Mezarını Derin Kaz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Shallow Grave sayfasından yönlendirildi)
Mezarını Derin Kaz
Shallow Grave
"Mezarını Derin Kaz" (Shallow Grave) filminin sinema afişi.
YönetmenDanny Boyle
YapımcıAndrew MacDonald
SenaristJohn Hodge
OyuncularKerry Fox
Christopher Eccleston
Ewan McGregor
MüzikSimon Boswell
Görüntü yönetmeniBrian Tufano
KurguMasahiro Hirakubo
StüdyoChannel Four Films
DağıtıcıPolyGram (Birleşik Krallık)
Pinema (Türkiye)
CinsiSinema filmi
TürüKara komedi, suç, gerilim, dram
RenkRenkli
Yapım yılı1994
Çıkış tarih(ler)i16 Mayıs 1994, Cannes Film Market
29 Eylül 1995, Türkiye
Süre92 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
Dilİngilizce
Diğer adlarıMezarını Derin Kaz (Türkiye)
Petits meurtres entre amis (Fransa)
Piccoli omicidi tra amici (İtalya)
Tumba abierta/Shallow Grave (İspanya)
Kleine Morde unter Freunden (Almanya)

Mezarını Derin Kaz,[1] 1994 Birleşik Krallık yapımı gerilim-kara komedi filmidir. Özgün adı Shallow Grave (Türkçe: Sığ Mezar) olan film çevrildikten bir yıl sonra 29 Eylül 1995'te Türkiye'de gösterime girmiştir.

Özgün senaryosunu İskoçyalı senarist John Hodge'un yazdığı filmi, sinemaya televizyondan geçen İngiliz Danny Boyle yönetmiştir. Film Boyle'un sinema için yaptığı ilk filmidir. John Hodge ve Danny Boyle bu filmden sonra da beraber çalışmayı sürdürmüşler ve sonraki yıllarda Trainspotting (1996), A Life Less Ordinary (1997) ve The Beach (Kumsal) (2000) gibi filmlere de birlikte imza atmışlardır. Bu üç filmin yapımcısı olan Andrew MacDonald'ı da ekibe dahil etmek gerekir. Filmin finansmanını Channel 4 televizyonu sağlamıştır.

Kara mizah ve gerilimin atbaşı gittiği "Shallow Grave" in başrollerinde ise filmin çekildiği tarihte fazla tanınmamış oyuncular olan Kerry Fox, Christopher Eccleston ve Ewan McGregor oynamışlardır. Ewan McGregor, "Trainspotting" ve "A Life Less Ordinary" filmlerinde de başrol oyuncusu olarak yer almıştır.

İngiltere'nin Edinburgh kentinde eski bir daireyi paylaşan biri kadın üç eksantrik arkadaş evlerine dördüncü bir kiracı ararlar. Farklı bir mizah anlayışına sahip, alaycı, toplumsal değerleri küçümseyen bu antipatik gençlerin onlarca kişi arasından aşağılayarak seçtikleri bir kiracı aynı gece geriye para dolu bir çanta bırakarak aşırı doz uyuşturucudan ölünce kendilerini tehlikeli bir maceranın içinde bulurlar.

1995'te BAFTA ödüllerinden "En iyi İngiliz filmi Alexander Korda ödülü"nü alan film bundan başka çeşitli yarışma ve festivallerde toplam 14 ödül daha kazanmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere'nin Edinburgh kentinde eski ama zarif bir apartman dairesini paylaşan biri kadın üç uçuk arkadaş, maddi nedenlerle evdeki kullanılmayan dördüncü oda için yeni bir kiracı aramaktadırlar. Bunlardan ciddi görünümlü sert tavırlı olan Alex (Ewan McGregor) gazetecidir. Evin tek kadın elemanı hafifmeşrep tavırlı Juliet (Kerry Fox) ise bir acil sevis doktorudur. Yumuşak başlı, ezik görünümlü David (Christopher Eccleston) ise muhasebecilik yapmaktadır. Farklı meslek ve karakterlere sahip bu üçlünün ortak yanları ise farklı bir mizah anlayışına sahip, alaycı, ukalâ, bencil, toplumsal değerleri takmayan antipatik tipler olmalarıdır.

Zaten karakterleri (ya da karaktersizlikleri) filmin hemen başından itibaren ortaya dökülür. Oda için başvuran kiracı adaylarını mülâkatla seçeceklerdir. Karşılarına teker teker aldıkları bu adayları acayip sorularıyla terletirler, onlarla dalga geçerler, alay ederler, onları zalimce aşağılamaktan çekinmezler ve kendi yaşam tarzlarına uyum sağlayamayacaklarını düşündükleri bu insanların hepsini neredeyse hakaret ederek geri çevirirler. En sonunda buldukları kiracı adayı Hugo (Keith Allen)'yu ise sadece bol parası olduğu için kabul ederler. Oysa Hugo pek de sağlam bir ayakkabı değildir. İlk geceden kapandığı odasından bir daha çıkmaz. Ertesi gün merak edip odaya giren üç kafadar, Hugo'nun yüksek doz uyuşturucu alıp ölmüş olduğunu görürler. Dahası da arkasında tıka basa para dolu koca bir çanta bırakmıştır.

Durumu polise rapor edip parayı da ilgililere teslim edip etmeme hususunda kendi aralarında birkaç gün tartıştıktan sonra aç gözlülükleri ve hırsları ağır basar ve parayı kendilerine saklamaya, artık kokmaya başlayan cesedi de parçalara ayırarak ormana gömmeye karar verirler ve öyle de yaparlar. Ancak böylesine büyük miktarda bir para hem paranın asıl sahibi olan uyuşturucu mafyasını hem de polisi adım adım onlara doğru çekecektir. Yaklaşan tehlike karşısında utangaç ve sessiz David paranoyaklaşıp saldırganlaşacak, diğerleri de şehirden uzaklaşma planları yaparken Juliet sürekli taraf değiştirecek ve üçlü sürekli olarak birbirlerine kazık atmaya çalışacaktır.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Christopher Eccleston, Kerry Fox ve Ewan McGregor Mezarını Derin Kaz (Shallow Grave) filminin bir sahnesinde.
Oyuncu Rolü
Kerry Fox Juliet Miller
Christopher Eccleston David Stephens
Ewan McGregor Alex Law
Ken Stott Detektif Müfettiş McCall
Keith Allen Hugo
Colin McCredie Cameron
Victoria Nairn Konuk
Gary Lewis Konuk
Jean Marie Coffey Goth
Peter Mullan Andy
Leonard O'Malley Tim

Filmin müziği[değiştir | kaynağı değiştir]

"Mezarını Derin Kaz" (Shallow Grave) filminin 1995 yılında EMI'den çıkan "soundtrack albümü" nün kapağı.

Filmin ses kuşağında yer alan şarkılar şunlardır:

  • "Shallow Grave" – Leftfield
  • "Shallow Grave Theme" – Simon Boswell
  • "My Baby Just Cares for Me" – Nina Simone
  • "Laugh Riot" – Simon Boswell
  • "Release the Dubs" – Leftfield
  • "Strip the Willow" – John Carmichael Band
  • "Loft Conversion" – Simon Boswell
  • "A Spade, We Need a Spade" – Simon Boswell
  • "Shallow Grave, Deep Depression" – Simon Boswell
  • "Hugo's Last Trip" – Simon Boswell
  • "Happy Heart" – Andy Williams

Boyle-Hodge-McDonald-McGregor işbirliği[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiliz yönetmen Danny Boyle, İskoç senarist John Hodge ve yapımcı Andrew MacDonald 1994 tarihli "Mezarını Derin Kaz" filminden başlayarak birçok projeye birlikte imza attılar. Bunlardan bazılarında aktör Ewan McGregor da onlara katıldı. İlk filmlerindenden beri sıkı bir hayran kitleleri oluşan bu İngiliz ekibin yapıtları şunlardır:

Yıl Film Türkçe adı Yönetmen Senarist Yapımcı Oyuncu
1994 Shallow Grave Mezarını Derin Kaz Danny Boyle John Hodge Andrew MacDonald Ewan McGregor
1996 Trainspotting Trainspotting Danny Boyle John Hodge Andrew MacDonald Ewan McGregor
1997 A Life Less Ordinary Olağanüstü Bir Hayat Danny Boyle John Hodge Andrew MacDonald Ewan McGregor
2000 The Beach Kumsal Danny Boyle John Hodge Andrew MacDonald Leonardo DiCaprio

Daha sonra Danny Boyle ve Andrew MacDonald'ın işbirliği 28 Days Later... (2002), Sunshine (2007) filmleriyle devam etti.

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

"Mezarını Derin Kaz", suç gerilim türüne mizahi ve alaycı yaklaşımıyla, ayrıca dinamik çekimleriyle Quentin Tarantino'nun tarzını anımsatan yapısıyla sıklıkla "Amerikalıların Pulp Fiction (Ucuz Roman) filmine İngilizlerin cevabı" şeklinde eleştiriler almıştır (gerçi Pulp Fiction da bu filmle aynı yıl, 1994'te çekilmişti). Oysa film biçimsel olarak Coen Kardeşler'in Blood Simple (1984)'ına daha yakın durmaktadır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Shallow Grave (1994)/releaseinfo" (İngilizce). IMDb. 27 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2009.  Türkçe isim için referans
  2. ^ "Shallow Grave/Review" (İngilizce). allmovie.com. Erişim tarihi: 5 Kasım 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]