Secession (Viyana)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Secession evi

Secession (Almanca: Wiener Secession), Avusturya'nın başkenti Viyana'nın Wieden ilçesinde bulunan Jugendstil bir sanat evi.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Viyana Secession'ın üyelerinin 1902'deki 14. sergiden bir fotoğrafı: Gustav Klimt (sandalyede oturuyor), Koloman Moser (Klimt'in önüdeki şapkalı kişi) Adolf Böhm, Maximilian Lenz (yatıyor), Ernst Stöhr (şapkalı), Wilhelm List, Emil Orlik (oturuyor), Maximilian Kurzweil (şapkalı diğer kişi), Leopold Stolba, Carl Moll (yatan diğer kişi), Rudolf Bacher.

Naschmarkt ve Karl Kilisesi yakınında bulunan Secession 3 Nisan 1897 yılında klasik sanata daha çok önem veren yeniliğe kapalı Viyana Sanat Okulu’ndan ayrılan Gustav Klimt, Koloman Moser, Josef Hoffmann, Joseph Maria Olbrich ve Max Kurzweil gibi sanatçıların Berlin ve Münih’deki Sezession adlı birlikleri örnek alarak öncülüğünde kurulmuş yeni akımlara da açık Sanatçılar Birliği binasıdır.

Açılışını ve ilk sergisini 1898 yılında yapmıştır. Secession 1902 yılında ünlü besteci Ludwig van Beethoven’a adanmış 14. sergisi ile ünü doruk noktasına ulaşmıştır.

1903 yılında Josef Hoffmann ve Koloman Moser beraber görme engelli sanatçılar için bir atölye kurulmasına öncülük etmişlerdir.

14 Haziran 1905'te Gustav Klimt bazı grup arkadaşları ile diğerlerinden yolunu ayırmıştır. Günümüzde de çeşitli modern sergilerin yapıldığı bir sergi salonu olarak da kullanılmaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]