Slovenj Gradec

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Slovenj Gradec ,2006

Slovenj Gradec (Almanca: Windischgrätz, 1900'den sonra Windischgraz), Kuzey Slovenya'da bir şehridir. Slovenj Gradec Belediyesinin merkezidir. Tarihi Aşağı Steiermark bölgesinin bir parçasıdır ve 2005 yılından bu yana bu NUTS-3 Carinthia istatistiki bölgesine aittir. Yaklaşık 45 km (28 mi) Maribor'dan 65 km (40 mi) Ljubljana'nın kuzeydoğusunda, Karawanks dağ doğu ucunda Mislinja Vadisi'nde yer almaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1918 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ın dağılması üzerine, Aşağı Steiermark'ın geri kalanı ile, Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığına dahil edilmiştir. I. Dünya Savaşı sona erdikten sonra, yerel Almanca konuşan sakinlerin birçoğu Avusturya'ya göç etti; kalanlar ise yavaş yavaş asimile oldu veya Slovence konuşan çoğunluğun içine yeniden entegre edildi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra, kalan tüm etnik Almanlar Yugoslavya'dan ihraç edildi ve Slovenj Gradec'te Almanca konuşan nüfus geleneksel varlığını kaybetti.

Diğer bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Slovenj Gradec Sanat Galerisi (Slovence: Koroška galerija likovne umetnosti) 1957 yılında kurulmuştur ve şehir merkezinde eski belediye binası birinci katında yer almaktadır. Galeri 1966 yılında Birleşmiş Milletler sponsorluğunda uluslararası sanat sergileri ne ve ayrıca 1975, 1979, 1985 ve 1991 yılında da ev sahipliği yaptı.