2010. 
  15. ^ "The Force Unleashed Interview With Troy Simms". GameSpot. 18 Temmuz 2010. 30 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2010. 
  16. ^ "Force Unleashed II PSP Cancelled". IGN. 9 Ağustos 2010. 28 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2010. 
  17. ^ a b c Dransfield, Ian (20 Mayıs 2010). "Star Wars: TFU II - Haden Blackman Q&A". NowGamer. s. 1. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. [ölü/kırık bağlantı]
  18. ^ a b c Lynch, David. "Star Wars: The Force Unleashed 2". NowGamer. s. 2. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2010. [ölü/kırık bağlantı]
  19. ^ Lynch, David. "Star Wars: The Force Unleashed 2". NowGamer. s. 3. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2010. [ölü/kırık bağlantı]
  20. ^ Walton, Mark (12 Ağustos 2010). "Star Wars: The Force Unleashed II Hands-On". GameSpot. Erişim tarihi: 19 Eylül 2010. 
  21. ^ "Force Unleashed Producer Resigns". IGN. 29 Temmuz 2010. 17 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2010. 
  22. ^ Dransfield, Ian (20 Mayıs 2010). "Star Wars: TFU II - Haden Blackman Q&A". NowGamer. s. 2. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. [ölü/kırık bağlantı]
  23. ^ "Star Wars: The Force Unleashed II Interview With Brett Rector". GameSpot. 12 Ağustos 2010. Erişim tarihi: 19 Eylül 2010. [ölü/kırık bağlantı]
  24. ^ a b c Lynch, David. "Star Wars: The Force Unleashed 2". NowGamer. s. 4. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2010. [ölü/kırık bağlantı]
  25. ^ Gallegos, Anthony (11 Haziran 2010). "E3 2010: Star Wars: The Force Unleashed 2 Strikes Back!". IGN. 17 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]