Showtime (Buffy the Vampire Slayer)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Showtime (Buffy) sayfasından yönlendirildi)
"Showtime"
Buffy the Vampire Slayer bölümü
Bölüm no.7. sezon
11. bölüm
YönetmenMichael Grossman
Senarist
  • David Fury
Prodüksiyon no.7ABB11
Yayın tarihi7 Ocak 2003 (2003-01-07)
Süresi43 dakika
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Bring on the Night"
Sonraki →
"Habeas Corpses"
Buffy the Vampire Slayer (7. sezon)
Buffy the Vampire Slayer bölümleri

"Showtime" (Türkçe: Gösteri Zamanı), The WB kanalında yayınlanan, Joss Whedon tarafından oluşturulan bir fantastik dizi olan Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin yedinci sezonunun on birinci bölümü.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Buffy, potansiyel avcıların güvenini geri kazanmalıdır. Korunmak amacıyla Sunnydale’e dünyanın dört bir yanından avcılar gelmektedir. Ancak bazıları Buffy’nin onları “İlk”e karşı koruyabileceğinden şüphe etmektedir. Giles ve Anya tüm olanlara cevap ararken avcı neslinin bir zayıflığını keşfeder.

Genişletilmiş anlatım[değiştir | kaynağı değiştir]

Genç bir kız, Sunnydale'e gelen bir otobüsten iner. Buffy Summers'ı tam arayacakken, İlk'in adamları olan The Bringers'lardan biri kıza saldırır. O anda, Buffy ortaya çıkar ve kızı kurtarır. Kızın ismi Rona'dır ve bir Potansiyel Avcı'dır. Buffy ona hoşgeldin der. Summersların evinde, Willow'un odasında, Kennedy Willow'un yatağında, Willow ise yerde yatmaktadır. Kennedy, ona yatağın Willow'un olduğunu ve yanına gelebileceğini söyler, ancak Willow tedirginlikle gelmekten kaçınır. (Bunun nedeni Tara'ya ihanet etmek istememesidir.) Kennedy ona, cadılığın gerçekten "cool" olduğunu söyleyince, Willow ona, cadılığın hiç de güzel olmadığını söyler.

Aşağı katta, potansiyel avcılar Anabelle'in ölümü üzerinde konuşmaktadır. Molly "Özellikle bu kadar kurallara uymaya çalışan ve sakınan oyken, sonu çok yazık oldu" der. Xander ise lambayı açar, susmalarını ve uyumak istediğini söyler. O sırada Buffy, Rona ile eve gelir ve bir Avcı daha bulduğunu söyler. Ancak herkes bunu anlamsız bulur: Daha İlk ve Übervampirlerle bile savaşamıyorken ve Buffy bile bu kadar zorlanıyorken, evi bir düzine güçsüz kızla doldurmanın ne anlamı vardır? Buffy onlara hak verir, ancak hala ne yapabileceğini bilmiyordur. Giles ise, bunu Beljoxa'nın Gözü'ne sorabileceklerini söyler. Bu bir boyuttur ve ancak bir iblis bu boyutu açabilmektedir ve içindeki Her Şeyi Gören Göz de her şeyi bilmektedir. Anya buna karşı çıkar, Giles ve Buffy ise, eski iblis arkadaşlarına bunu sorabileceğini söyler Anya'ya.

Giles ve Anya sabah Anya'nın eski iblis dostu Torg'a giderler. Torg bunu yapmayı, Anya onunla yatmayı teklif etse dahi kabul etmeyince Giles, eğer yapmazsa Avcı'nın onun bütün müşterilerini öldüreceğini söyler. Torg da o boyuta giden portalı açar. Evde ise, Willow'u bir kahin arkadaşı arar ve Sunnydale'de bir Potansiyel Avcı'nın daha olduğunu söyler. Andrew ise saçma saçma konuşup evde dolanmaktadır. Buffy ve Xander da Potansiyel Avcı'yı bulmaya giderler. Bir otele girerler ve Potansiyel Avcı'yı bulurlar, fakat İlk'in yandaşları onu günler önce bulup öldürmüştür, vücudu soğuktur Eve'nin. Buffy ve Xander, Eve'yi tanırlar. Xander, "Eğer bu Eve öldü ise, bizim evdeki Eve kim?" diye sorar.

Mağarada, Spike hala hapistir ve yüzü gözü şişmiş, acınacak bir durumdadır. İlk de Buffy halinde, onun bütün umutlarını kırmaktadır. Ama Spike hala tekrar etmektedir: "O beni kurtaracak. Buffy beni kurtarmaya gelecek." Evde, bodrumda Avcılar antrenman yapmaktadır. Eve ise onlara şöyle der: "Bu neye yarayacak? Çoğumuz vampir bile görmedik. Hiçbirimiz hazır değiliz, öleceğiz. Tek dayanağımız Buffy'di, ama o bile yeniliyor." Potansiyel Avcı'lar onu doğrularlar. Eve son sözünü söyler: "Buffy'nin, bizi İlk'ten koruyabileceğine inanmıyorum."

Buffy ve Xander koşarak eve gelir. Herkes "Buffy? Ne oldu?" diye koşturur Buffy'nin peşinden. Buffy evde Eve'yi arar ve bodrumda Avcılarla konuşurken bulur onu. "Defol git buradan!" diye bağırır Eve'ye. Potansyel Avcılar şaşkındır. Eve ayağa kalkar ve bu gece eve bir übervampir göndereceğini söyler. "Onu iyi karşılayın," der İlk/Eve, "sizi öldürene kadar." Sonra yok olur. Herkes korkmuştur. Anya ve Giles ise, Beljoxa'nın Gözü ile konuşmaktadır. Göz, onlara İlk'i durdurmanın hiçbir yolu olmadığını söyler. Giles ona neden İlk'in özellikle şimdi harekete geçtiğini sorunca Göz ona doğal dengenin iyice kontrolden çıktığını söyler. Özellikle de Buffy'nin dirilmesi doğal dengeyi iyice bozmuş ve kötü güçleri harekete geçirmiştir. Göz boyutundan çıktıktan sonra, Anya kendini müthiş suçlu hisseder: "Buffy'i dirilten bizdik," der Anya, "Willow, Xander, Tara ve ben. Eğer Buffy ölü kalsaydı, dünya çok daha güzel bir yer halinde kalacaktı."

Evde, potansiyel avcılar, korkularını dile getirirler. Buffy onlara o gece eve gelecek übervampiri yenecekleri konusunda güvence vermeye çalışsa da, kızlar haklı olarak, korkmaktadırlar. "İçimize bile girdi" der bir kız, "Günlerdir içimizde yaşıyordu ve biz farketmedik." Buffy ise onlara, Giles ve Anya'nın bekledikleri cevapla birlikte döneceğine inandığını söyler. Giles'ler gelir, ellerinde ise hiçbir cevap yoktur. Kızlar, yenileceklerine tamamen inanmaktadırlar. Buffy, Willow ve Xander mutfağa geçer. Kızlar da salonda silahlanmaktadırlar. Andrew, Buffy'e kendisinin de bir silaha ihtiyacı olduğunu söyler, Buffy de ona küçük bir şişe kutsal su verir. Willow da koridorda, bir mumu büyüyle havalandırmakta ve sürekli "Korkumla yüzleşiyorum." diye tekrar etmektedir. Kennedy geçerken onu görür ve "Hey!" der, Willow'un konsantrasyonu bozulur ve mum eline düşer. Kennedy ona "Gerçekten yapabiliyorsun." der.

Akşam olmuştur, evin dışında birkaç pelerinli adam beklemektedir. Bütün ekip, oturma odasında sıraya dizilmiştir, herkesin elinde bir silah vardır. Çok geçmeden, übervampir gelir ve kapıyı kırarak içeri girer. Salona doğru ilerlerken, Willow bir bariyer büyüsü yapar. Ancak übervampir, psişik olarak güçlüdür, bu yüzden dayanamaz, übervampir büyüyü yener. Buffy, herkese kaçmasını söyler. Herkes kaçar, übervampir de peşlerinden gelir. Bir yerde dururlar. Buffy, Xander'a grubu alıp gitmesini, vampiri oyalayacağını söyler. Andrew'dan kutsal suyu alır. Andrew, "Hey! Bana lazımdı!" der, ama Xander onu çekiştirir ve birlikte kaçarlar.

Buffy, vampirle dövüşür, vampir yine onu zorlar. Xander grubu Sunnydale Lisesi harabelerine götürür. Buffy, vampirle kavgası sırasında kaçar. Arkasına baktığında, übervampir yoktur. Übervampir, Lise'ye gelir, herkes çığlık atar ve umutsuzca savaşmaya kalkar. Ancak birden, übervampir, üç spot ışığının ortaya çıkmasıyla irkilir. Buffy gelmiştir. Willow da grubu kenara çeker: "Müdahale etme zamanı değil," der Willow, "Sadece izleyin. Buffy savaşacak onunla. Şov zamanı ("Showtime")."

Buffy, şaşıran übervampire ve tüm kızlara hitaben konuşur: "İnsanlar kabuslarında hep canavarlar görüp korkar," der. "Ama burada güçlü olan benim. Ben hepinizden güçlüyüm. İblislerin korkulu rüyası benim." Buffy ve übervampir kavgaya başlarlar. Buffy, übervampir karşısında yine zorlanır. Dawn ise Willow'a döner: "Şu anda vampir, Buffy'i öldürüyor. Bunu siz planladınız. Buffy ve sen. Değil mi?" der. Gerçekten de sabah, Willow ve Buffy mutfağa girdikleri zaman telepatik iletişim kurmuşlardır. Buffy, Willow'a "Ben, übervampiri yenmeliyim ve kızlar da bunu görmeli." demiştir. Bu planı onlar yapmıştır.

Buffy, vampirin karşısında yine zorlansa da, pes etmez ve onun kafasını koparır. Kafası kopunca, bu güçlü vampir de aynen normal vampir gibi toza dönüşmüştür. Buffy ellerini birbirine vurur ve ayağa kalkıp avcılara döner. "Gördünüz mü?" der, "Toz. Aynen diğerleri gibi. Bundan sonra bizi neyin beklediğini bilmiyorum. Ama bunun gibi olacağını biliyorum. Zor. Acılı. Ama yeneceğimizi de biliyorum. İnanırsak. Güvenirsek. Ders burada bitmiştir." der ve gider. Avcılar şaşkındır, Kennedy gülümsüyordur. İlk de Eve kılığında, olan biteni izlemiştir.

Buffy, içinde Spike'ın esir olduğu, ama eskiden übervampirin koruduğu için bir türlü onu kurtaramadığı mağaraya girer. Spike, onun İlk/Buffy olduğunu zanneder ve konuşur: "Hayır. Sen sadece hayalsin. Bana zarar veremezsin. Buffy beni kurtaracak." Buffy ise, sessizce ilerler ve onun iplerini keser. Spike, onun gerçek Buffy olduğunu anlar ve "Ah," der, "Buffy...sensin." Son derece zarar görmüş bir haldedir, Buffy'nin omzuna yaslanır ve mağaradan birlikte çıkarlar.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm başlığının çevirileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İtalyanca: TV'de "Showtime" olarak, DVD'de "Dimostrazione" ("Gösteri")
  • Fransızca: "Exercice de style" ("Antrenman tarzı")
  • İspanyolca: "Empieza El Espectáculo" ("Gösteri başlıyor")

Detaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]