Spartacus: Kan ve Kum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Spartacus: Kan ve Kum
Spartacus: Blood and Sand
Dizi logosu
FormatDrama
TürMacera
Tarihsel drama
GeliştirenSteven S. DeKnight
SenaristAaron Helbing
Todd Helbing
Miranda Kwok
Steven S. DeKnight
Brent Fletcher
Tracy Bellomo
Andrew Chambliss
Daniel Knauf
YönetmenMichael Hurst
Rick Jacobson
Jesse Warn
BaşrolAndy Whitfield
Lucy Lawless
John Hannah
Peter Mensah
Manu Bennett
Craig Parker
Viva Bianca
Daniel Feuerriegel
Erin Cummings
Nick E. Tarabay
Seslendiren(ler)Itri Koşar
Talat Turhan Türkeli
Ali Gül
Şebnem Ünaldı
Selçuk Kıpçak
Hakan Gerçek
Hümay Güldağ
Adnan Biricik
Ziya Kürküt
Umut Tabak
Tema müziği bestecisiJoseph LoDuca
Ülke ABD
Diliİngilizce
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı13 (bölümleri listesi)
Yapım
Yönetici yapımcıSteven S. DeKnight
Robert Tapert
Sam Raimi
Joshua Donen
YapımcıChloe Smith
Charles Knight
Aaron Lam
KurgucuGary Hunt
Jonathan Woodford-Robinson
MekânYeni Zelanda Yeni Zelanda
Görüntü yönetmeniAaron Morton
Gösterim süresi50 dakika
Yayın bilgileri
KanalStarz
Resim formatı1080i (HDTV)
Yayın tarihi22 Ocak 2010 - 16 Nisan 2010
Kronoloji
Sonra gelenSpartacus: İntikam
İlişkili programlarSpartacus: Arenanın İlahları

Spartacus: Kan ve Kum (Özgün adı: Spartacus: Blood and Sand), tarihsel bir olayı konu alan Amerikan yapımı dizidir. Dizi tarihsel bir karakter olan Trak asker Spartaküs'ün köle olmasını ve bir gladyatöre dönüşümünü anlatmaktadır. Dizinin kaynağı Howard Fast'ın aynı isimde yazdığı kitaptır. Hikâye MÖ 73-71 yıllarında Roma Cumhuriyeti'nde geçmektedir. İlk bölüm 22 Ocak 2010 tarihinde yayınlanmıştır.[1] İlk sezonsa 13 bölümde tamamlanmıştır.[2]

Dizinin ikinci sezon çekimleri ise Spartacus karakterini canlandıran Andy Whitfield'da bir çeşit lenfoma teşhis edilmesi sebebiyle belirsiz bir süre için ertelenmiştir.[3] Daha sonraları kanseri yenen[4] Whitfield'ın yeni sezon çekimlerine başladığı açıklanmış ancak hastalığının nüksetmesi üzerine diziden çıkarılmıştır.[5] Sonrasında ise Whitfield'ın rolü için Liam McIntyre ile anlaşılmıştır.[6]

Dizinin ikinci sezonunun gecikmesi nedeniyle Starz bir açıklamayla altı bölümlük kısa bir ara sezon yayınlayacağını duyurmuştur. Bu ara sezon prequel olacaktır yani dizinin ana karakterlerinin geçmişleri konu edilecektir. Altı bölümlük bu sezonun ismi ise Spartacus: Gods of the Arena olmuştur.[7] Kanal, bu açıklamadan kısa bir süre sonra ara sezonun fragmanını yayınlamıştır.[8] 5 Şubat 2011 tarihinde ise bu ara sezonun son bölümü yayınlanmıştır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Trak bir asker olan Spartacus sürekli baskısı altında kaldıkları Roma Cumhuriyeti ile birlikte Getaelar'a karşı savaşmak için Roma ordusuna katılır. İlk çarpışmadan sonra Spartacus doğuya doğru çekilen Getae ordusunu takip etmek yerine Karadeniz'e gitme emri veren Gaius Claudius Glaber'a karşı gelir ve köyüne gitmeye karar verir. Köyüne yaklaştığında Getaelar'ın orayı mahvettiğini görür ancak karısı kurtulmuştur. Geceyi bir mağarada karısıyla geçiren Spartacus'ü sabah Roma ordusu bulur. Glaber, Spartacus'ü köle olarak alır ve karısını da Suriyeli bir tüccara satar. Spartacus daha sonra Ludus'a (Batiatus'un gladyatör okulu) girer ve karısını bulmak için savaşmaya başlar.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Spartacus (Andy Whitfield) — Ortak düşmanlarına karşı Roma ordusu adına gönüllü savaşan Trak bir asker. Gaius Claudius Glaber tarafından itaatsizliğinin cezası olarak Arena'da gladyatörler tarafından öldürülmeye mahkûm edilmiştir. Arena'da gladyatörleri öldürmesi üzerine köle olarak satılmış ve Batiatus tarafından Ludus'a katılması için satın alınmıştır. İlk günlerinde asi bir tavır sergilerken Batiatus ile kayıp karısını bulması konusunda bir anlaşma yapmış ve itaat etmeye başlamıştır. Batiatus'un, karısını öldürdüğünü öğrenince Ludus'ta isyan çıkartmış ve Batiatus ile birlikte Ludus'taki tüm soyluları öldürmüştür. Ardından Roma'nın başına büyük bir bela olan isyanı da Spartacus çıkartmıştır.
  • Crixus (Manu Bennett) — Capua Şampiyonu, Ludus hiyerarşisinin en üstündeki kişi. Ukala ve güçlüdür. Spartacus'e karşı derin bir antipatisi vardır. Efendisi Lucretia ile cinsel ilişki içindedir, Naevia ile de gizli bir aşk yaşar. Capua şampiyonluğunu korurken aynı zamanda yasak ilişkilerini dengede tutmaya çalışır.
  • Batiatus (John Hannah) — Capua vatandaşı ve dedesinden babasına, babasından da kendisine kalan Ludus'un sahibi. Maddi olarak zor bir durumdayken yüksek bir maliyetle Spartacus'ü satın almıştır. Eşi Lucretia ile gerçek bir ruhsal ve fiziksel uyum içindedir, ikisi de hırslı kişiliklere sahiptir. Spartacus'ü Lucretia karşısında her zaman savunmuş ve ona ayrı önem vermiştir. Çıkarları için babasına bile ihanet edecek kadar kötü bir adamdır. Birinci sezonun son bölümünde Spartacus'ün önderlik ettiği isyanda tüm gladyatörlerin önünde öldürülmüştür.
  • Lucretia (Lucy Lawless) — Batiatus'un kurnaz ve kibar eşi. Köleleri olan Capua Şampiyonu Gladyatör Crixus ile gizli bir cinsel ilişki yaşamaktadır. Spartacus'ün fazla maliyetli ve Ludus'a şanssızlık getireceğine inanmaktadır. Zeki bir kadındır ve biseksüeldir. Birinci sezonun son bölümünde Spartacus'ün önderlik ettiği isyanda Crixus tarafından (Ve ondan hamile olduğu hâlde) karnına kılıç sokularak feci bir şekilde yaralandırıldı. 3. sezonda Ashur sayesinde hayatta kalmayı başarmıştır.
  • Doctore (Peter Mensah) — Kendi zamanının en ünlü gladyatörü. Shadow of Death (Ölümün Gölgesi) olarak anılan efsanevi gladyatörle savaşıp hayatta kalan tek insandır. Batiatus'un en önem verdiği kölesi ve Ludus'un eğitmenidir. Gladyatörlerini ve gladyatör adaylarını çok sıkı bir eğitimden geçirir, disiplinlidir.
  • Ilithyia (Viva Bianca) — Senatör Albinius'un şımarık ve bencil kızı, General Claudius Glaber'ın karısı. Lucretia ile arkadaştır. Lucretia ise onu Ludus'un tanınması için bir araç olarak görmektedir. Crixus'a karşı ilgisi vardır.
  • Claudius Glaber (Craig Parker) — Bir lejyonun Roma ordusu komutanı, Ilithyia'nın kocası. Eşini seviyor olsa bile onunla daha yüksek mevkilere gelebilmek için evlenmiştir. Hırslı bir kişiliği vardır. Getaelar ile savaştayken ordusunun dağılmasından Spartacus'ü sorumlu tutar ve ondan nefret eder.
  • Agron (Daniel Feuerriegel) — Alman asıllı gladyatör. Kardeşi Duro ile birlikte Batiatus hanesi tarafından gladyatör olarak eğitilmeleri için satın alınmışlardır.
  • Varro (Jai Courtney) — Aslen bir Roma vatandaşı. Ludus'a gladyatör olmak, kumar borçlarını kapamak ve eşini geçindirmek için para kazanmak amacıyla kendi isteğiyle gelmiştir. Güçlü bir savaşçıdır ve diğer gladyatörler tarafından çabuk kabul görmüştür. Spartacus'ün Shadow of Death karşısında aldığı efsanevi zafer nedeniyle ona hayrandır. Ayrıca Spartacus'ün Ludus'taki tek arkadaşıdır.
  • Sura (Erin Cummings) — Spartacus'ün eşi. Romalılar tarafından Suriyeli bir tüccara köle olarak satılmıştır. Spartacus'ün en önem verdiği kişidir.
  • Ashur (Nick Tarabay) — Bacağından sakat olan eski bir gladyatör. Batiatus'un sağ kolu ve en güvendiği kişilerden birisi. Çok zeki bir kişidir. Çok zekice komplo kurarak Barca'nın ölümüne sebep olmuştur. (Barca'yı öldürmesinin sebebi Spartaküs ve Crixus'un Theocles ile olan karşılaşmasına iddiaya girmesi ve kaybetmesidir. Ve hâliyle Barca'ya ödeyemeyeceği bir borcun içine düşmüştür.) Solonius'un haksız yere arenada idamına sebep olan komployu da Ashur kurmuştur.
  • Naevia (Lesley-Ann Brandt) — Lucretia'nın kölesi. Crixus ile gizli bir aşk yaşamaktadır.Bu Gizli aşk Lucretia tarafından öğrenilince madenlerde sürgüne gönderilir. 3. sezonda crixus'un yakalanması pahasına madenlerden kurtarılır
  • Barca (Antonio Te Maioho) — Saygın bir gladyatör ve Batiatus'un koruması. Crixus'tan sonra Ludus'taki en önemli ikinci gladyatör. Her ne kadar öfkeli bir kişiliğe sahip olsa da kuşlar ve köle sevgilisi Pietros'a karşı şefkatlidir. Batiatus'a sadıktır ama özgür olacağı günlerin hayalini kurar.
  • Pietros (Eka Darville) - Barca'nın erkek sevgilisi. Güçsüz ve çelimsizdir. Barca sayesinde o atmosferde ayakta kalabilmektedir. Barca, Batiatus tarafından öldürülünce ertesi gün intihar etmiştir.

Seslendirenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rol Dublaj
Andy Whitfield Spartacus Itri Koşar
Manu Bennett Crixus Talat Turhan Türkeli
John Hannah Batiatus Ali Gül
Lucy Lawless Lucretia Şebnem Ünaldı
Peter Mensah Doctore Selçuk Kıpçak
Jai Courtney Varro Hakan Gerçek
Erin Cummings Sura Hümay Güldağ
Craig Walsh Wrightson Solonius Adnan Biricik

Uluslararası dağıtım[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal kanalı Starz olan dizi 25 Ocak 2010'dan bu yana Kanada'da TMN kanalında yayınlanmaktadır.[9] Mart 2010'da İtalyan kanalı RTL 5'te ve Hollanda da,[10] 2010 Yaz Sezonu'nda ise İngiliz Bravo ve Avustralyalı Seven Network'te yayınlanmaya başlamıştır.[11] Polonya'da HBO Polonya kanalında 19 Haziran 2010'dan itibaren,[12] Macaristan'da ise HBO'nun Macar kanalı HBO Macaristan'da 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren gösterime başlamıştır.[13] Latin Amerika'da ise Moviecity Pack tarafından[14] 2010 Temmuz'unda yayınlanmaya başlamıştır. İrlanda'da ise TV3 yayın haklarını elinde tutmaktadır.[15]

Türkiye'de ise 15 Eylül'den itibaren e2'de,[16] 19 Eylül'den itibaren ise CNBC-e'de yayınlanmaya başlamıştır.[17]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir medya eleştiri sitesi olan Metacritic editörleri diziye 100 üzerinde 54, sitenin kullanıcıları ise 10 üzerinden 8,2 puan vermiştir.[18] Entertainment Weekly'den Ken Tucker ise B+ vererek diziyi puanlamıştır.[19] Ayrıca Barry Garron Hollywood Reporter'da dizi hakkında olumlu görüşler içeren bir yazı yazmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Spartacus: Blood and Sand bölümleri listesi". 30 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2010. 
  2. ^ "Spartacus Series/Episodes". 31 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2010. 
  3. ^ ""Spartacus: Blood and Sand"in yıldızına kanser teşhisi". CNBC-e.org. 16 Mart 2010. 25 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2010. “Spartacus: Blood and Sand“in yıldızı Andy Whitfield‘e lenf kanseri teşhisi konuldu... 
  4. ^ "'Spartacus' yıldızı Andy Whitfield kanseri yendi!". CNBC-e.org. 19 Haziran 2010. 25 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2010. ...35 yaşındaki aktör Andy Whitfield nihayet kanseri yendi... 
  5. ^ "Spartacus'un yıldızı yeniden kanser oldu". Habertürk.com. 20 Eylül 2010. 23 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2010. Spartacus dizisinin başrol oyuncusu Andy Whitfield'ın kanser hastalığı nüksetti... 
  6. ^ Sneider, Jeff (17 Ocak 2011). "Liam McIntyre to Replace Andy Whitfield as Starz's 'Spartacus'" (İngilizce). activelamp.com. 8 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2011. 
  7. ^ "Starz Originals - Spartacus". 31 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2010. 
  8. ^ "Spartacus: Gods of the Arena teaser". 20 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2010. 
  9. ^ "Spartacus: Blood And Sand – Schedule | The Movie Network". 27 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2010. 
  10. ^ 23 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20120223192943/http://www.rtl.nl/service/rtlnederland/nieuwsbrief/programmering4578/nieuwsbrief.xml arşivlendi. Programmering en Sales Promoties [Programming and Sales Promotions]
  11. ^ "Spartacus fights his way to UK pay-TV". 10 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2010. 
  12. ^ "http://www.hbo.pl/SeriesDetail.aspx?SeriesId=170". 1 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2010.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  13. ^ "A szülőföldjétől és szeretett asszonyától elszakított Spartacus az aréna kegyelmet nem ismerő világában gladiátorként született újjá..." 2 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2010. 
  14. ^ "Spartacus - Blood and Sand Moviety". 17 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2010. 
  15. ^ ""Spartacus" - TV3". 21 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2010. 
  16. ^ "e2 yayın akışı". 16 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2010. 
  17. ^ "Spartacus: Blood And Sand - CNBC-e". 1 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2010. 
  18. ^ "Spartacus: Blood and Sand". 15 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2010. 
  19. ^ "Spartacus: Blood and Sand (2010)". 22 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]