Selawik, Alaska

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Selawik
Kent
Alaska üzerinde Selawik
Selawik
Selawik
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
EyaletAlaska
Yüzölçümü
 • Toplam8,9 km²
 • Kara
25 mil² (6,5 km²)
 • Su
8 mil² (2,3 km²)
Rakım0 m
Nüfus
 (2010)
 • Toplam829
 • Yoğunlukoto/km²
Zaman dilimiUTC-09.00 (AZD)
 • Yaz (YSU)UTC-08.00 (AYZD)
Selawik Milli Yaban Hayatı Sığınağı
Eriophorum cinsinden bitkiler ve sulak alanlar, Selawik Milli Yaban Hayatı Sığınağı
Purcell Dağları, Selawik Milli Yaban Hayatı Sığınağı
Selawik Irmağı, Eylül 2004

Selawik (İnyupikçe Siilvik ya da Akuligaq), Amerika Birleşik Devletlerinde Alaska eyaletinin Northwest Arctic Borough ilçesine bağlı İnyupik şehri.

2000 sayımına göre nüfusu 772 kişidir. 2007 sayımına göre nüfusu 800 kişidir. 2008 rakamlarına göre de 846[1] dır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasabanın İnyupikçe adı Siilvik ("sii balıklarının yeri") olup köken olarak sii (Stenodus leucichthys nelma) denilen balığın adından köken alır. Selawik üzerine ilk kayıt Rus İmparatorluk donanmasından L. A. Zagoskin tarafından 1840 larda yapılan "Chilivik" adıyla kayıttır. Ivan Petroff tarafından yapılan 1880 sayımında 100 kişilik "Selawigamute" halkı kaydedilmiştir. 1908 yılında küçük ahşap okul binası ve kilise vardı. Köy büyümeye devam etmiş, Selawik Irmağının köprülerle birbirine bağlanan üç kıyısında genişlemiştir. 1974 yılında aldığı birinci sınıf şehir (first class city) statüsü, 1977 yılında ikinci sınıf şehir (second class city) statüsüne çevrilmiştir.

Yer[değiştir | kaynağı değiştir]

Selawik Irmağının Selawik Gölüne dökülen ağzında, Kotzebue kasabasının 90 hava mili doğusunda ve Anchorage'ın 670 hava mili kuzeybatısındadır. Kotzebue Recording District birimine bağlıdır. İçinde bulunduğu Selawik Milli Yaban Hayatı Sığınağı, göçmen su kuşları için önemli bir üreme ve konaklama alanıdır.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Selawik, geçiş iklim bölgesinde yer almaktadır. Ortalama sıcaklık kışın -10 ila 15, yazın 35 ila 40 arasındadır. Aşırı sıcaklar -50 ila 83 olarak kaydedildi. Selawik Irmağı Haziran başından Ekim ortasına kadar gezilebilir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 nüfus sayımına göre şehir 100 hane ve 90 aile olmak üzere nüfusu 772 kişidir. Beyaz % 3.24, Siyah % 0.13, Amerikan Yerlisi % 94.82, Asyalı % 0.78, Pasifik adalı % 0.13, iki ya da çok ırklı 0.91 ve Latin kökenliler % 0.13 tür.

Yerli halk[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasabanın ana yerli halkı Malimiut kolundan İnyupiklerdir. Kabile olarak Siiḷviim Kaŋianiġmiut ya da Siilvingmiut geçmektedir. Geleneksel olarak balıkçılık ve avcılık yaparlar. Kasabada alkol satışı ve ithalatı yasaktır.[1]

ANCSA Yapılanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Selawik İnyupiklerinin, 1971 Alaska Yerli Talepleri Çözümleme Yasası (ANCSA) gereği kurulan Alaska Yerli Bölge Şirketlerinden NANA Regional Corporation yerli bölge şirketine bağlı Akuliuk Inc. adlı yerli köy şirketi vardır. Yerüstü kaynakları köy şirketine, yeraltı kaynakları ise bölge şirketine aittir.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

İstihdam okul, şehir, sağlık ocağı ve üç yerel mağazayla sınırlıdır. Selawik dışında Red Dog Madenlerinde, BLM yangın söndürme işinde ya da mavnalarda ücretli çalışılır. Selawik İnyupiklerinin temel geçim kaynağı ren geyiği, sığın, Stenodus leucichthys (sii[2]), su kuşları ve kar tavuğu avcılığıdır. İzne tabii olan ticari balıkçılık permisi dört yerlidedir. Bazen avladıklarıyla kıyı İnyupiklerinden beyaz balina ile fok etlerini takas ederler. El sanatları ABD'nin ya da Alaska'nın büyük şehirlerindeki hediyelik mağazalarda satılır.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Northwest Arctic Borough Okul Bölgesine (NWABSD, Northwest Arctic Borough School District) bağlı olan Selawik School adlı okul tarafından İngilizce ve İnyupikçe ikidilli eğitim verilmektedir. Lise öğrencileri Shungnak'taki okula gider[3]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 29 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2010. 
  2. ^ Iñupiaq Combined Dictionary
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2010.