Spyridon Prosalentis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Parthenon'un bir taslağı

Spyridon Prosalentis (Yunanca: Σπυρίδων Προσαλέντης ; Korfu, 1830 – Atina, 1895), Heptan Okulu'nun Yunan portre ressamıydı. İlk adı bazı yerlerde Spiros olarak geçer.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Prosalentis, İstanbul'un fethinden sonra Venedik Cumhuriyeti'nin kontrolü altındaki bölgelere kaçan asil bir Bizans ailesinden geliyordu. Babası, ilk önemli modern Yunan heykeltıraş olarak kabul edilen ve 1811'de Yunanistan'ın ilk sanat okulunu kuran Pavlos Prosalentis'ti .

İlk dersleri doğal olarak babasından aldı. Daha sonra Accademia di Belle Arti di Venezia'da eğitimini tamamladı. 1865 yılına kadar İtalya'da kaldı ve döndüğünde Atina Güzel Sanatlar Okulu'na resim profesörü olarak atandı. Bilinmeyen nedenlerle ertesi yıl bu görevinden istifa etti ve Venedik'e geri döndü.[1]

1870'de Parma'daki "Güzel Sanatlar Sergisi"nde büyük bir ödül kazandı ve Kral I. George tarafından Yunanistan'a dönmeye davet edildi. Atina'ya yerleşti ve hemen Eski Kraliyet Sarayı'nın şapelinde duvar resimleri yapmaya başladı.[1] 1876'da Güzel Sanatlar Mektebi'nde ikinci bir resim kürsüsü kuruldu ve profesör olarak yeniden atandı ve bu kez ölümüne kadar bu görevde kaldı.

Yunanistan Kraliyet Ailesi tarafından görevlendirilerek, Yunan Devrimi, Atina Üniversitesi ve Savaş ve Donanma Bölümlerinden önemli şahsiyetlerin birkaç dizi portresini tamamladı. Ayrıca bazı yerli tür sahneleri de çizdi, ancak bunlar çok daha az ünlü kimselerdir.[2]

Oğulları Pavlos ve Amilios Prosalentis ve kızları Olga Prosalentis ve Eleni Prosalentis de tanınmış ressamlar oldular.[3]

Portreleri galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Brief biography 27 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. @ the National Gallery of Athens.
  2. ^ Biographical notes 10 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. @ the Argolikos Archival Library.
  3. ^ Painting in Corfu, Annex of Corfu, National Gallery and Alexandros Soutzos Museum - Ministry of Culture, p. 74-76.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Spyridon Prosalentis ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur