Sigmund Weinberg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sigmund Weinberg
DoğumSigmund J. Weinberg
1868
Romanya
Ölüm1954
Romanya
MilliyetRomanya
Osmanlı (1914-1916)
MeslekYönetmen, Senarist
Etkin yıllar1914-1916
EtkiledikleriFuat Uzkınay

Sigmund Weinberg (d. 1868 - ö. 1954) Polonya Yahudisi, Rumen uyruklu Osmanlı'nın ilk sinemacısı, yapımcı, senarist ve yönetmen. Pathe Sineması'nın sahibi.

Weinberg ilk Türk belgesel filmi, ilk Türk filmi, Türkiye'de gösterilen ilk film (sinematograf) gibi katkıları ile tam anlamıyla Osmanlı'ya sinema kültürünü getirmiş ve yerleştirmiş birisi olarak tarihe geçmiştir.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Weinberg, Galatasaray Lisesi'nin karşısında bulunan Avrupa Pasajı'ndaki Sponeck Birahanesi'nde halka açık ilk sinema gösterisini sundu. O zamanlar elektrik olmadığından çok zorlu geçen bu gösterimde insanlar sinemayı canlı fotoğraf olarak nitelendirdiler. Kimi çevrelerde hoş karşılansa da bazı çevreler günah ve haram olduğunu düşündü.

Weinberg, bugün çeşitli fuarların yapıldığı Tepebaşı Sergi Sarayı'nın bulunduğu yerde Darülbedayi'nin (Şehir Tiyatrosu) Komedi Bölümü'nde ilk yerleşik sinema salonunu hizmete açtı. Bu salonun adı Pathe'ydi. Daha sonra, o zamanlar da İstanbul'un kültür- sanat merkezi olan Pera'ta Cine Oriental, Cine Palance ve Cine palace gibi yerleşik salonlar birbiri ardına kapılarını açtı. Pache şirketinin Osmanlı temsilcisi olarak Türkiye'ye gelen Weinberg, ilk Türk filmlerinden Himmet Ağa'nın İzdivacı filmini yazıp çektikten sonra 1915 yılında Ordu Sinema Merkezi'nin başına getirildi. 1917 yılında Romanya, Osmanlı'ya savaş ilan ettiği için Weinberg, düşman devlet vatandaşı olduğu gerekçe edilerek ülkeden sınır dışı edilmiştir.

Yönetmen olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

Senarist[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapımcı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]