Sepak takraw

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sepak Takraw sayfasından yönlendirildi)
Ayak voleybolu antrenmanı yapan bir çocuk

Sepak takraw veya ayak voleybolu, üçer kişilik iki takım tarafından oynanan ve el dışında vücudun bütün kısımlarının ve özellikle ayak, diz, omuz ve kafanın kullanıldığı bir file oyunudur. Top, rakip sahada yere değdiği zaman sayı kazanılır. Futbolla jimnastiğin bir karışımı olan ayak voleybolu dünya çapında popülerliği artan ve izleyici çeken bir spordur.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok Tayland ve Malezya'da popülerdir ve ilk olarak 15. yüzyılda oynanmıştır. Oyunun ilk zamanlarında adam ve çocuklardan oluşan takımlar topun yerde sekmesine izin vermeden birbirleriyle paylaşıyorlardı, oyun bugünün hacky sack oyununa benziyordu.

Oyun ilk kez 1829'da resmen düzenlenmiştir ancak resmi adı 1965'te konmuştur. Sepak Malezya dilinde "vuruş" anlamına gelirken takraw da Tayland dilinde "yumak top" anlamına gelmektedir.

Kurallar ve puanlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Eskiden sert bir küre yaratmak için elle yoğrulan takraw topları günümüzde çok sert plastik ve bambu saplarından yapılmaktadır. Yaklaşık 250 gram ağırlığındadr.

Oyun servis dairesindeki oyuncunun servisi ile başlar. Bu sırada diğer arkadaşları kenardaki yarım dairelerde bekler. Rakip oyunculardan birinin bir ayağı servis sırasında kendi servis dairesinin içinde olmalıdır ancak diğerleri istedikleri yerde durabilir. Yarım dairedeki oyuncu topu servis kullanacak oyuncuya fırlatır ve servisçi de topu file üstünden rakip sahaya yollar.

Voleyboldaki gibi her takım topa en fazla 3 kez vurabilir, üç vuruş sonunda topu rakip sahaya göndermelidir. Karşılaşmalar 15 sayı üzerinden oynanan üç set olarak oynanır. Skor 14-14 olursa fark iki sayıya çıkana kadar set uzar. İki tarafın da on ikişer oyuncusu vardır, her oyunda farklı bir üçlü sahaya çıkar.

Oyun alanı ve donanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun alanı: Oyun badminton sahasının iki katı kadar bir alanda oynanır. İki yarım daire oyuncuların servis atarkenki konumlarını belirler. Ağın tepe noktası erkeklerde 1.54 m kadınlarda ise 1.45 m yüksekliğindedir.

Toplar: 20. yüzyılın sonuna kadar el yapımı idi. Günümüzdeyse toplu üretime geçilmiştir.

Oyuncu: Oyuncular sağlıklı ve atletik olmalı, akrobatik hareketler ve top kontrol yetenekleri ileri düzeyde olmalıdır. Oyun dışında salonda çalışırlar ama en iyi idman oyun sırasında yapılır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Sepak Takraw ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur