Şangaylı Kovboy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Shanghai Noon sayfasından yönlendirildi)
Şangaylı Kovboy
Shanghai Noon
Şangaylı Kovboy
YönetmenTom Dey
YapımcıJackie Chan
Gary Barber
Roger Birnbaum
SenaristAlfred Gough
Miles Millar
OyuncularJackie Chan
Owen Wilson
Lucy Liu
MüzikRandy Edelman
Görüntü yönetmeniDan Mindel
KurguRichard Chew
DağıtıcıTouchstone Pictures
Spyglass Entertainment
TürüKomedi/Macera/Aksiyon
Yapım yılı2000, ABD
Süre110 dakika
Dilİngilizce, Mandarin Çincesi, Sioux
Bütçe55 Milyon $
Hasılat$100.5 milyon
Devam filmiŞangay Şövalyeleri

Şangaylı Kovboy 2000 yılı ABD yapımı Komedi-Aksiyon filmidir. Başrollerini Jackie Chan ve Owen Wilson paylaşmış olup, yönetmenliğini Tom Dey yapmıştır. Filmin beğenilmesi üzerine devamı olan 2003 yılı yapımı Şangay Şövalyeleri çekilmiştir.

19. yüzyılda Nevada'da ve Amerika'nın Batı'sının diğer bölgelerinde geçen film, batının genişletilmiş dövüş sanatları dizilerine sahip bir kung fu aksiyon filmi ile bir araya getirilmesidir. Ayrıca komedi unsurları ve işlenen bir suçu durdurmak için bir araya gelen iki farklı kahramanı (Çin imparatorluğunun muhafızı ve beyaz bir Batılı kanun kaçağı) içeren “Buddy Cop” film türüne sahiptir. Kısmen Kanada'nın Badlands bölgesinde, Drumheller, Alberta ve ayrıca Cochrane, Alberta yakınında çekildi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1881'de, Chon Wang (Jackie Chan), Yasak Şehir'de bir Çin İmparatorluk Muhafızıdır. Prenses Pei-Pei (Lucy Liu), yabancı hocasının yardımıyla Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçtıktan sonra, İmparatorluk Muhafızlarının lideri 100.000 altın istenildiğine dair mektubu okur. Prenses aslında kaçırılmıştır. Çin İmparatorunun emri ile onu geri getirmek için en iyi üç muhafız ve Kraliyet Tercümanı gönderilecektir. Kaçışını durduramadığı için kendisini sorumlu gören ve suçlayan imparatorluk muhafızı Chon Wang ekibe ısrarla katılmak ister. Kraliyet Tercümanı olan Wang'ın amcası, ekibe eşlik etmesi, en azından bavulları taşıması için izin ister ve İmparatorluk Muhafızlarının lideri, "yabancı şeytanların" Wang'dan kurtulmasını umarak izni verir. Ekip, kanun kaçağı Roy O'Bannon (Owen Wilson) ve çetesinin trenlerini soymaya çalıştığı Nevada'ya gelir. Roy'un çetesinin yeni bir üyesi olan Wallace, Wang'ın amcasını öldürür ve yetenekli bir dövüş sanatçısı olan Wang, vagonları lokomotif'den ayırmadan önce çeteyle mücadele eder. Wallace, Roy'a silah çekerek çeteyi devralır ve Roy'u çölde çenesine kadar toprağa gömülü şekilde bırakır. Bu arada, Çin'deki ayarlanmış evliliğinden özgürce kaçtığına inandırılan prenses Pei-Pei, yıllar önce Yasak Şehir'den kaçan bir hain olan Lo Fong'un (Roger Yuan) bir ajanı (yabancı hocası) tarafından kaçırıldığını anlar.

Wang, çölde Roy'a rastlar ve Carson City'nin yönünü öğrenmek ister. Roy ona şehrin bir dağın diğer tarafında olduğunu söyler ve bunun karşılığında kendisini gömülü yerden çıkarmasını ister. Wang bunun yerine, toprağa kazması için Roy'un ağzına iki yemek çubuğu bırakır. Dağın diğer tarafına ulaşan Wang, Karga kabilesinden bir Siyu çocuğunu diğer kabilenin savaşçılarından kurtarır ve kutlamalardan sonra ödül olarak Sioux şefinin kızı Falling Leaves (Düşen yapraklar) ile istemeden evlendirilir. Wang küçük bir kasabaya rastlar, karısını geride bırakır. Karısı ona gözlerinin üzerinde olduğunu elleri ile ifade eder. Wang, bir meyhanede Roy ile karşılaşır ve bir bar kavgasını kışkırtır. İkisi hapse gönderilir ve birbirlerinin hikâyelerini paylaşırlar. Wang, soymaya çalıştığı trende ki altın fidyeden bahsedince heyecandan aklı başından giden Roy, Wang'a prensesi bulmasında yardım etmeyi teklif eder. Bu sırada Düşen Yapraklar, kaçmalarına yardım edip onları hapisten kurtarır. Roy, Wang'ı Düşen Yapraklar'ın yardımıyla kovboy tarzında eğitmeye çalışır.

Carson City'de Roy, hem kendisinin hem de Wang'ın Lo Fong'un müttefiki polis müdürü Nathan Van Cleef tarafından arandığını görür. Roy, öldürülmekten Wang'ın müdahalesi sonucu kıl payı kurtulur. İkili, saklanmaları için bir geneleve ulaşırlar ve orada dinlenirlerken birbirleriyle bağ kurarlar. Wang iyice sarhoş olur, tesadüfen Van Cleef ile karşılaşır ve Roy ile beraber tutuklanırlar. Van Cleef'in Lo Fong'un prensesin kaçırılmasının arkasında olduğunu anlarlar. Asılmak üzereyken Wang kendini kurtarır, Düşen Yapraklar ise Roy'un ipini vurarak onu serbest bırakır ve yine kaçmayı başarırlar. Daha önce genelevde iken Roy'un bir fahişeye Wang'ın arkadaşı olmadığını söylemesine kulak misafiri olan Wang, tek başına yola çıkar. Pei-Pei'yi Lo Fong'un çalışma kampında bulur, ancak Pei-Pei burada kalıp köleleştirilmiş Çinli işçilere yardım etmek ister. Lo Fong, Wang'ı bulur ve ona saldırır, ancak Roy birden ortaya çıkar ve Wang'ı kurtarır.

Ertesi gün, İmparatorluk Muhafızları, Lo Fong'dan Pei-Pei'yi teslim almak için Carson City kilisesine altın fidyeyi getirirler, ancak takas Wang ve Roy'un ortaya çıkmasıyla karmaşıklaşır. Wang, muhafızlara, prensesi almalarına izin vermeyeceğini çünkü prensesin Amerika'da kalmak istediğini söyler. Muhafızlar ve Lo Fong kavga ederken, Van Cleef gelir ve Roy ile bir silahlı çatışmaya girerler. Roy büyük bir mucize eseri yara almadan kurtulur ve Van Cleef'in göğsündeki şerif yıldızından vurarak onu öldürür. Lo Fong, Pei-Pei'yi kilisenin kirişlerinde kovalarken Wang, İmparatorluk Muhafızların lideri ile dövüşür ancak muhafız lideri, Pei-Pei'yi kurtarmasını ister. Wang ve Lo Fong kilisenin tepesinde ki çan kulesine ulaşırlar ve Pei-Pei yaralanır. Wang tepedeki çanı tutan ipleri serbest bırakır ve ipler Lo Fong'u ölümüne boğmasına neden olur. İmparatorluk Muhafızları, Pei-Pei'nin Nevada'da kalmasını kabul eder, Wang ve Roy'u fidye altını ile ödüllendirirler.

Wallace ve çetesi kiliseye gelir ve Roy ve Wang'ın dışarı çıkıp savaşmasını isterler, ancak kendilerini Siyular tarafından çevrili bulurlar. Bir Çin kültür kutlamasında Pei-Pei, Wang'ın elini tutarken, Roy ile Düşen Yapraklar tutkulu bir şekilde öpüşürler. Gerçek adının Wyatt Earp olduğunu açıklayan Roy, Wang ile birlikte şerif olurlar ve yeni bir tren soyguncusu çetesinin peşine düşerler.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

55 milyon dolarlık bir bütçeyle üretilen film, 99.274.467 dolar kazandı. Film, Dinosaur ve Görevimiz Tehlike 2'nin arkasında, açılış hafta sonunda Kuzey Amerika gişesinde üçüncü sırada yer alarak 19.6 milyon dolar hasılat yaptı.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Shanghai Noon, eleştirmenler tarafından iyi karşılandı. Rotten Tomatoes'te, film ortalaması 10 üzerinden 6.6 puan aldı. 134 yoruma göre % 79 onay derecelendirmesine sahiptir. Sitenin fikir birliği şöyle diyor: "Filmin konusu bakımından gerçekten övünecek bir şey olmasa da, Jackie Chan ve Owen Wilson birlikte iyi çalışıyorlar. Sinematografi harika görünüyor ve Jackie komik bir performans sunuyor.[1] Metacritic'te, 100 üzerinden 30 yoruma dayanmaktadır. CinemaScore tarafından ankete katılan izleyiciler filme A'dan F'ye kadar “A-” notu verdi.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Shanghai Noon". Metacritic. 18 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 
  2. ^ "Cinemascore". CinemaScore. 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]