Son Beş Yıl

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Son Beş Yıl (İngilizce The Last Five Years); Jason Robert Brown'ın ayrılıkla son bulan evliliğinden esinlenerek yazdığı ve bestelediği 2001 yapımı müzikal oyun. 2001 yılında Chicago'da prömiyeri yapılan oyun 2002 mart ayında Off-Broadway'e transfer olur. Bugüne dek ABD başta olmak üzere birçok ülkede sayısız şehirde sahnelenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya, Avustralya, Arjantin, İrlanda, Yunanistan, Filipinler, Kanada, Macaristan, Hollanda, Belçika ve Avusturya'da sahneye konmuştur. Jamie ve Cathy'nin beş yıllık ilişkileri ters köşe bir kronolojik sırayla ile anlatılır. Jamie anlatmaya başından başlarken, Cathy aynı hikâyeyi ayrılık günlerinden tanıştıkları güne doğru anlatmaktadır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Cathy ve Jamie beş yıl önce tanışmış ve âşık olmuşlardır. Jamie kariyeri yükselişte olan bir romancı, Cathy ise bir türlü başarıyı yakalayamamış genç bir oyuncudur. Oyun boyunca evlendikleri an dışında hiçbir zaman yüz yüze gelmeyen ikili ilişkilerinin son boş yılını kendi ağızlarından anlatırlar. Jamie bu hikâyeye başından başlarken, Cathy sondan başa doğru anlatır. Çiftin hikâyeleri yalnızca oyunun tam ortasında evlendikleri gün çakışır.

Jamie ünlü bir yazar olma yolunda ilerlemektedir. Yayınevleriyle toplantılar, katılması gereken partiler, peşinden koşan "hoş" hanım yazarlar sebebiyle çok sevdiği eşine vakit ayırmakta güçlük çekmektedir. Cathy ise her geçen gün oyunculuk kariyerinde başarılı olacağına dair inancını kaybetmekte, ümitsizlikle boğuşmakta ve Jamie'nin de kendisine inanmadığını düşünmektedir. Haftanın çoğu gecesini dışarıda geçirmesine sebep olan oyunlar ve yaz boyu süren turneler sebebiyle eşini göremeyen Cathy Jamie'yi özlemektedir.