Sharpe's Sword

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sharpe's Sword
YönetmenTom Clegg
YapımcıMalcolm Craddock
Muir Sutherland
SenaristEoghan Harris
OyuncularSean Bean
Daragh O’Malley
Hugh Fraser
Hugh Ross
Emily Mortimer
James Purefoy
MüzikDominic Muldowney
John Tams
CinsiTelevizyon filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1995 İngiltere ITV
Süre100 dakika
Dilİngilizce
Önceki filmSharpe's Battle
Devam filmiSharpe's Regiment

Sharpe's Sword, Bernard Cornwell’in aynı adlı roman dizisinden televizyona uyarlanan Sharpe adlı film dizisinin sekizinci bölümüdür. İngiliz ITV kanalında ilk olarak 1995 yılında gösterilen filmde Sean Bean ve Daragh O'Malley başrollerdedir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarımada Savaşı sırasında Fransa-İspanya sınır bölgesinde ilerleyen bir araba Napolyon Bonapart İmparatorluk Muhafızları tarafından saldırıya uğrar. Arabada bir rahip ve üç rahibe vardır. Rahip, İngiliz komutan Lord Wellington’un bölgedeki en önemli ajanı İspanyol El Mirador’un yakın çevresindendir. Ajanın yerini öğrenmek isteyen muhafızlar rahibe işkence ederek rahibelerle beraber öldürürken, en genç rahibe (Emily Mortimer) kaçmayı başarır.

Bölgede devriye gezen Binbaşı Sharpe (Sean Bean) ve askerleri Fransızları püskürtür ve muhafızların komutanı albayı öldürürken yüzbaşıyı canlı ele geçirirler. Sharpe esirin üzerinde şifre yazılı bir kâğıt parçası bulur ve ele geçirilen yüzbaşının aslında albay olduğundan şüphelenir. Ancak komutanını ve meslekdaşı Yüzbaşı Jack Spears’i (James Purefoy) ikna etmeyi başaramaz, Fransız tutuklanmaz ve şartlı salıverilir. Fransızların katliamından kurtulan genç rahibe ise yaşadığı dehşet anlarının etkisiyle konuşma yeteneğini kaybeder ve kendisini kurtaran Sharpe’ın yanından ayrılmaz.

Wellington’un karargâhında ise Binbaşı Munro (Hugh Ross) önemli bir istihbarat elde etmiştir. Buna göre Wellington’un ajanı El Mirador’u yakalamak için Napolyon bizzat İmparatorluk Muhafız Albayı Leroux’yu (Patrick Fierry) görevlendirmiştir. Munro, El Mirador’un kimliğin Sharpe’a söylemeksizin Fransız Albayı öldürmesini emreder. Sharpre ve South Essex Alayı El Mirador’un bulunduğu kente gider. Kent İngilizlerin denetiminde olmasına rağmen yakındaki bir kale hala Fransızların elindedir. Şehir kaleden beklenmedik bir şekilde top ateşine tutulunca oluşan kargaşadan yararlanan Fransız esir kaleye kaçar ve esirin aslında Fransız Muhafız Albay olduğu gerçeği ortaya çıkar.

Alay kaleye akşam saldırsa da saldırıyı önceden haber alan Fransızlar kanlı bir çarpışma sonucu İngilizleri püskürtmeyi başarır. Alay komutanı ölür, Sharpe da ağır yaralanır. Kaleye alabilmek için topçu desteği bekleyen Sharpe, keskin nişancıları arasında en bilgilisi olan Harris’i (Jason Salkey) Leroux’un üzerinde bulduğu şifreyi çözmekle görevlendirir.

Tarihi konular[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde Fransız İmparatorluk Muhafızları İngilizlerin gözünden yanlı şekilde resmedilmiştir. Yakalandığında kimliğinin ortaya çıkmaması için emrindeki subayı öldürebilecek bir subayın varlığı tartışmalıdır. Ayrıca savaş sırasında cephede özellikle din adamlarına ve kadınlar başta olmak üzere sivillere karşı işkence ve cinayetlerin sadece Fransız askerleri tarafından yapıldığını düşünmek yanıltıcı olacaktır. Muhafızların daha gerçekçi bir gösterimi ise Sharpe's Waterloo filminde ele alınacaktır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rolü
Sean Bean Binbaşı Richard Sharpe
Daragh O'Malley Onbaşı Patrick Harper
Hugh Fraser Sir Arthur Wellesley
Hugh Ross Binbaşı Munro
Emily Mortimer Dilsiz kız
James Purefoy Yüzbaşı Jack Spears
Michael Cochrane Sir Henry Simmerson
Diana Perez Ramona
Michael Mears Er Francis Cooper
John Tams Er Daniel Hagman
Jason Salkey Er Harris
Lyndon Davies Er Ben Perkins

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]