Son Akşam Yemeği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Son Akşam Yemeği (Leonardo da Vinci) sayfasından yönlendirildi)
Son Akşam Yemeği, Leonardo da Vinci
Carl Bloch tarafından resmedilen Yahuda, Son Akşam Yemeği'ni terk ederken

Son Akşam Yemeği ya da Son Yemek [İngilizce: The Last Supper (Dı Lest Sapır), İtalyanca: Il Cenacolo (İl Çenakolo) ya da L'Ultima Cena (Lultima Çena)], Hristiyan inanışına göre İsa'nın çarmıha gerilmesinden önceki akşam havarileriyle yediği son yemek.

Bu yemek sırasında yaptığı konuşmanın uzunca anlatıldığı Yuhanna Kitabı'nda İsa Mesih onlara, kendisi aralarından ayrıldıktan sonra gelecek olan Paraklit'le teselli bulmalarını söyler. Son Akşam Yemeği'inde İsa ve Havarileri Kutsal Kase'den şarap içiyorlar ve ekmek yiyorlardı.

Sanat ve edebiyatta Son Akşam Yemeği[değiştir | kaynağı değiştir]

Son Akşam Yemeği, Rönesans ressamlarınca çokça işlenen bir konu olmuştur. Bu eserlerin içinde en bilineni Leonardo da Vinci'nin yaptığı resimdir. Resim, Santa Maria Della Grozia Manastırı'nın yemekhanesindedir. İsa ve havarileri akşam yemeği yemektedir. İsa tam ortada oturmaktadır. Diğer figürler üçlü kompozisyonlarla iki yanına sıralanmışlardır. Bu resimde Leonardo, İsa'nın içlerinden birinin kendisine ihanet edeceğini söylediği anda kişilerin yüzündeki dramatik ifadeyi çok iyi yansıtmıştır. İsa'nın arkasındaki pencereden içeri süzülen bir ışık, dikkati İsa'ya çekmektedir.

İslam'da[değiştir | kaynağı değiştir]

Son Akşam Yemeği, Kur'an'da Maide suresi 114.ayette geçer:

Meryem oğlu İsa şöyle yalvardı: “Allahım! Ey rabbimiz! Bize gökten öyle bir sofra indir ki, ilk gelenimizden son gelenimize kadar bizler için bir şölen ve senden bir işaret olsun. Bizi rızıklandır, sen rızık verenlerin en hayırlısısın..[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Mâide Suresi - 112-115. Ayet Tefsiri". 17 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2021.