Sohrab Sepehri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sohrâb-i Sipihrî
سهراب سپهری
Doğum7 Ekim 1928
Kaşan, İsfahan
Ölüm21 Nisan 1980
Tahran
MeslekŞair, ressam
Milliyetİranlı
Resmî site

Sohrab Sepehri (7 Ekim 1928; Kaşan - 21 Nisan 1980, Tahran), İranlı modern şair ve ressam.

İsfahan'a bağlı Kaşan'da doğdu. İran şiirinde ölçü ya da ritme bağlı olmayan "Yeni Şiir" akımının beş ünlü şairinden biridir. Diğerleri Nima Youshij, Ahmed Şamlu, Mehdi Akhavan-Sales ve Füruğ Ferruhzad'dır.

1980'de Tahran'daki Pars Hastanesi'nde lösemi nedeniyle öldü. Şiirinde insancıllık hakimdir. Doğayı sever ve şiirlerinde sıkça yer verirdi. Şiirleri Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, İsveççe, Rusça ve Türkçe gibi birçok dile çevrildi. Türkçeye çevrilen eserleri arasında, 1996 yılında YKY (Yapı Kredi Yayınları) tarafından basılan ve çevirisini Cavit Mukaddes'in yaptığı şiir seçkisi Başlangıcın Sesi de bulunur.[1] Bir diğer Türkçeye çevrilen şiirleri de, 2011 yılında Balkon Sanat Yayınları'ndan çıkan Faysal Soysal çevirili Akdenizdeki Çöl'de yer almaktadır.

İran seçimleri sırasında, aday Musevi için yapılan mitinglerde okunan şu şiiri 17 Haziran 2009 'da Hürriyet Gazetesinde çıkmıştır: "Yağmura gitmeli, gözlerimizi yıkamalı ve dünyayı başka gözlerle görmeliyiz." Ayrıca Türkçeye çevrilen kitapları arasında Pan Yayıncılık ve Avesta Basın Yayın'dan çıkan "Suyun Ayak Sesi",Epos Yayınlarından "Sekiz Kitaptan Seçmeler" kitapları da bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Türkçe Çeviriler Bibliyografyası Dünya Edebiyatından Çeviriler. hiperyayın. 2017. s. 358. ISBN 978-605-2015-53-7. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Not[değiştir | kaynağı değiştir]