Selahattin Duman

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Selahattin Duman, (d. 1950, Haymana, Ankara - ö. 22 Nisan 2021, İzmir) Türk gazeteci, köşe yazarı. Annesi Nimet Duman ve babası Dr. Abdullah Duman'dı.

Afyon Lisesi'nden mezun oldu. Selahattin 1970 yılında Ankara'da Şemsi Belli'nin idare ettiği Memleket gazetesinde mesleğe adım attı.[1] Adalet, Yeni Ulus ve Günaydın gazetelerinde yazı işlerinde görev aldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi Duman, uzun yıllar Sabah ve Vatan gazetelerinde köşe yazarlığı ve yöneticilik yaptıktan sonra Hürriyet gazetesine geçti. Hürriyet gazetesindeki işine hükûmet baskısı nedeniyle son verildi. Bir müddetten beri Bodrum'da yaşayan Selahattin Duman son olarak HaftalıkGazete ve Oksijen'de yazıyordu.[1]

2020 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'nü aldı.[2]

Zülfü Livaneli, Duman'ın ilk kitabı "Kendimi Tebrik Ederim"'e yazdığı önsözde yazarın üslubunu Amerikalı hümanist yazar Kurt Vonnegut'a benzetti.

Komser Şekspir, Romantik ve Bir Erkeğin Anatomisi filmlerinde de ufak roller almıştı.

Selahattin Duman, 18 Temmuz 2020 tarihinde İzmir’in Torbalı ilçesinde ağır bir trafik kazası geçirdi ve yaralandı. Kazanın ardından Torbalı Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındı. Burada yapılan tetkiklerde Duman'ın kolunda bir kırık ve daha da önemlisi aort damarında genişleme tespit edildi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen Selahattin Duman, burada kardiyoloji bölümünde birkaç kalp ameliyatı geçirdi. 22 Ocak 2021 tarihli "Ben ölmüşüm de haberim olmamış" başlıklı köşe yazısında başından geçenleri anlattı:

"İçki konusunda günahımı alan Jandarma’nın hakkımdaki ikinci yanılgısı ‘’yaşayıp yaşamadığım’’ konusunda oldu. Direksiyonda, geriye kaykılmış yatan naçiz vücudumu meraklıların bakışlarından korumak için beyaz bir havlu ile örtmüşler.

Sonradan içine tıkılacağım ceset torbası ise yerde sırasını bekliyor. Tam o sırada yolun gidiş yönünde bir özel araç duruyor. Sürücüsü ise arkadaşım Yelda’nın oğlunun arkadaşı. Kazayı yapanın Selahattin Duman olduğunu öğrenince arabanın başına kadar geliyor. O sırada kolumun oynadığını görünce ‘’Hey! Bu ölmemiş’’ diye bağırıyor.

O sayhadan sonra benim için yeni bir hayat başlamış oldu. Kendime geldikten sonra beni anlamsız bir gülme tuttu. Bir kazadan çıktığımı idrak ediyorum ama zihnimde tek kare yok. Ali bir şey söylüyor, gülüyorum. jandarma bir şey söylüyor, gülüyorum. Neye güldüğümü, neden güldüğümü kendim de bilmiyorum."[3]

Duman, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım servisinde 22 Nisan 2021 tarihinde solunum yetmezliği nedeniyle öldü.[4][5][6]

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Gazeteci Selahattin Duman hayatını kaybetti". T24. 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2021. 
  2. ^ "TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri açıklandı". 7 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2023. 
  3. ^ "Ben ölmüşüm de haberim olmamış". Oksijen. 22 Ocak 2021. 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2021. 
  4. ^ Serbestiyet (22 Nisan 2021). "Selahattin Duman hayatını kaybetti". serbestiyet.com. 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2021. 
  5. ^ "Son Dakika! Gazeteci Selahattin Duman hayatını kaybetti". Cumhuriyet. 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2021. 
  6. ^ "Gazeteci Selahattin Duman yaşamını yitirdi". NTV. 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]