Schneider CA1

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Schneider CA1

Çeşidi Tank
Uyruğu Fransa Fransa
Hizmet geçmişi
Hizmet Fransa : 1916-1918

İspanya : 1921-1936

Kullanıcılar Fransa

İtalya Krallığı İspanya

Kullanıldığı savaşlar I. Dünya Savaşı

Rif Savaşı İspanya İç Savaşı

Üretim tarihi
Tasarımcı Schneider
Üretici Somua
Üretim adedi 400
Özellikler
Ağırlık 13,6 ton
Uzunluk 6.32 m
Genişlik 2.05 m
Yükseklik 2.30 m
Mürettebat 6


Zırhı 11mm
Ana silahı 75mm Blockhaus Schneider
Diğer silahları 2 × 8mm M1914 makineli tüfek Hotch-kiss'e
Motor Schneider 4-silindirli benzinli

60 hp (45 kW)
4 hp / ton

Süspansiyon donanımı Yaylı
Harekat menzili 30/80km
Azami hızı 8.1 km/h (5.0 mph)


Schneider CA 1 (orijinal adı Schneider CA), Birinci Dünya Savaşı sırasında geliştirilen ilk Fransız tankıydı.

Schneider, Büyük Savaş'ın büyük bölümünde Batı Cephesi'nde hakim olan siper savaşı açmazının üstesinden gelme ihtiyacından ilham aldı. Piyadelere dikenli tellerden geçişler açmak ve ardından Alman makineli tüfek yuvalarını bastırmak için özel olarak tasarlandı. Kasım 1914'te Jacques Quellennec tarafından tasarlanan ilk konseptin ardından bu tip, Mayıs 1915'ten itibaren mühendis Eugène Brillié tarafından aynı yıl İngiliz tanklarının geliştirilmesine paralel olarak geliştirildi. Aralık 1915'te Albay Jean Baptiste Eugène Estienne, Fransız zırhlı birimlerinin kurulması için baskı yapmaya başladı ve Şubat 1916'da Paris'in bir banliyösünde bulunan Schneider'in bir yan kuruluşu olan SOMUA tarafından üretilen dört yüz Schneider CA tankı siparişine yol açtı. Eylül 1916 ile Ağustos 1918 arasında.

Erken dönem tankların çoğunda olduğu gibi, Schneider de iç mekanda bölümlere ayrılmadan basit bir zırhlı kutu gibi inşa edildi. Sağ taraftaki bir sponsonda ana silahı olan 75 mm'lik kısa bir topa sahip bir tareti yoktu. Daha sonraki standartlara göre, bu nedenle bir tank yerine bir saldırı silahı olacaktı.[1] Araç, zayıf yerleşim düzeni, yetersiz ateş gücü, sıkışık iç mekan ve dikenli tel kayışları ezmek üzere tasarlanmış ancak pratikte neden olduğu çıkıntılı burun bölümü nedeniyle yetersiz hareket kabiliyeti nedeniyle çok kusurlu bir tasarım olarak kabul edildi. sıkışıp kalmak için tank. İyileştirilmiş tasarımlar neredeyse anında başlatıldı, ancak bunların, Schneider CA 2, CA 3 ve CA 4'ün üretimi sonunda iptal edildi.

Schneider CA 1 tankları, son savaş yıllarında savaşta yaygın olarak kullanıldı. 16 Nisan 1917'deki ilk eylemleri büyük ölçüde başarısız oldu, tank birimleri ağır kayıplar verdi, ancak daha sonraki çarpışmalar daha başarılı oldu. 1918'de Schneider tankları, Alman bahar saldırısını durdurmada ve Fransız yaz saldırılarında Alman cephesini kırmada önemli bir rol oynadı. Eylül 1918'in sonuna kadar, 11 Kasım 1918 Mütarekesi'nden iki aydan daha az bir süre önce aktiftiler, yıpranma nedeniyle sayıları önemli ölçüde düştü. Savaştan sonra hayatta kalan tanklar çoğunlukla ticari araç olarak yeniden inşa edildi, ancak altı Schneider tankı Fas'taki Rif Savaşı'nda İspanya tarafından konuşlandırıldı ve bu tip son eylemini İspanya İç Savaşı'nın başlangıcında gördü.