Seyhun Ayaş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Seyhun Ayaş

Seyhun Ayaş (13 Nisan 1959, Ankara - 8 Ekim 2007, Seul) (tiyatro) ışık dekoratörü.

1977 yılından 1993'e kadar Devlet Tiyatroları’nda ışık uzmanı olarak çalışan Ayaş, 1987 - 1989 yılları arasında Trabzon Devlet Tiyatrosu'nda ışık şefliği; 1993'ten sonra ise ışık tasarımcısı olarak görevini sürdürdü.

1991'de Kültür Bakanlığı desteğiyle gittiği İngiltere'de, National Theater’de sahnelenen “Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı”, “Royal Shakespeare” de ise 3. Richard oyunlarının ışık tasarımı çalışmalarına katkıda bulundu. Trabzon Devlet Tiyatrosu'ndan sonra Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nün ışık tasarımları ve öğrencilerle ışık çalışmaları; 1993 ve 1996 yıllarında ise Bilkent Üniversitesi Uluslararası Tiyatro Festivali teknik koordinatörlüğünü yürüttü.

2004 - 2005 yıllarında sanat teknik müdür yardımcısı olarak çalışan Seyhun Ayaş; Devlet Tiyatroları'nda çalışmanın yanında, 2005 yılından itibaren Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü Rejisörlük sanat dalında Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaktaydı.

Romanya’daki Tony Bulandra Tiyatrosu’nda 6 Ekim 2007 tarihinde prömiyer yapan Kemal Başar'ın yönettiği Romeo ve Juliet adlı oyununun ışık tasarımını üstlenen Ayaş, Türkiye’de de birçok oyunda ışık tasarımı yapmış ve ödüller kazanmıştı.

Romanya'dan dönüşünün ertesi günü, Güney Kore ile yapılan işbirliği ve diplomatik ilişkilerin başlamasının 50. Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde; Seul’de düzenlenen “I. ULUSLARARASI ULUSAL TİYATRO FESTİVALİ” nde 10, 11 Ekim tarihlerinde temsil edilecek olan Müge Gürman'ın yönettiği “Salome” adlı oyunun ışık tasarımını hazırlamış ve tasarımdaki başarısı ile dikkat çekmişti. 7 Ekim Pazar günü “Salome” ekibi ile Seul’e hareket eden Devlet Tiyatroları ışık dekoratörü Seyhun Ayaş, Seul havaalanında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.