Senkaku köstebeği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Senkaku köstebeği
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Insectivora
Familya: Talpidae
Cins: Mogera
Tür: M. uchidai
Mogera uchidai
Abe, Shiraishi & Arai, 1991
Sinonimler

Nesoscaptor uchidai Abe, 1991

Senkaku köstebeği (Mogera uchidai), köstebekgiller (Talpidae) familyasından bir böcekçil memeli hayvan türü.

Ryukyu köstebeği olarak da adlandırılır. Şimdilik Japonya'nın kontrolünde olan fakat Çin ile Tayvan'ın hak iddia ettiği tartışmalı Senkaku adalarında endemiktir.

Tanıma ve tanımlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinsinin dokuz türünden biri olup yalnızca tip yeri (Ryukyu Adalarının Senkaku adaları grubundan Uotsuri-Jima'nın batı kıyıları) ile bilinmektedir. 2 Haziran 1979 tarihinde Satoshi Shiraishi ile Shusei Arai tarafından yakalanmış tek bir örneğinin 1991 yılında yapılan bir çalışmayla ayrı tür olduğu kanıtlanmıştır.

On yıl öncesine kadar monotipik Nesoscaptor cinsi içinde sınıflandırılırken, günümüzde Mogera içinde ele alınmaktadır.[1] Mogera insularis türüne daha yakındır.

Baş-beden uzunluğu 130 mm, kuyruk uzunluğu ise 12 mm dir. Kürk rengi koyu grimsi-kahve rengi olup alt kısımları daha soluk renklidir. Kuyruğu göreceli olarak kısadır. Burun delikler dışa doğru yönelmektedir.

Biyoloji, ekoloji ve habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Çimenlik alandan toplanmış tek bir bireyden tanımlandığı için biyoloji ve ekolojisi hakkında bilgi yoktur.

Soy tehlikesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonya'nın Kırmızı Liste'sine giren türün habitatı, 1978 yılında adalara kasten bırakılan bir çift keçinin (Capra aegagrus) günümüzde 300 sayıya ulaşması sonucu onların tehdidi altındadır. Adaların statüsünün tartışmalı olması yapılacak olan araştırmaları da engellemektedir.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [1] 19 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. M. Motokawa, L-K. Lin, H-C. Cheng & M. Harada (2001), Taxonomic Status of the Senkaku Mole, Nesoscaptor uchidai, with Special Reference to Variation in Mogera insularis from Taiwan (Mammalia: Insectivora), Zool Sci., Vol. 18, No. 5, pp. 733-740

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]