Son Doong

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Son Doong (Vietnamca: Hang Sơn Đoòng), Vietnam'da Dong Hoi'nin 50 km, Dong Hoi Havalimanı'nın 44 km kuzeyinde ve başkent Hanoi'nin 450 km güneyinde bulunan Quang Binh'deki millî parkın sınırları içerisinde yer alan dev bir mağaradır.

Büyüklüğü ve yüksekliği lazer ölçme cihazlarıyla yapılan Vietnam'ın balta girmemiş ormanlarında bulunan Hang Son Doong isimli bu mağara, ilk defa 1991 yılında Vietnamlı bir yerli olan Ho Khanh tarafından keşfedilmiştir.

Gürültü ve rüzgâr uğultusu yüzünden yerlilerin girmeye cesaret edemediği bu mağara, 7,2 kilometre uzunluğundadır.

13 kişilik ekibin üyelerinden Adam Spillane, "Ekibin bulduğu, Malezya'daki Deer Mağarası'ndan daha büyük bu mağara, İngiliz araştırmacılarının en önemli keşiflerinden biridir" açıklamasında bulundu.[1]

2009 yılında yapılan bir incelemeden sonra bu yerin dünyanın en büyük mağarası olduğu açıklandı. Hatta öylesine büyük ki kendine ait bir yağmur ormanı, büyük bir nehri ve küçük dağları var. Kendine özgü bu yer; başka bir ekosistem ve iklime ev sahipliği yapıyor. Hatta uzmanlarının incelemelerine göre bu mağaranın büyük bir bölümü keşfedilemedi ve bambaşka canlı organizmalarının olduğunu belirtiyorlar.[2] Hang Son Doong, diğer anlamıyla "dağ nehir mağarası", orta Vietnam’da bir bölgede bulunuyor. Mağaranın dış tarafında kalan yerler çok engebeli ve tehlikeli olduğu için mağaraya inmek zaman alıyor. Ana tünel geçit bölümü 5 kilometreden uzun ve en büyük bölümleri ise 200 metre yüksekliğinde ve 150 metre genişliğindedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "World's biggest cave found in Vietnam". 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2015.