Shungnak, Alaska

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Shungnak
Isiŋnaq , Nuurviuraq
Kent
Alaska üzerinde Shungnak
Shungnak
Shungnak
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
EyaletAlaska
Yüzölçümü
 • Toplam24,9 km²
 • Kara
83 mil² (21,7 km²)
 • Su
12 mil² (3,3 km²)
Rakım44 m
Nüfus
 (2010)
 • Toplam262
 • Yoğunlukoto/km²
Zaman dilimiUTC-09.00 (AZD)
 • Yaz (YSU)UTC-08.00 (AYZD)
Kobuk Irmağında günbatımı

Shungnak (İnyupikçe Isiŋnaq ya da Nuurviuraq), Amerika Birleşik Devletlerinde Alaska eyaletinin Northwest Arctic Borough ilçesine bağlı İnyupik şehri.

2000 sayımına göre nüfusu 256 kişidir. 2008 rakamlarına göre de 272[1] dir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1899 yılında Cosmos Hills yöresindeki madencilik faaliyetlerini besleme noktası olarak kuruldu. 1920 lerde erozyon ve sel yüzünden taşındı. Eski yerde kalanlar yere Kobuk adını verdi. Yeni yere taşınanlar ise Kochuk adıyla yerleşim kurdular. "Kochuk" adı daha sonra çevre tepelerde yoğun olarak bulunan yeşim madeninden etkilenerek Shungnak olarak değiştirildi. Bu ad İnyupiklerin kasaba için kullandığı iki addan biri olan Isiŋnaq kelimesinin İngilizceye geçmiş biçimidir. İnyupikçede isiŋnaq "yeşim"[2] anlamına gelir. Kasaba için kullanılan diğer ad ise Nuurviuraq olup Nuurvik (Noorvik) kasabasının adına -uraq "küçültme"[3] anlamı veren ek getirilerek oluşturulmuştur ve harfiyen "Nuurvikcik, küçük Nuurvik" anlamına gelir. 1967'de şehir statüsü aldı.

Yer[değiştir | kaynağı değiştir]

Kobuk Irmağının batı kıyısında, Kotzebue kasabasının 150 hava mili doğusundadır. Kotzebue Recording District birimine bağlıdır. Arazinin 8.4 metrekaresi kara 1.3 metrekaresi ise sudur.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Shungnak geçiş iklim bölgesinde yer almaktadır. Ortalama sıcaklık kışın -10 ila 15 °F, yazın 40 ila 65 °F arasındadır. Aşırı sıcaklar -60 ila 90 °F olarak kaydedildi. Kobuk Irmağı Mayıs sonundan Ekim ortalarına kadar gezilebilir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 nüfus sayımına göre şehir 56 hane ve 51 aile olmak üzere nüfusu 256 kişidir. Beyaz % 5.47, Amerikan Yerlisi % 94.53 dür.

Yerli halk[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasabanın ana yerli halkı Malimiut kolundan İnyupiklerdir. Kasabada alkol satışı ve ithalatı yasaktır.[1]

ANCSA Yapılanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Isiŋnaq İnyupiklerinin, 1971 Alaska Yerli Talepleri Çözümleme Yasası (ANCSA) gereği kurulan Alaska Yerli Bölge Şirketlerinden NANA Regional Corporation yerli bölge şirketine bağlı Isingnakmeut adlı yerli köy şirketi vardır. Yerüstü kaynakları köy şirketine, yer altı kaynakları ise bölge şirketine aittir.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

kamik

İstihdam okul, şehir, Maniilaq Association ve iki yerel mağazayla sınırlıdır. BLM her yıl 30 kadar Shugnak sakinini yangın söndürme işinde mevsimlik işçi olarak istihdam eder. Isiŋnaq İnyupiklerinin temel geçim kaynağı ren geyiği, sığın, Stenodus leucichthys, Coregonus balıkları ve su kuşları avcılığıdır. El sanatları çok gelişmiştir. Sepet, maske, Eskimo ayakkabısı (kamik), parka, şapka ve eldiven yapımı yaygındır.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Northwest Arctic Borough Okul Bölgesine (NWABSD, Northwest Arctic Borough School District) bağlı olan Shungnak School adlı okul tarafından İngilizce ve İnyupikçe ikidilli eğitim verilmektedir. Kobuk kasabasından gelen lise öğrencileri de burada eğitim görür.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 29 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2010. 
  2. ^ Iñupiaq Combined Dictionary (= isiŋnaq' jade)
  3. ^ Postbases 2 19 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (= -uraq nn a smaller version of a __; a diminutive __; immediate vicinity of __ )
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2010.