Sri Lanka'daki Yahudilerin tarihi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sri Lanka'daki Yahudilerin tarihi en azından 9. yüzyıla kadar dayanmaktadır. 10. yüzyılda, İran'ın Siraf kentinden gelen Arap Müslüman seyyah Abu Zeid al Hasan, Seredib'de 'çok sayıda Yahudi olduğundan' bahsetmektedir; Serendib, Arapların Sri Lanka için kullandığı terimdi.[1]

12. yüzyılda, İspanya'nın Navarra eyaletinden gelen Orta Çağ'ın maceraperest seyyahlarından Sefarad Tudela'lı Benjamin, Sri Lanka'da 3.000 Yahudi'nin varlığından söz etmiştir.[2]

Sri Lanka'nın bu ilk Yahudilerinin ya asırlar içinde nüfus içinde asimile oldukları ya da Portekizlilerin adaya varmasıyla 16. yüzyılda zorla dinlerinin değiştirdikleri, değiştirmeyenlerin ise Portekiz Engizisyonu'nca katledildiği düşünülmektedir.

Adada Yahudiliğin gereklerini yerine getirenler bulunmamaktadır. Hatta, atalarının Yahudi olma ihtimaline rağmen atalarının Yahudi olduğunu bilen kişi dahi yoktur. Sefarad Yahudilerince kullanılan "de Fonseka" soyadının varlığı bu kişilerin atalarının Yahudi olma ihtimalini beraberinde getirir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arapları'ın 9. Yüzyılda Hindistan ve Çin'e yolculukları". 15 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2011. 
  2. ^ "Tudelalı Benjamin'in yolculuğu". 10 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2011.