Selim Giray

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Selim Giray
Doğum6 Haziran 1970 (53 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MeslekKemancı Müzikolog, ve Orkestra Şefi

Selim Giray, (d. 6 Haziran 1970, İstanbul) Kemancı, Müzikolog, ve Orkestra şefi.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Haziran 1970 tarihinde İstanbulda doğmuştur. Dr. Selim Giray, ABD'de aktif bir müzikolog, orkestra şefi, klinisyen ve kemancıdır ve halen Mississippi Üniversitesi'nde Orkestra Ana Sanat Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır. Bundan önce, Wichita Eyalet Üniversitesi’nde Müzik Eğitimi ve Keman Pedagojisi alanlarında Yardımcı Doçent sıfatıyla görev yapmıştır (2012–2015). 2002 ila 2012 yılları arasında Pittsburg Eyalet Üniversitesi’nde keman, viyola ve orkestra şefliği profesörü olarak Southeast Kansas Senfoni Orkestrası ile PSU Oda Orkestrasının şefliğini yapmıştır. Giray, 2000 ve 2003 yılları arasında ABD’nin en köklü okulları arasında sayılan Interlochen Yaz Kampı’nda öğretmenlik yapmıştır. Kemancı olarak, Giray dört kıtada konserler vermiş radyo ve televizyon programlarına katılmıştır. Solistliğinin yanı sıra, oda müziği konserleri ve resitaller de vermiştir. Halen, Ohio Light Opera Orkestrasının Başkemancılığını yapmaktadır, ve aynı operanın Albany Yayımevinden çıkan The Pirates of Penzance, The Fortune Teller, Mlle. Modiste, Ruddigore, Patience ve El Capitan CD’lerinde başkemancı olarak yer almıştır. 2010 yılında Giray, Edwin Mellen Basımevi'nin Alan Editorlüğü'ne atanmıştır.

Aktif bir araştırmacı kimliği ile de çalışmalarını sürdüren Giray, son olarak ERM Media Yayımevi için piyanist Dr. June Chun-Young ile tamamı Türk bestecilerden oluşan bir CD kaydetmiştir (yayım tarihi 2010, distribütör Naxos). Ayrıca Adnan Saygun’un keman konçertosu edisyonunu yapmış, bu çalışmayı Peermusic Yayımevi basmıştır. 2002 yılında Kültür Bakanlığı Giray'ın Ahmed Adnan Saygun’un Keman Yapıtları: Bir Kemanciya Rehber adlı kitabını basmış, ve ertesi yıl, Edwin Mellen Basımevi aynı kitabı A Biography of the Turkish Composer Ahmed Adnan Saygun and a Discussion of his Violin Works başlığıyla yayımlamış ve belli başlı uluslararası kütüphanelere dağıtmıştır.

Solist olarak en son Dvořák’ın keman konçertosunu Southeast Kansas Orkestrası ile ve bundan önce Camille Saint-Saëns’ın "Introduction and Rondo Capriccioso" ve Ernest Chausson’un Poème isimli eserlerini Hays Senfoni Orkestrası ile seslendirmiş, The Hays Daily News gazetesi söz konusu performansı şöyle tanımlamıştır “Giray dinleyiciyi kendisine hayran bıraktı…büyüleyici kadanslarıyla göz kamaştırdı ve tutkulu çalışıyla hem hararetli duyguları hem de sakin bir saadeti ifade etti.” 2008 yazında, Giray Paraguay’ın başkenti Asunción’a konser turnesi nedeniyle giderek, Emre Aracı’nın Boğaziçi Mehtapları başlıklı keman konçertosunu Camerata Orkestrası ile seslendirmiştir. Rotary Vakfı’nın 2004 yılında verdiği sponsorlukla, 2006 ve 2007 yazı boyunca İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı "Müzik İleri Araştırmalar Merkezi"’nde MİAM öğretmenlik yapmış, 2006 yazında, CAKA (Cihat Aşkın’ın Küçük Arkadaşları) projesinde, Prof. Cihat Aşkın’a tek yardımcı hoca olarak görev yapmıştır. Eğitimciliğinin yanı sıra, Dr. Giray, Milli Reasürans Oda Orkestrası’nın bir üyesi olarak 34. Uluslararası İstanbul Festivali’nde çalmıştır. Ayrıca, İstanbul Oda Orkestrası’nın başkemancısı sıfatıyla, Türkiye'nin İslamabad Büyükelçiliği’nde de bir dizi konser vermiştir.

Dr. Giray, ABD’de yıllardır çeşitli yarışmalarda jüri üyesi ve klinisyen olarak görev almıştır. 2006 yılında, ABD’nin önemli lütiyelerinden Anton Krutz ile Kansas Müzik Eğitmenleri Birliği Yıllık Semineri’nde bir sunum yapmıştır. Dr. Giray yine aynı yıl, Amerikan Yaylı Sazlar Hocaları Birliği’nin Kansas City’de düzenlediği ulusal seminerinde de bir poster oturumu yapmıştır.

Selim Giray, yedi yıllık doktora çalışması süresince, New York Filarmoni, Dallas Senfoni gibi Amerika’nın başta gelen orkestralarının başkemancılığını yapmış olan, Eliot Chapo ile yüksek düzeyde keman eğitimi yapmıştır. Bundan önce, Kuzey Karolina Eyalet Orkestrası ve East Carolina Üniversitesi tarafından verilen Orkestra Bursu’na layık görülmüş, iki yıl bu orkestrada çalarak, Prof. Fritz Gearhart ile keman çalışmalarını sürdürmüştür. İstanbul doğumlu olan Dr. Giray, İstanbul Devlet Konservatuvarı mezunudur ve bu okulda Prof. Saim Akçıl ile keman çalışmıştır.

Dr. Giray, Pittsburg Eyalet Üniversitesi’ndeki profesörlüğü süresince, Paraguay’dan, Romanya, Çin, Güney Kore ve Türkiye’ye uzanan uluslararası bir keman ve viyola stüdyosu oluşturmuştur. Dr. Giray’ın öğrencilerinin kazandığı yarışmalar arasında çeşitli konçerto ve oda müziği yarışmaları ile ABD’nin en önemli yarışmalarından sayılan Amerikan Yaylı Sazlar Hocaları Birliği Solo Yarışması’nın 2006 Kansas Eyalet Birinciliği sayılabilir. Dr. Giray’ın öğrencileri hem akademik, hem de profesyonel alanlarda başarılı olmuştur. Örneğin, bazı öğrencileri Rice, Florida Eyalet Üniversitesi ve Yale Üniversitesi gibi okullara tam bursla kabul edilmiş, bazı öğrencileri de profesyonel hayata atılarak, Chicago Orkestrası, Kansas City Senfoni Orkestrası, Houston Senfoni Orkestrası ve Detroit Senfoni Orkestrası gibi ileri gelen kurumlarda üyeliğe layık görülmüşlerdir. Dr. Selim Giray, Anton Krutz tarafından yapılmış modern bir kemanla çalmaktadır.

CD Kayıtları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dream City & The Magic Knight. Ohio Light Opera Selim Giray, Başkemancı (Albany: Albany Records, 2014 [TROY1541-42]).
  • H.M.S. Pinafore. Ohio Light Opera Selim Giray, Başkemancı (Albany: Albany Records, 2013 [TROY1459-60]).
  • The Pirates of Penzance. Ohio Light Opera Selim Giray, Başkemancı (Albany: Albany Records, 2011 [TROY1331-32]).
  • The Fortune Teller. Ohio Light Opera Selim Giray, Başkemancı (Albany: Albany Records, 2011 [TROY1326-27]).
  • Turkish Music for Violin and Piano [Keman ve Piyano İçin Türk Müziği]. Selim Giray, keman; June Chun-Young, piyano (Norfolk: ERMMedia, 2010 [ERM7101]).
  • Patience. Ohio Light Opera Selim Giray, Başkemancı (Albany: Albany Records, 2010 [TROY1241-42]).
  • El Capitan. Ohio Light Opera Selim Giray, Başkemancı (Albany: Albany Records, 2010 [TROY1236-37]).
  • Mlle. Modiste [Bayan Modiste]. Ohio Light Opera Selim Giray, Başkemancı (Albany: Albany Records, 2009 [TROY1146-47]).
  • Ruddigore. Ohio Light Opera Selim Giray, Başkemancı (Albany: Albany Records, 2009 [TROY1164-65]).

Kitapları, Edisyonları ve Makaleleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "The Many Sides of Setup, Part I: Rehearsal Room Related Issues" Kasia Bugaj ile American String Teacher Dergisi 66 (3) (August 2016): 42–45.
  • "Redefining Music Literacy: Common Core to Common Score" Steve Oare ve Elaine Bernstorf ile Contemporary Research in Music Learning Across the Lifespan: Music Education and Human Development, ed. Jennifer A. Bugos (New York; London: Routledge, 2017).
  • "Collé Action" Jacob M. Dakon ile American String Teacher Dergisi 65 (3) (Ağustos 2015): 32–35.
  • "To Tilt or Not to Tilt" American String Teacher Dergisi 63 (4) (Kasım 2013): 36–40.
  • “Utilize Your Technical String Knowledge to Improve Your Conducting” American String Teacher Dergisi 62 (1) (Şubat 2012): 44–47.
  • Eliot Chapo ile söyleşi The Strad 121 (Temmuz 2010): 69.
  • A. Adnan Saygun Keman Konçertosu Op. 44. (Hamburg: Peermusic Classical, 2008). Piyano eşliği: John C. Ross.
  • A Biography of the Turkish Composer Ahmed Adnan Saygun and a Discussion of his Violin Works. (Lewiston, N.Y.: Edwin Mellen Press, 2003). (Evin İlyasoğlu’nun önsözüyle.)
  • Ahmed Adnan Saygun’un Keman Yapıtları: Bir Kemancıya Rehber [Ahmed Adnan Saygun’s Violin Works: a Violinist's Handbook], (Ankara: Ministry of Culture Publications, 2002). (Zamanın Kültür Bakanı Sayın M. İstemihan Talay’ın önsözüyle.)

Editör Olarak Katkıları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jessie Wright Martin. The Operettas of Emmerich Kalman [Emmerich Kalman'ın Operettaları]. (Lewiston, N.Y.: Edwin Mellen Press, 2014). (Michael Miller'ın önsözüyle.)

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Emre Aracı. "Carnegie Hall'da Mehtaplı Bir Gece," Andante 68 (Nisan 2012): 52-57.
  • Erman Türkili. "Oku İzle Dinle" NeoFilarmoni 7 (Şubat 2012): 44-45.
  • Emre Aracı. "Kansas'tan New York'a Türk Müziğinin Elçileri," Kayıp Seslerin İzinde (YKY 2011): 165–171.
  • Emre Aracı. "Kansas'tan New York'a Türk Müziğinin Elçileri," Andante 47 (Haziran 2010): 66–69.
  • Emre Aracı. “Giray ve Ross'un Yeni Saygun Keman Konçertosu Edisyonu,” Andante 37 (Aralık 2008–Ocak 2009): 96–97.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]