Sharpe's Regiment

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sharpe's Regiment
Sharpe's Regiment film afişi
YönetmenTom Clegg
YapımcıMalcolm Craddock
Muir Sutherland
SenaristCharles Wood
OyuncularSean Bean
Daragh O’Malley
Hugh Fraser
Hugh Ross
Abigail Cruttenden
Caroline Langrishe
MüzikDominic Muldowney
John Tams
CinsiTelevizyon filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1996 İngiltere ITV
Süre100 dakika
Dilİngilizce
Önceki filmSharpe's Sword
Devam filmiSharpe's Siege

Sharpe's Regiment, Bernard Cornwell’in aynı adlı roman dizisinden televizyona uyarlanan Sharpe adlı film dizisinin dokuzuncu bölümüdür. İngiliz ITV kanalında ilk olarak 1996 yılında gösterilen filmde Sean Bean ve Daragh O'Malley başrollerdedir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1813 yılında Yarımada Savaşı sürmektedir. Binbaşı Sharpe’ın (Sean Bean) da bağlı bulunduğu South Essex Alayı Fransızlarla yapılan çarpışmalarda ağır kayıplar alır ve lağvedilmenin eşiğine gelir. Binbaşı Sharpe ile Başçavuş Harper (Daragh O'Malley) İngiltere’ye giderek alaya yeni takviye askerlerin neden gelmediğini bulmak için yola çıkarlar.

İleride IV. George olarak tahta geçecek kral naibi prensin (Julian Fellowes) huzuruna kabul edilen Sharpe, alaydan sorumlu olan Lord Fenner (Nicholas Farrell) ile tanıştırılır. Fenner, Sharpe’ın niyetini anlamak için Lady Anne Camoynes’u (Caroline Langrishe) Sharpe’ı baştan çıkartma göreviyle gönderir. Sharpe’ın geliş nedeninin tehlikesini fark eden Fenner, Sharpe ve Harper’ı öldürmeleri için iki suikastçı görevlendirse de girişim başarısız olur. Suikastçıları öldüren Sharpe ve Harper, kendilerinin öldürüldüğü haberinin yayılmasını sağlarlar.

Bu şekilde takipten kurtulan Sharpe ve Harper, South Essex Alayında yeni askere alınanların durumunu yakından görmek için iki sivil gibi askere yazılırlar. Eğitim sırasında kurulan bir kanundışı örgütlü bir suçu fark ederler. Buna göre askere alınanlar Yarbay Girdwood (Mark Lambert) tarafından eğitilmekte, Sharpe’ın azılı düşmanı Sir Henry Simmerson (Michael Cochrane) aracılığıyla da diğer birliklere açık artırmayla bir mal gibi satılmaktadır. Para karşılığı rütbe uygulaması ile orduda yer almak isteyen zengin asiller bu şekilde iyi askerleri satın alma peşindedir. Tezgâhlanan uygulamayı öğrendikleri ortaya çıkınca birlikten kaçmak zorunda kalan Sharpe ve Harper’a Simmerson’ın kimsesiz yeğeni Jane Gibbons (Abigail Cruttenden) yardım eder. Sharpe, Birleşik Krallık hükûmetinde önemli bir konumda olan Lord Fenner ile yüzleşir ama elinde Fenner ve ekibinin suçunu ispatlayacak bir delil yoktur.

Tarihi konular[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, Birleşik Krallık Ordularının Fransa ile verdikleri ölüm kalım savaşı sırasında başkent Londra’daki siyasi ve toplumsal atmosferi oldukça detaylı şekilde işlenmektedir. Cephede katlanılan olağanüstü zorluklara ve yaşanan muazzam can kayıplarına rağmen saray çevresi ve hükümetin olanlara ilgisiz kaldığı ve sadece kendi kazancını düşündüğü gözler önüne serilmektedir. Babasının akıl sağlığının yerinde olmaması nedeniyle önce kral naibi, daha sonra ise kral olacak olan IV. George, iktidarı süresince etrafındaki yöneticilerin ve özellikle de başbakanı Robert Jenkinson’un etkisinde kalacaktır. Jenkinson’un iktidarı sırasında İngiltere’de çok önemli gelişmeler yaşanacaktır. Napolyon Savaşlarında kazanılan zafere ve Viyana Kongresinde kazanılan haklara rağmen İngiltere savaşın hemen ardından sayısız toplumsal olaylarla altüst olacaktır. Bu dönemde yürürlüğe sokulan Mısır Yasaları savaşın ardından yaşanan işsizlik, yoksulluk ve açlığı derinleştirecek, Çartizm hareketi güçlenecektir. Bu dönemde yaşanan en talihsiz olay ise radikal hatip Henry Hunt’ı dinlemek üzere Manchester’daki Aziz Peter Meydanına toplanan yaklaşık 60 bin kişiye askerlerin saldırması olur. Tarihte Peterloo Katliamı olarak bilinen olayda 15 kişi öldürülür yüzlerce kişi yaralanır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rolü
Sean Bean Binbaşı Richard Sharpe
Daragh O'Malley Başçavuş Patrick Harper
Abigail Cruttenden Jane Gibbons
Caroline Langrishe Lady Anne Camoynes
Michael Cochrane Sir Henry Simmerson
Mark Lambert Albay Girdwood
Julian Fellowes IV. George
Nicholas Farrell Lord Fenner
Michael Mears Er Francis Cooper
John Tams Er Daniel Hagman
Jason Salkey Er Harris
Lyndon Davies Er Ben Perkins

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]