Sevda Çiçeği

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Sevda Çiçeği, Fikret Kızılok'un 1983 tarihli Zaman Zaman başlıklı albümünde yer alan, bestesi ve sözleri kendisine ait bir şarkıdır. 2004 yılında Mor ve Ötesi, Dünya Yalan Söylüyor başlıklı albümünde şarkıyı yeniden yorumlamış ve klip çekmişlerdir.

Sözleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sessiz sedasız, açardın gecelerde

Kimse bilemez, göremez kuytularda

Sonsuz ve dipsiz sevdalarda, duygularda

Sakin, kimsesiz ve sahipsiz uykularımda

Şimdi artık, seni koklar yalnızlığım

Seni arar, seni sorar sevda çiçeğim

İntihâl tartışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Sevda Çiçeği'nin Orhan Gencebay’ın 1971 tarihli Tanrıya Feryat başlıklı şarkısı ile benzerliği hakkında çeşitli iddialar mevcuttur.

Fikret Kızılok, Cem Karaca'nın bir televizyon programında iddialara ilişkin olarak görüşünü sorduğunda eserin kendi bestesi olmadığını kabul etmiş, fakat bestenin Orhan Gencebay'a ait olmadığını da söylemiştir.[1] Kızılok, Cem Karaca'ya şunları söylemiştir:

"Bu, nikriz makamında Rauf Yekta'nın 133'üncü sayfasında bulunan sofyan ritimde bir parçadır. O zamanlar, biliyorsun arabeskçilerle falan bir mücadelemiz vardı ya, Orhan Bey de diyordu kî, bana bir tane benzerini bulun, ben bu işi bırakırım, diyordu. Yapmadığını da biliyorum. Ama o zaman başka şeyler tahmin ediyorduk, nasıl oluyor da yapılıyor bu iler falan diye... Ama Rauf Yekta'nın nikriz makamında, sofyan ritimdeki eserini bulunca hemen araştırmaya geçtik ve bunun ilk yazılan, ilk notalarını bile bulduk. Sonra götürdüm bunu Milliyet'te Doğan Şener'e, Akşam'da Ege Yedekçi'ye, Cumhuriyet gazetesine gönderdim. Ben bunu şimdi plağa koyacağım, bu benim bestem değil, aynen bu şekilde. Bakalım, ne oluyor, dedim. Sonra da bekledik. 2 ay sonra sayın Gencebay'dan provokasyon geldi. Tabii kî, kızdı önce. Sonra bir panel yapalım falan dedi; ben de çay bahçesinde yapalım Emirgan'da falan! Böyle şeyler olmaz. Lütfen arabesk arabesk unları bırakın, kendi öz müziğimizi yapmaya çalışın. Bu bir şeydi, aramızda, tabii o zaman ki..."[1]

Her iki sanatçıyı da yakından tanıyan bir isim olan Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık ise bizzat Orhan Gencebay ile konuya ilişkin görüşmesini şu şekilde aktarmıştır:

"Orhan Gencebay bana bunu kendi bürosunda dinletti. Bu neye benziyor, dedi. Bir şeye benziyor, dedim. Gerçekten de benzerlikler var. Ama Fikret Kızılok'un ben bir yerden bir şey almaya ihtiyacı yok diye düşünüyorum, kesinlikle. Biz unu Orhan Gencebay'la çok konuştuk. Hasan n'apayım, yanı bunu teknik bilim kurulunda... Abi sen bilirsin, dedim. Ben şu anda senin kaydını da dinliyorum, çok eski kaydını; bu kaydı da dinliyorum. Kesinlikle benzerlikler var, dedim. Ben görüşümü belirttim. Ama ben Fikret Kızılok'u da yakından tanıdığım ve bildiğim için, ihtiyacı yok diye düşünüyorum."[1]

Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği MESAM, Sevda Çiçeği şarkısını 2121868.96 eser kayıt numarasıyla besteci Orhan Gencebay, söz yazarı Munir Fikret Kızılok adına kaydederek tescil etmiştir.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Sevda Cicegi ve Tanriya Feryat - YouTube". web.archive.org. 22 Haziran 2023. 22 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2024. 
  2. ^ "MESAM Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği". mesam.org.tr. 24 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2024.