Siemens yıldızı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Siemens yıldızı

Siemens yıldızı [Alm: Siemensstern] Siemens & Halske AG, bugünkü adıyla Siemens A.G adlı bir firma, Siemens Sine-kameraların objektif (optik merceklerinin) niteliğini (kalitesini) ölçmek için farklı yöntemler geliştirdi. Bu ölçümlerde kullanılan, görsellerden biri de Siemens Yıldızı denilen bir deney-görseldir.

Siemens yıldızı denilen deney görseli, bir tür daire oluşturacak şekilde yan yana dizilmiş siyah ve beyaz çizgilerden oluşmaktadır. Objektiflerin (optik merceklerin) kalitesi ve odak noktası, Siemens yansıma ölçme yöntemi de dâhil olmak üzere, yarım Siemens yıldızı ve Siemens yıldızı denilen bu görseller vasıtası ile belirlenir.

Buna göre, bir objektifin, (optik merceklerin) niteliğini ölçmek için kullanılan deney-görseline, Siemens yıldızı denilmektedir.

Siemens Yıldızı, bir siyah bir beyaz olmak üzere, 18 siyah, 18 beyaz çizginin, bir ucu incelerek 360 derecelik bir daire oluşturan, 36 çizgiden oluşmaktadır.

Görüntü yaymak, yansıtmak, işlemek veya çoğaltmak için kullanılan bu optik malzemeler normal şartlar altında, Siemens Yıldızı üzerinde bulunan çizgileri kusursuz bir şekilde yansıtamaz. Siemens yıldızının ortasında puslu (net olmaya) gri bir tür leke oluşur. Optik merceklerin (objektiflerin) çözünürlüğü veya odak noktası, “Gri halka” (Grauring) denilen, bu yuvarlak lekenin büyüklüğü ile belirlenir.