Sheffield Hallam Üniversitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sheffield Hallam University
Harita
SloganLearn and Serve
(Öğren ve hizmet et).
Kuruluş1843: Sheffield School of Design olarak
1969: Sheffield Politeknik olarak
1992: Üniversite olarak
TürDevlet Üniversitesi
RektörProf. Philip Jones
Öğrenciler30,009[2]
KonumSheffield, Güney Yorkshire, İngiltere
Web sitesiwww.shu.ac.uk

Sheffield Hallam Üniversitesi, Sheffield şehrinde İngiltere'nin kuzey bölgesinde Güney Yorkshire'da yer alan bir modern üniversitedir.

Kökeni 1843'te kurulan Sheffield School of Design adı ile kurulan uygulamalı güzel sanatlar enstitüsü olup 20. yüzyılın ilk yarısına kadar Sheffield yöresel idaresi uygulamalı bilimler ve pratik vokasyonel alanlarda yüksek eğitim sağlayan birkaç kolej kurmuş ve bunlar yeni bir statü ile birleştirilerek 1969'dan sonra Sheffield Politeknik ve Sheffield City Politeknik adıyla yükseköğretim kurumu olmuştur. 1992'de çıkarılan yeni bir kanunla İngiltere'de bulunan politekniklere üniversite unvanı verilmiş ve Sheffield'de bulunan diğer üniversiteden (Sheffield Üniversitesi) ayrılmak üzere Sheffield Hallam Üniversitesi adı ile Kraliyet Beratı almıştır.

2008 tarihli verilere göre Sheffield Hallam Üniversitesi'nde öğretim üyesi sayısı 4.027; toplam öğrenci sayısı 30.009 ve lisans-üstü öğrenci sayısı 7.495'tir. Bu öğrenci sayısı ile üniversite Birleşik Krallık üniversiteleri arasında 6. sırayı almaktadır.

Sheffield Hallam Üniversitesi halen dört büyük fakülteye ayrılmıştır: "ACES: Güzel Sanatlar, Bilgisayar, Mühendislik ve Fen Bilimleri Fakültesi", "D&S: Gelişme ve Toplum Fakültesi", "HWB: Sağlık ve Esenlik Fakültesi" ve "O&M: Organizasyon ve İşletmecilik Fakültesi". Bu fakülteler 650 değişik lisans, lisans üstü ve uygulamalı profesyonel kurslar sağlamaktadırlar. Üniversite içinde 30 sayıda araştırma merkezi bulunmaktadır.

Üniversite yerleşkeleri Sheffield şehri içinde yaygın bulunmakta iken, alınan stratejik kararlarla şu anda sadece iki kampüs içinde bulunmaktadır. Çok yakınlarda, kurumun köken kuruluşlarını (Öğrenci Cemiyeti, Güzel Sanatlar Okulu vb.) kapsayan bir kampüs olan Psalter Lane kampüsü kapatılmıştır. Üniversite böylece şehir merkezinde demiryolu istasyonunun yakınında bulunan "Şehir Kampüsü" ile Sheffield'ın güney-batı varoşlarında bulunan "Collegiate Crescent Kampüsü"'nde yerleşkelenmiştir.

İngiltere'de kaliteli günlük ve hafta sonu gazeteleri tarafından Mayıs 2008'de hazırlanıp yayınlanan üniversite sıralamaları listelerine göre Sheffield Hallam Üniversitesi 120 Birleşik Krallık üniversitesi arasında Guardian'a göre 78., The Times'a göre 76. ve The Sunday Times'a göre 68. sırayı almıştır. Ancak bu sıralama listelerini kriterleri değişiktir ve genellikle seçilip kullanılan kriterler tartışmaya açık bulunmaktadır.

Sheffield Hallam Üniversitesi içerisinde 740 dan fazla lisans ve yüksek lisans program seçeneği bulunur. Bu programlar genellikle iş dünyasının uzmanları ile yapılan ortak çalışmalar doğrultusunda hazırlanır. Bu sebeple mezunların ilk 6 ay içerisinde işe girme oranı %88'lere ulaşmıştır. Sheffield Hallam Üniversitesi'nin psikoloji, mühendislik, bilgisayar , dizayn ve işletme bölümleri en popüler bölümler arasında yer alır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Key Facts". Sheffield Hallam University. 17 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2007. 
  2. ^ a b "Table 0a - All students by institution, mode of study, level of study, gender and domicile 2006/07" (Microsoft Excel spreadsheet). Higher Education Statistics Agency. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]