Son Osmanlı Yandım Ali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son Osmanlı Yandım Ali
YönetmenMustafa Şevki Doğan
YapımcıMehmet Soyarslan
SenaristSuat Yalaz
Mehmet Soyarslan
Baykut Badem
OyuncularKenan İmirzalıoğlu
Cansu Dere
Engin Şenkan
Engin Yüksel
Levent Öktem
İstemi Betil
Emin Boztepe
Öner Erkan
Anna Babkova
Murat Tayyar
Kim Feenstra
MüzikKalan Müzik
Hasan Saltık
Aytekin Ataş
Görüntü yönetmeniZekeriya Kurtuluş
StüdyoÖzen Film
DağıtıcıÖzen Film
Çıkış tarih(ler)i19 Ocak 2007 (Türkiye)
Süre120 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe, İngilizce
Hasılat5.803.454 $

Son Osmanlı Yandım Ali, Suat Yalaz’ın aynı adlı çizgi romanından uyarlanmış sinema filmi. İstanbul’un işgal altında olduğu yıllarda Osmanlı külhanbeyi Yandım Ali’nin, Mustafa Kemal Paşa’yla yolunun kesişmesiyle başlayan Kurtuluş Savaşı macerasını anlatıyor. Yönetmenliğini Mustafa Şevki Doğan’ın üstlendiği filmin başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere, Engin Şenkan ve Ukraynalı Anna Babkova rol almaktadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, Osmanlı başkenti İstanbul'un düşmanın kuşatması altında kaldığı I. Dünya Savaşı'ndan sonraki yıllarda geçiyor. Askerliğini yeni tamamlayan Tahtacızade Ali (Kenan İmirzalıoğlu) adlı bir donanma çavuşu, Ali uzakta iken başka bir adamla evlenen nişanlısı Defne'ye (Cansu Dere) özlem duymaktadır. Ali, Defne'yi kaçırıp Viyana'ya kaçmayı planlar. Ancak Ali'nin planları, Türk topraklarını düşmandan kurtarmak için yeni yola çıkan Mustafa Kemal Paşa ile karşılaşınca değişir. Ali, gerçek aşkının ülkesi olduğunu anlar ve ülkesini kurtarma çabalarına katılır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetmen Mustafa Şevki Doğan Reuters'e verdiği demeçte, Yandım Ali büyük bir kahraman ve kahramanlık her zaman bize hitap eden bir şey. Belki de halkımızın yapısını bildiğimiz ve milliyetçi filmleri seven çoğunluk olduğunu bildiğimiz için bu yolu izliyoruz şeklinde konuşmuştur.[2][3]

Film, İstanbul ve Bahçeşehir'de çekildi.[4]

Festival Gösterimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 31. Kahire Uluslararası Film Festivali (27 Kasım-7 Aralık 2007)[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.youtube.com/watch?v=JMVCye2J3Ug[yalın URL]
  2. ^ Butler, Daren (15 Mart 2007). "Ottoman rogue is latest Turkish movie hero". Today's Zaman. 12 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2010. 
  3. ^ Butler, Daren (15 Mart 2007). "Ottoman rogue is latest Turkish movie hero". Hürriyet Daily News. 23 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2010. 
  4. ^ "Filming locations for Son osmanli yandim ali". IMDB. 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2010. 
  5. ^ "Fatih Haciosmanoğlu's debut feature represents Turkey in Cairo film festival". Today's Zaman. 26 Kasım 2007. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2010. [ölü/kırık bağlantı]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]