Stabilatör

Vikipedi, özgür ansiklopedi
General Dynamics F-16 Fighting Falcon jet avcı uçağı, bir hava gösterisinde park esnasında. Stabilitörler aşağıya dönüktür.

Stabilator veya hareket eden kuyruk veya tüm uçan kuyruk, tamamen hareket edebilen bir uçak kontrol yüzeyidir. Geleneksel tasarımlarda yatay stabilize ve irtifa dümeni ayrı parçalardır, stabilitör ise tamamen hareketli tek bir parçadan oluşur. Stabilitörler yunuslama kontrolünü[1] yüksek Mach sayılarında daha yüksek bir verimle sağlamanın yanı sıra,[2] uçak dengesini değiştirmek ve levye kuvvetlerini sınırlamak olmak için kullanışlı bir cihazdır.[3]

Stabilatör ("stabilize-elevatör") uçak terminolojisinde tüm hareketli kuyruk düzlemi, tüm hareketli kuyruk (düzlem), tüm hareketli stabilitör, tüm uçan kuyruk (düzlem), tam uçan stabilizatör, uçan kuyruk ve döşeme arka düzlemi olarak da bilinir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Roskam, Airplane Design, part III, Empennage layout, Longitudinal considerations
  2. ^ Abzug-Larrabee Airplane stability and control, All-movable controls, "All-movable tail surfaces became interesting ... when transonic wind-tunnels tests disclosed poor performance of ordinary flap-type controls."
  3. ^ Daroll Stinton, The design of the aeroplane, Control surfaces, p. 447 and 449 : "...for variation of tab size, gear ratio and stabilator pivot position, the stick-free neutral point can be varied almost at will.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]