Sinemadaki üçlemelerin listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Konu başlıkları

Sinemada üçlemeler, birbirleri ile bir şekilde bağlantılı bazı üçlü film gruplarına sinema yazarları ve eleştirmenler tarafından verilen addır. İngilizcede bu kavramın karşılığı Trilogy dir, ancak bazen bunun yerine cycle sözcüğü de kullanılmaktadır.

Sinema dışında edebiyat, müzik eserleri, görsel sanatlar ve video oyunlarında da üçlemelere rastlanır. Bu maddede sadece "sinemadaki üçlemeler" listelenmiştir. Diğer alanlardaki üçlemeler için Triloji ana maddesine bakılmalıdır. Üçlemeler dışında kalan ikili ya da çok sayıda filmden oluşmuş "film serileri" ise başka bir maddenin konusu olacaktır.

Genel tanımlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Üçlemelerin bazıları tematik bir bütünlüğe sahipken bazılarının konuları birbirinden tamamen farklıdır. Üçlemeyi oluşturan filmlerin büyük bir çoğunluğu aynı yönetmene aittir ve yönetmenin adıyla anılır (Laurence Olivier'nin "Shakespeare Üçlemesi" gibi), ancak tek tük bazı üçlemelerin yönetmenleri farklıdır ("Yıldız Savaşları Üçlemesi"nde olduğu gibi). Üçlemeleriyle anılan yönetmenler genelde Auteur sinemacılar olarak kabul görmüşlerdir. Bazı üçlemeler ise ilk filmin getirdiği başarıdan yararlanmak için ticari kaygılarla üretilmişlerdir. Bazı üçlemelerde konular adeta dizi bölümleri gibi önceki filmin bıraktığı yerden devam eder (Satyajit Ray'in "Apu Üçlemesi" nde olduğu gibi), ancak çoğunluğunda filmler sadece tarzları, biçimleri ve genel temaları ile birbirleriyle bağlantılıdırlar. Üçlemeyi oluşturan filmler birbirinden bağımsız tekil eserler olarak değerlendirilebildikleri gibi üçü bir arada bir bütün halinde tek bir eser olarak da dikkate alınabilirler. Üçlemelere farklı yazarlar tarafından farklı isimler de verildiği olur. Örneğin Pier Paolo Pasolini'nin "Hayat Üçlemesi" ni bazıları "Eros Üçlemesi" olarak da adlandırırlar.

Arada sırada bazı üçlü film gruplarının hatalı olarak üçleme olarak nitelendirildiği de olmuştur. Örneğin Quentin Tarantino'nun Rezervuar Köpekleri (1992), Ucuz Roman (1994), ve Jackie Brown (1997) filmleri aralarında herhangi bir bağ olmamasına rağmen sadece aynı yönetmene ait oldukarı için hatalı olarak "Quentin Tarantino üçlemesi" olarak adlandırılmıştır. Bu tür genel kabul görmemiş üçlemelere "gayrıresmi üçlemeler" adı da verilmektedir.

Sonradan bazı üçlemelerin devamı niteliğinde filmler çekilmiş olsa da bu gruplar halâ üçleme olarak adlandırılmaya devam ederler (Steven Spielberg'ün "Indiana Jones üçlemesi gibi). Bazı üçlemeler de herhangi bir nedenle tamamlanamamış olsalar bile, adlarından çokça söz edildikleri ve yönetmenin film tarzını tanımlamada yardımcı oldukları için yine de üçleme olarak anılabilmektedir. (Sadece tek filmle kalan Pier Paolo Pasolini'nin "Ölüm Üçlemesi" gibi). Hattâ henüz duyurusu yapılmış ama ortada olmayan üçlemelerden bahsedilmektedir. Örneğin Semih Kaplanoğlu'nun 2007'de çektiği Yumurta ve 2008 tarihli filmi Süt'ün, ileride çekilecek Bal filmleriyle beraber "Yusuf Üçlemesi" adı verilen bir üçlemeyi oluşturacağı önceden ilân edilmişti ("Bal" filmi 2010'da tamamlandı ve Berlin Uluslararası Film Festivali' nde Altın Ayı ödülünü kazandı).

Bu gruplandırma yapılırken neden "üç" rakamının tercih edildiği bilinmemekle birlikte, muhtemelen ikonik bir rakam olduğu için seçilmiş olma olasılığı yüksektir. Ancak ikili, dörtlü vb gruplamalar da yapılmıştır. Daha çok sayıda filmden oluşan "film serileri" ise daha farklı bir kategoride değerlendirilirler.

Sinemadaki üçlemelerin bir listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinemada genelde kabul görmüş olan üçlemelerin alfabetik sıralı bir listesi aşağıdadır:

Abbas Kiyarüstemi'nin "Köker Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

("Deprem Üçlemesi" olarak da bilinir)

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1987 Khane-ye doust kodjast? Arkadaşımın Evi Nerede?
1992 Zendegi va digar hich Ve Yaşam Sürüyor
1994 Zire darakhatan zeyton Zeytin Ağaçları Altında

Abbas Kiyarüstemi'ye göre ise "yaşamın değeri" temasını işleyen şu üç film daha uygun bir üçlemedir.[1]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1992 Zendegi va digar hich Ve Yaşam Sürüyor
1994 Zire darakhatan zeyton Zeytin Ağaçları Altında
1997 Ta'm-e gīlās Kirazın Tadı
Sayfanın başına git

Alejandro González Iñárritu'nun "Ölüm Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
2000 Amores perros Paramparça Aşklar Köpekler
2003 21 Grams 21 Gram
2006 Babel Babil
Sayfanın başına git

André Cayatte'nin "Hukuk Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1950 Justice est faite Hak Yerini Buldu
1952 Nous sommes tous des assassins Hepimiz Katiliz
1955 Le dossier noir Siyah Dosya
Sayfanın başına git

Andrzej Wajda'nın "Savaş Filmleri Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1955 Pokolenie Bir Kuşak
1957 Kanal Kanal
1958 Popiół i Diament Küller ve Elmaslar
Sayfanın başına git

Baz Luhrmann'ın "Kırmızı Perde Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1992 Strictly Ballroom Dans ve Aşk
1996 William Shakespeare's Romeo and Juliet Romeo Ve Juliet
2001 Moulin Rouge Kırmızı Değirmen

[2]

Sayfanın başına git

"Bourne Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı Yönetmen
2002 The Bourne Identity Geçmişi Olmayan Adam Doug Liman
2004 The Bourne Supremacy Medusa Darbesi Paul Greengrass
2007 The Bourne Ultimatum Son Ültimatom Paul Greengrass
Sayfanın başına git

Carlos Saura'nın "Flamenco Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1981 Bodas de Sangre Kanlı Düğün
1983 Carmen Carmen
1986 El Amor Brujo Büyülü Aşk
Sayfanın başına git

Costa Gavras'ın "Sıkıyönetim Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1969 Z Ölümsüz (Z)
1970 L'Aveu İtiraf
1973 État de siège Sıkıyönetim (Görünmeyen Ayaklanma)
Sayfanın başına git

"Crocodile Dundee Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı Yönetmen
1986 Crocodile Dundee Krokodil Dundee Peter Faiman
1988 Crocodile Dundee II Krokodil Dundee 2 John Cornell
2001 Crocodile Dundee in Los Angeles Timsah Dundee Los Angeles'ta Simon Wincer
Sayfanın başına git

Dario Argento 'nun "Üç Ana Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1977 Suspiria Suspiria
1980 Inferno Inferno
2007 La Terza madre Gözyaşlarının Annesi
Sayfanın başına git

Eldar Ryazanov'un Üçlemesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı Notlar
1976 Ironiya sudby, ili S lyogkim parom! (Ирония судьбы, или С лёгким паром!) Kaderin Cilvesi İnsan dokunuşunun ve sıcaklığının hissedildiği ve
"insanların her zaman birbirlerine gereksinimleri olduğu"
temasının işlendiği bu üçleme Sovyet sinemasının daha geniş
kitlelere ulaşmak için yeni türlere yönelme çabalarının bir parçasıdır.
1977 Sluzhebnyy roman (Служебный роман) Bir Ofis Romansı
1982 Vokzal dlya dvoikh (Вокзал для двоих) İki Kişilik İstasyon

[3]

Sayfanın başına git

Ernst Marischka'nın "Sissi Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı Notlar
1955 Sissi Şeytan Çekici Sissi Romy Schneider'in başrollerini oynadığı
Avusturya yapımı her üç film de İmparator
I. Franz Joseph'in karısı, Avusturya imparatoriçesi Elisabeth'in yaşamından kesitler anlatmaktadır.
İmparatoriçenin yakın çevresindeki lâkabı "Sisi"ydi.
1956 Sissi–Die junge Kaiserin (Sissi-Genç İmparatoriçe) Aşkın Kanunu Var
1957 Sissi-Schicksalsjahre einer Kaiserin (Sissi-Bir İmparatoriçenin Uğursuz Yılları) -
Sayfanın başına git

Francis Ford Coppola'nın "Baba Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1972 The Godfather Baba
1974 The Godfather Part 2 Baba II
1990 The Godfather Part 3 Baba III
Sayfanın başına git

François Truffaut'nun "Gösteri Sanatları Dünyası Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı Notlar
1973 La Nuit Américaine Güneşte Gece Üçlemenin ilk filmi, La Nuit Américaine (Amerikan Gecesi) sinema dünyasının iç yüzünü anlatıyordu.
Üçlemenin ikinci filmi "Son Metro" tiyatro dünyasıyla ilgiliydi.
Truffaut, müzikallerin iç dünyasını yansıtmayı planladığı üçüncü filmi L'Agence Magique'i hiçbir zaman gerçekleştiremedi[4][5].
1980 Le Dernier Métro Son Metro
- L'Agence Magique
Sayfanın başına git

George A. Romero'nun "Yaşayan Ölüler Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1968 Night of the Living Dead Yaşayan Ölülerin Gecesi
1978 Dawn of the Dead Ölülerin Şafağı
1985 Day of the Dead Ölülerin Günü
Sayfanın başına git

Gianfranco Parolini'nin "Sabata Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım yılı Özgün adı Türkçe adı
1969 Ehi amico... c'è Sabata, hai chiuso! Sabata Vadiler Hakimi
1971 Indio Black, sai che ti dico: Sei un gran figlio di... Elveda Sabata
1971 È tornato Sabata... hai chiuso un'altra volta Sabata Dönüyor
Sayfanın başına git

Gore Verbinski'nin "Karayip Korsanları Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
2003 Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti
2006 Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı
2007 Pirates of the Caribbean: At World's End Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu
Sayfanın başına git

Gregg Araki'nin "Teenage Apocalypse Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

(Teenage Apocalypse Trilogy)

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1993 Totally F***ed Up Tam Anlamıyla D****müş
1995 The Doom Generation Kıyamet Kuşağı
1997 Nowhere Hiçbiryerde

[6]

Sayfanın başına git

Gus Van Sant'ın "Ölüm Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
2002 Gerry Gerry
2003 Elephant Fil
2005 Last Days
Sayfanın başına git

"Gün Batımından Şafağa Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı Yönetmen
1996 From Dusk Till Dawn Gün Batımından Şafağa Robert Rodriguez
1999 From Dusk Till Dawn 2: Texas Blood Money Gün Batımından Şafağa 2 Scott Spiegel
2000 From Dusk Till Dawn 3: The Hangman's Daughter Gün Batımından Şafağa 3 P.J. Pesce
Sayfanın başına git

Howard Hawks'ın "Western Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1959 Rio Bravo Kahramanlar Şehri
1966 El Dorado El Dorado
1970 Rio Lobo Son Darbe
Sayfanın başına git

Ingmar Bergman'ın "Oda Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

("Tanrının Sessizliği Üçlemesi" olarak da bilinir)

Yıl Özgün adı Türkçe adı Notlar
1961 Såsom i en spegel Aynanın İçinden Üçlemeyi oluşturan filmlerin ortak özelliği öykülerinin karamsarlık
ve mutsuzluk içermeleri, ruhen örselenmiş, inançlarını yitirmiş
karakterlerinin yalnız, umutsuz ve iletişimsiz olmalarıdır.
1962 Nattvardsgästerna Kış Işığı/Kutsal Törene Katılanlar
1963 Tystnaden Sessizlik
Sayfanın başına git

Ingmar Bergman'ın "Çözünen İmgeler Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1965 Persona Persona
1967 Vargtimmen Kurtların Saati
1968 Skammen Utanç

[7]

Sayfanın başına git

Istvân Szabö'nun Üçlemesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1981 Mephisto Mephisto
1985 Oberst Redl Albay Redl
1988 Hanussen Hanussen
Sayfanın başına git

Jacques Demy'nin "Romantik Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1961 Lola
1964 Les Parapluies de Cherbourg Cherbourg Şemsiyeleri
1967 Les demoiselles de Rochefort Tatlı Günler

[8]

Sayfanın başına git

Jean Cocteau'nun "Orpheus Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1930 Le Sang d'un Poète Bir Şairin Kanı
1950 Orphée Orfe
1960 Le Testament d'Orphée Orfe'nin Vasiyetnamesi
Sayfanın başına git

John Ford'un "Süvari Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1948 Fort Apache Kan Kalesi
1949 She Wore a Yellow Ribbon Sarı Kurdelalı Kız
1950 Rio Grande Kahramanlar Diyarı

[9]

Sayfanın başına git

"Jurassic Park Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı Türkçe adı
1993 Jurassic Park Jurassic Park Steven Spielberg
1997 The Lost World: Jurassic Park Kayıp Dünya: Jurassic Park Steven Spielberg
2001 Jurassic Park III Jurassic Park III Joe Johnston
Sayfanın başına git

Krzysztof Kieślowski'nin "Üç Renk Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1993 Trois couleurs: Bleu Üç Renk: Mavi
1994 Trois couleurs: Blanc Üç Renk: Beyaz
1994 Trois couleurs: Rouge Üç Renk: Kırmızı
Sayfanın başına git

Lars von Trier'in "Avrupa Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1984 Forbrydelsens element Suç Unsuru
1988 Epidemic Epidemik
1991 Europa Avrupa
Sayfanın başına git

Lars von Trier'in "Altın Kalp Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

(veya Fedakarlık Üçlemesi)

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1996 Breaking The Waves Dalgaları Aşmak
1998 Idioterne Geri Zekâlılar
2000 Dancer In The Dark Karanlıkta Dans
Sayfanın başına git

Laurence Olivier'nin "Shakespeare Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1944 Henry V V. Henry
1948 Hamlet Hamlet
1955 Richard III III. Richard
Sayfanın başına git

Luchino Visconti'nin "Alman Sorunları Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1968 La Caduta Degli Dei Lanetliler
1970 Morte A Venezia Venedik'te Ölüm
1972 Ludwig Ludwig

[10]

Sayfanın başına git

Luis Buñuel'in "Gerçeği Arayış Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1969 La Voie Lactée Samanyolu
1972 Le charme discret de la bourgeoisie Burjuvazinin Gizli Çekiciliği
1974 Le fantôme de la liberté Özgürlük Hayaleti

[11]

Sayfanın başına git

Lütfi Ö. Akad'ın "Göç Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

("Gelin / Düğün / Diyet Üçlemesi")

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1973 Gelin
1973 Düğün
1974 Diyet

[2]

Sayfanın başına git

"Marius Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı Yönetmen
1931 Marius - Alexander Korda
1932 Fanny - Marc Allégret
1936 César - Marcel Pagnol

[12]

Sayfanın başına git

Mark Donskoy'un "Gorki Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Transliterasyonu Türkçe adı
1938 Детство Горького Detstvo Gorkogo Gorki'nin Çocukluğu
1939 В людях V lyudyakh Ekmeğimi Kazanırken
1940 Мои университеты Moi universitety Üniversitelerim
Sayfanın başına git

Michelangelo Antonioni'nin "İletişimsizlik Üçlemesi[değiştir | kaynağı değiştir]

(Bazı yazarlar "Anlamsızlık ve Yabancılaşma Üçlemesi"[13] veya "Yalnızlık Üçlemesi"[2] olarak da adlandırılar)

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1960 L'Avventura Macera
1961 La Notte Gece
1962 L'Eclisse Batan Güneş
Sayfanın başına git

"Mumya Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı Yönetmen
1999 The Mummy Mumya Stephen Sommers
2001 The Mummy Returns Mumya'nın Dönüşü Stephen Sommers
2008 The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor Mumya: Ejder İmparatoru’nun Mezarı Rob Cohen
Sayfanın başına git

Peter Jackson'un "Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
2001 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği
2002 The Lord of the Rings: The Two Towers Yüzüklerin Efendisi: İki Kule
2003 The Lord of the Rings: The Return of the King Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü
Sayfanın başına git

Philippe de Broca'nın "Macera Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı Notlar
1962 Cartouche Sevimli Haydut Üçünün de başrolünü Jean-Paul Belmondo oynamıştır
1964 L'Homme de Rio Rio Macerası
1965 Les Tribulations d'un Chinois en Chine Çin Macerası
Sayfanın başına git

Pier Paolo Pasolini'nin "Hayat Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

(Diğer bir adı da "Eros Üçlemesi")

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1971 Il Decameron Dekameron'un Aşk Öyküleri
1972 I Racconti di Canterbury Canterbury Öyküleri
1974 Il Fiore Delle Mille e Una Notte Binbir Gece Masalları
Sayfanın başına git

Pier Paolo Pasolini'nin "Ölüm Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı Notlar
1975 Salò o le 120 giornate di Sodoma Salo ya da Sodom'un 120 Günü Pier Paolo Pasolini Hayat Üçlemesi nden sonra bu üçlemeyi tamamlayacak bir de Ölüm Üçlemesi yapmayı planlamıştı. Ancak bu tasarı yönetmenin 1975 yılında
trajik bir cinayete kurban gitmesiyle hiçbir zaman gerçekleşemedi.
? Gerçekleşemedi
? Gerçekleşemedi

[14]

Sayfanın başına git

Rainer Werner Fassbinder'in "BRD Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

BRD (Bundesrepublik Deutschland) Üçlemesi. Her bir filmde, 2. Dünya Savaşı sonrası Batı Almanya'da bir kadının öyküsü anlatılır.

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1979 Die Ehe der Maria Braun Maria Braun'un Evliliği
1981 Lola Lola
1982 Die Sehnsucht der Veronika Voss Veronika Voss'un Tutkusu
Sayfanın başına git

Richard Lester'ın "Üç Silahşörler Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1973 The Three Musketeers Üç Silahşörler
1974 The Four Musketeers Dört Silahşörler
1989 The Return of the Musketeers
Sayfanın başına git

Robert Zemeckis'in "Geleceğe Dönüş Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

(veya "Zaman Yolculuğu Üçlemesi")

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1985 Back to the Future Geleceğe Dönüş
1989 Back to the Future Part II Geleceğe Dönüş II
1990 Back to the Future Part III Geleceğe Dönüş III
Sayfanın başına git

Roberto Rossellini'nin "Savaş Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1945 Roma, Città Aperta Roma, Açık Şehir
1946 Paisà Hemşehri
1948 Germania Anno Zero Almanya Sıfır Yılı
Sayfanın başına git

Roman Polanski'nin "Korku Filmleri Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1965 Repulsion Tiksinti
1968 Rosemary's Baby Rosemary'nin bebeği
1976 Le Locataire Kiracı
Sayfanın başına git

Ruggero Deodato'nun "Yamyam Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1977 Ultimo Mondo Cannibale
1980 Cannibal Holocaust Cannibal Holocaust
1985 Inferno in Diretta
Sayfanın başına git

Sam Raimi'nin "Evil Dead Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1981 The Evil Dead Şeytan’ın Ölüsü
1987 Evil Dead II Şeytan’ın Ölüsü 2
1993 Army of Darkness Karanlığın Ordusu
Sayfanın başına git

Satyajit Ray'in "Apu Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

(Apu'nun Dünyası Üçlemesi de denmiştir)

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1955 Pather Panchali Yol Türküsü
1956 Aparajito Yenilmez
1959 Apur Sansar Apu'nun Dünyası
Sayfanın başına git

Semih Kaplanoğlu'nun "Yusuf Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
2007 Yumurta
2008 Süt
2010 Bal
Sayfanın başına git

Sergei Eisenstein'ın "Korkunç İvan Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1949 İvan Grozni Korkunç İvan Bölüm 1
1959 İvan Grozni Korkunç İvan Bölüm 2
? Planlandı ama tamamlanamadı "Korkunç İvan Bölüm 3"

[15]

Sayfanın başına git

Sergio Leone'nin "Dolar Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1964 Per un pugno di dollari Bir Avuç Dolar
1965 Per qualche dollaro in più Birkaç Dolar İçin
1966 Il buono, il brutto, il cattivo İyi, Kötü ve Çirkin
Sayfanın başına git

Sidney Lumet'in "Kent Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1973 Serpico Serpico
1975 Dog Day Afternoon Köpeklerin Günü
1981 Prince of the City Kentin Prensi
Sayfanın başına git

Steven Soderbergh'in "Ocean's Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
2001 Ocean's Eleven Ocean's Eleven
2004 Ocean's Twelve Ocean's Twelve
2007 Ocean's Thirteen Ocean's Thirteen
Sayfanın başına git

Steven Spielberg'ün "Indiana Jones Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1981 Raiders of the Lost Ark Indiana Jones: Kutsal Hazine Avcıları
1984 Indiana Jones and the Temple of Doom Indiana Jones: Kamçılı Adam
1989 Indiana Jones and the Last Crusade Indiana Jones: Son Macera

2008 yılında serinin 4. filmi Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (Indiana Jones: Kristal Kafatası Krallığı) çevrildi. Geniş bilgi için bak. Indiana Jones serisi

Sayfanın başına git

Süreyya Duru'nun Üçlemesi[değiştir | kaynağı değiştir]

(Süreyya Duru-Vedat Türkali üçlemesi)

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1974 Bedrana
1975 Kara Çarşaflı Gelin
1977 Güneşli Bataklık

[16]

Sayfanın başına git

"Tek Başına Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

(Walking Tall Üçlemesi)

Yıl Özgün adı Türkçe adı Yönetmen
1973 Walking Tall Tek Başına Phil Karlson
1975 Walking Tall Part II Earl Bellamy
1977 Final Chapter: Walking Tall Jack Starrett
Sayfanın başına git

Theo Angelopoulos'un "Yunan Tarihi Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1972 Meres Tou '36 '36 Günleri
1975 O Thiasos Kumpanya
1977 Oi Kynighoi Avcılar
Sayfanın başına git

Theo Angelopoulos'un "Sesssizlik Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1984 Taxidi sta Kythira Kitera'ya Yolculuk
1986 O Melissokomos Arıcı
1988 Topio stin Omichli Puslu Manzaralar

[17]

Sayfanın başına git

Theo Angelopoulos'un "Modern Yunanistan Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetmen üçlemenin son filminin çekimleri sırasında motosiklet kazasında ölünce üçleme tamamlanamadı[17].

Yıl Özgün adı Türkçe adı
2004 Trilogia I: To Livadi pou dakryzi Ağlayan Çayır
2009 Trilogia II: I skoni tou Hronou Zamanın Tozu
2012 L'altro mare Öteki Deniz
Sayfanın başına git

Vsevolod Pudovkin'in "Bilinçlenme Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1926 Мать Ana
1927 Конец Санкт-Петербурга St. Petersburg'un Sonu
1928 Потомок Чингиз-Хана Asya Üzerinde Fırtına (Cengiz Han'ın Torunu)

[18]

Sayfanın başına git

Wachowski kardeşler'in "The Matrix Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1999 The Matrix Matrix
2003 The Matrix Reloaded The Matrix Reloaded
2003 Matrix Revolutions Matrix Revolutions
Sayfanın başına git

Wim Wenders'in "Yol Filmleri Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

(Bazen

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1974 Alice in den Städten Alis Kentlerde
1975 Falsche Bewegung Yanlış Davranış
1976 Im Lauf der Zeit Zamanın Akışında (Zaman Boyunca)
Sayfanın başına git

Woody Allen'ın "Manhattan Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1978 Interiors İç Dünyalar
1987 September Eylül
1988 Another Woman Bir Başka Kadın

[19] (Not: Bir başka Woody Allen filmi olan New York Stories Türkiye'de New York Üçlemesi adıyla gösterilmiştir. "New York Üçlemesi" üç bölümden oluşan tekil bir filmdir.)

Sayfanın başına git

"Yıldız Savaşları Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı Yönetmen
19 Star Wars Yıldız Savaşları George Lucas
19 The Empire Strikes Back İmparator Irvin Kershner
19 Return of the Jedi Jedi'nin Dönüşü Richard Marquand
Sayfanın başına git

Zeki Demirkubuz'un "Karanlık Üzerine Öyküler" üçlemesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
2001 Yazgı
2001 İtiraf
2003 Bekleme Odası

Zeki Ökten'in "Küçük Adam Üçlemesi"[değiştir | kaynağı değiştir]

(Tümünde Kemal Sunal oynamıştır)

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1986 Davacı
1987 Yoksul
1988 Düttürü Dünya

[20]

Sayfanın başına git

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Triloji (Edebiyat, video oyunu vb alanlardaki üçlemeler için)

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ criterion.com
  2. ^ a b c Sinema Dergisi - Haziran 2003, sayı:98 s. 89
  3. ^ Plakhov, Andrei (1991). Sovyet Sineması. Çev.Ergün Akça, Şerif Erol. Arena Yayıncılık. 
  4. ^ http://books.google.co.uk/books?id=ses-4mfh93AC&pg=PA150#PPA150,M1
  5. ^ New Novel, New Wave, New Politics. Yazan: Lynn A. Higgins. 1998, University of Nebraska Press p. 150.isbn=9780803273092
  6. ^ "The Doom Generation" (İngilizce). en.wikipedia.org. http://en.wikipedia.org/wiki/The_Doom_Generation. Erişim tarihi: 27 Ocak 2010. 
  7. ^ Arslan, C. Hakan (1993). Sinema Galerisi. Alamuk Yayınları. ss. sayfa 127. 
  8. ^ "At the Movies; A Woman Robs the Cradle" (İngilizce). www.nytimes.com. http://www.nytimes.com/1998/08/07/movies/at-the-movies-a-woman-robs-the-cradle.html?sec=&spon=&pagewanted=2. Erişim tarihi: 25 ağustos 2010. 
  9. ^ Dorsay, Atilla (1996). 100 Yılın 100 Filmi. Remzi Kitabevi. ss. sayfa 195. 
  10. ^ Geitel, Klaus (1988). Luchino Visconti. Afa Yayınları. ss. sayfa 173. 
  11. ^ "The Milky Way/Luis Buñuel" (İngilizce). www.criterion.com. http://www.criterion.com/films/832-the-milky-way. Erişim tarihi: 13 ağustos 2010. 
  12. ^ Tyler, Parker (1962). Classics of the Foreign Film. The Citadel Press. ss. sayfa 88. 
  13. ^ "La Notte/Plot Synopsis" (İngilizce). allmovie.com. http://www.allmovie.com/work/98299. Erişim tarihi: 25 Ocak 2010. 
  14. ^ "IMDb/Salò o le 120 giornate di Sodoma/Trivia alt bölümü". IMDb. http://www.imdb.com/title/tt0073650/trivia. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  15. ^ Dorsay, Atilla (1996). 100 Yılın 100 Filmi. Remzi Kitabevi. ss. sayfa 113. 
  16. ^ Dorsay, Atilla (1989). Sinemamızın Umut Yılları. İnkılap Kitabevi. ss. sayfa 19. 
  17. ^ a b Sinema, Dergisi (Mart 2012). "Sonsuzluğa Yolculuk,Theo Angelopoulos". Sinema: Sayfa 81. 
  18. ^ Dorsay, Atilla (1995). 100 Yılın 100 Yönetmeni. Remzi Kitabevi. ss. sayfa 105. 
  19. ^ Dorsay, Atilla (1998). Hayatımızı Değiştiren Filmler 1985-1995. Remzi Kitabevi. ss. sayfa 58. 
  20. ^ Evren, Burçak (1990). Türk Sinemasında Yeni Konumlar. Broy Yayınları. ss. sayfa 114.