Örümcek Adam (film, 2002)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Spider-Man (film) sayfasından yönlendirildi)
Örümcek-Adam
Spider-Man
Örümcek Adam
YönetmenSam Raimi
YapımcıLaura Ziskin
Ian Bryce
SenaristDavid Koepp
UyarlamaÖrümcek-Adam
OyuncularTobey Maguire
Willem Dafoe
Kirsten Dunst
James Franco
Cliff Robertson
Rosemary Harris
MüzikDanny Elfman
Görüntü yönetmeniDon Burgess
KurguArthur Coburn
Bob Murawski
StüdyoColumbia Pictures
Marvel Enterprises
Laura Ziskin Productions
DağıtıcıSony Pictures Releasing
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i3 Mayıs 2002
Süre121 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$139 milyon
Hasılat$825 milyon
Devam filmiÖrümcek Adam 2

Örümcek-Adam, aynı adlı Marvel Comics karakterine dayanan 2002 Amerikan süper kahraman filmidir. David Koepp'in senaryosundan Sam Raimi tarafından yönetilen, Raimi'nin Örümcek-Adam üçlemesinin ilk taksitidir ve başrolde Willem Dafoe, Kirsten Dunst, James Franco, Cliff Robertson ve Rosemary Harris ile birlikte baş karakter olarak Tobey Maguire yer almaktadır. Film, Örümcek-Adam'ın kökenlerini ve erken süper kahraman kariyerini anlatıyor. Genetiği değiştirilmiş bir örümcek tarafından ısırıldıktan sonra, dışlanmış genç dahi Peter Parker, örümcek benzeri insanüstü yetenekler geliştirir ve New York'ta suç ve adaletsizlikle savaşmak için maskeli bir kimliğe bürünür; süreçte kötü Yeşil Cin ile karşı karşıya.

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir okul gezisinde, lise son sınıf öğrencisi Peter Parker, arkadaşı Harry Osborn ve sevgilisi Mary Jane Watson ile Columbia Üniversitesi genetik laboratuvarını ziyaret eder. Orada, genetiğiyle oynanmış bir "süper örümcek" onu ısırır ve eve döndükten sonra hastalanır. Bu arada, Harry'nin Oscorp'un kurucusu ve sahibi olan bilim insanı babası Norman Osborn, önemli bir askeri sözleşmeyi güvence altına almaya çalışıyor. Kararsız bir performans arttırıcı kimyasalla kendi üzerinde deneyler yapıyor ve çıldırarak asistanını öldürüyor.

Ertesi gün, Peter artık miyop olmadığını ve örümcek benzeri yetenekler geliştirdiğini fark eder. Ayrıca bileklerinden ağ fırlatabilir ve hızlı reflekslere, insanüstü hıza ve güce ve yüksek bir tehlikeyi sezme yeteneğine sahiptir. Peter, amcası Ben'in "büyük güç büyük sorumluluk getirir" tavsiyesine kulak asmayarak, Mary Jane'i bir araba ile etkilemeyi düşünür. Bunun için parayı kazanmak için bir yeraltı güreş turnuvasına girer ve Bonesaw McGraw'a karşı ilk maçını kazanır, ancak organizatör onu kazancından aldatır. Bir hırsız organizatörün ofisini soyduğunda, Peter misilleme olarak onun kaçmasına izin verir. Dakikalar sonra, Ben'in bir arabanın çalındığını ve öldürüldüğünü keşfeder. Peter araba hırsızını takip eder, ancak kaçmasına izin verdiğinin hırsız olduğunu anlar. Araba hırsızı kaçar ama camdan düşerek ölür. Bu arada, çılgın bir Norman, Oscorp'un kurumsal rakibi Quest Aerospace tarafından yapılan askeri bir deneyi keser ve birkaç kişiyi öldürür.

Mezun olduktan sonra Peter, bir spandex kostümü ve Spider-Man kişiliğini giyerek adaletsizlikle savaşmak için yeteneklerini kullanmaya başlar. Daily Bugle gazetesinin yayıncısı J. Jonah Jameson, Örümcek Adam'ın net görüntülerini sağlayan tek kişi olduğu için Peter'ı serbest fotoğrafçı olarak işe alır. Norman, Oscorp yönetim kurulunun şirketi Quest'e satmak için onu devirmeyi planladığını keşfettikten sonra onlara suikast düzenler. Jameson, gizemli katile "Yeşil Cin" adını verir.

Goblin, Örümcek Adam'a yanında bir yer teklif eder, ancak Peter reddeder. Kavga ederler ve Peter yaralanır. Şükran Günü yemeğinde, Peter'ın halası May, Mary Jane, Harry ve Norman'ı davet eder. Akşam yemeği sırasında Norman yarayı görür ve Peter'ın kimliğini anlar. Peter'ı yenmenin tek yolunun kendisine özel olanlara saldırmak olduğunu düşünen Norman daha sonra May'e saldırır ve onu hastaneye kaldırılmaya zorlar.

Mary Jane ile çıkan Harry, onu teselli etmek için Peter'ın elini tuttuğunu görür ve ona karşı hisleri olduğunu varsayar. Harap olan Harry, babasına Peter'ın Mary Jane'i sevdiğini söyler ve bilmeden Örümcek Adam'ın en büyük zayıflığını ortaya çıkarır. Norman, Queensboro Köprüsü'nün yanında Mary Jane'i ve çocuklarla dolu bir Roosevelt Adası Tramvay arabasını rehin tutuyor. Peter'ı kurtarmak istediği kişiyi seçmeye zorlar ve ikisini de bırakır. Peter hem Mary Jane'i hem de tramvayı kurtarır. Norman daha sonra onu terk edilmiş bir binaya atar ve vahşice döver. Peter onu alt ettiğinde, Norman kendini Peter'a açıklar ve af için yalvarırken planörünü Peter'ı arkadan kazığa oturtmak için kurnazca hazırlar. Örümcek hissiyle uyarılan Peter, saldırıyı savuşturur ve planör bunun yerine Norman'ı direğe saplar. Norman, Peter'a ölmeden önce Goblin kimliğini Harry'ye açıklamamasını söyler. Peter, Norman'ın cesedini tam Harry içeri girerken Osborn evine geri götürür ve Örümcek Adam'ın babasını öldürdüğüne inanarak ona silah çeker, ama o kaçar.

Norman'ın cenazesinde Harry, babasının ölümünden sorumlu olduğunu düşündüğü Örümcek Adam'a intikam yemini eder. Mary Jane, Peter'a aşık olduğunu itiraf eder. Ancak Peter, onu düşmanlarının istenmeyen dikkatinden koruması gerektiğini düşünür, böylece gerçek duygularını gizler ve Mary Jane'e sadece arkadaş olabileceklerini söyler. Peter ayrılırken Ben'in sözlerini hatırlar ve Örümcek Adam olarak yeni sorumluluğunu kabul eder.

Seslendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Tobey Maguire ... Örümcek Adam / Peter Parker (Tolga Tibet)

Willem Dafoe ... Yeşil Cin / Norman Osborn (Faruk Akgören)

Kirsten Dunst ... Mary Jane Watson (Özlem Özbay)

James Franco ... Harry Osborn (Murat Aydın)

Rosemary Harris ... May Parker (Funda Ersin)

Cliff Robertson ... Ben Parker (Atilla Olgaç)

J.K. Simmons ... J. Jonah Jameson (Aziz Güngör)

Joe Manganiello ... Flash Thompson (Halil Doğan)

Bill Nunn ... Joseph 'Robbie' Robertson (İsmail Bozkurt)

Ted Raimi ... Hoffman (Deniz Salman)

Octavia Spencer ... Kayıtçı Kız (Özlem Altınok)

Jack Betts ... Henry Balkan (Ercan Demirel)

Stanley Anderson ... General Slocum (Ender Yiğit)

Ron Perkins ... Dr. Mendell Stromm (Mehmet Ali İşgüder)

Larry Joshua ... Güreş Organizatörü (Mehmet Ali İşgüder)

Timothy Patrick Quill ... Güreş Arenası Güvenliği (Sedat Yılmaz)