Song for a Raggy Boy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Song for a Raggy Boy
Song for a Raggy Boy
Filmin afişi
YönetmenAisling Walsh
SenaristAisling Walsh
Kevin Byron Murphy
(kitap) Patrick Galvin
OyuncularAidan Quinn
Iain Glen
Marc Warren
Stuart Graham
Alan Devlin
Dudley Sutton
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli
Süre100 dakika
Ülkeİrlanda
Dilİngilizce

Song for a Raggy Boy (Yetim Çocuğa Türkü), Aisling Walsh'ın yönetmenliğini yaptığı 2003 tarihli film. Film, Patrick Galvin'in aynı adlı kitabından uyarlanmıştır ve gerçek olaylara dayanmaktadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film 1939 yılında, hemen II. Dünya Savaşı'nın arifesinde İrlanda'daki St. Judes Reformatory School adlı yetimlerin kaldığı bir okulda geçmektedir. Okul yalnızca erkekler içindir ve rahipler tarafından çok sert bir disiplinle idare edilmektedir. Okul müdürü Rahip John (Iain Glen) öğrencileri her fırsatta eğitmek ve disiplini korumak amacıyla sert bir şekilde cezalandırmayı tercih etmektedir. Okula yeni gelen öğretmen William Franklin ise (Aidan Quinn) ülkeye İspanya İç Savaşı'ndan yeni dönmüştür. Okulda öğrencilere yapılanları gördükten sonra, onlara karşı yapılan eziyetlere karşı mücadele eder.

Filmde iki öğrenci merkezde durmaktadırlar. 743 Patrick Delaney (Chris Newman) okula geldiğinde 13,5 yaşındadır. Okulda bütün öğrenciler numaralarıyla çağrılmaktadır, fakat Franklin onlara isimleriyle hitap etmeyi tercih eder. Okuldaki öğretmenlerden Rahip Mac, Patrick'e okul tuvaletinde tecavüz eder. Patrick ise durumu bir günah çıkarma sırasında, başka kimseye söylememesi şartıyla başka bir rahibe itiraf eder. Fakat bu itiraf Mac'in kulağına gidince, Mac çocuğu soğuk suyun altına sokup daha sonra da ıslak elbiselerini üzerine giymekle cezalandırır.

Diğer çocuk 636 Liam Mercier (John Travers) ise okulda okuyup yazmayı bilen az sayıdaki öğrencilerden biridir. Franklin Liam ile arkadaşlık kurar ve onu şiire yönlendirir. Liam ve Franklin aynı zamanda Rahip John'ın otoritesinin de karşısında dururlar. Bunun karşısında John, liam'ı her fırsatta döver. En sonunda Franklin Liam'ın cesedini yemekhanede bulur. Bunun üzerine Franklin John'a saldırarak onu cinayetle suçlar. Liam'ın cenazesinde de diğer çocuklara bunun bir cinayet olduğunu söyler.

Rahip John ve Mac görevden alındıktan sonra, Franklin de okuldan ayrılmaya karar verir. Son sahnede Patrick, çantalarıyla okuldan ayrılmaya hazırlanan Franklin'e koşarak ona sarılır. Ardından da diğer çocuklar onun etrafında toplanırlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Aidan Quinn ... William Franklin

Iain Glen ... Brother John

Marc Warren ... Brother Mac

Dudley Sutton ... Brother Tom

Alan Devlin ... Father Damian

Stuart Graham ... Brother Whelan

John Travers ... Liam Mercier 636

Chris Newman ... Patrick Delaney 743

Andrew Simpson ... Gerard Peters 458

Bernard Manning ... Rodgers 855

Robert Sheehan ... O'Reilly 58

Caoimhin 'Tojo' Barra Doherty ... Murphy 388

Samuel Bright ... Ryan 126

Mark Butler ... Downey 913

Michael McGee ... Lynch 76

John Collins ... O Connor 252

Michael Scott ... Flynn 144

Robert White ... Galvin 544

Michael Sloan ... Sean Peters 568

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]