Sarbel

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sarbel Mihail sayfasından yönlendirildi)
Sarbel
Genel bilgiler
Doğum adıŞarbel Mihail Maronitis
Doğum14 Mayıs 1981 (42 yaşında)
Londra-Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Başladığı yerKıbrıs Rumu, Lübnan Marunisi
TarzlarPop, Laika
MesleklerŞarkıcı
Etkin yıllar2004-günümüze
Müzik şirketiSony Music Greece (2004-2008)
4Music (2009-günümüze)
Resmî sitewww.sarbel.com

Şarbel Mihail Maronitis ya da bilinen adıyla Sarbel (Arapça: شربل مخائيل, Yunanca: Σαρμπέλ-Μιχαήλ Μαρωνίτης, 14 Mayıs 1981, Londra), 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı "Yasu Maria" (Merhaba Maria) şarkısıyla temsil eden şarkıcıdır. Annesi Lübnan Marunisi, babası ise Kıbrıs Rumu'dur. Adı Lübnanlı Aziz Şarbel'den gelmektedir. Ancak Yunanca'da "ş" harfi bulunmaması nedeniyle Sarbel olarak yazılmakta ve telaffuz edilmektedir. Londra'da doğdu ve 18 yaşına kadar orada yaşadı. 18 yaşında Yunanistan'a döndü.

Müzik hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

2004'te bir şans eseri sonucunda müziyseni Panayiotis Steryiu ve prodüktörü Yannis Dulamis ile tanıştı ve Sony BMG Records'tan çıkardığı Se pira sovara (Seni ciddiye aldım) isimli tekli ile müzik dünyasına ilk adımını atmıştır. Bu şarkıda Yunan şarkıcı İrini Merkuri ile birlikte çalışmışlardır.

İlk albümü Parakseno Synaisthima'yı çıkardıktan sonra, 2006'da ikinci albümü, Sahara'yı çıkardı. Aynı zamanda Yunan şarkıcı Natassa Teodoridu ile "Na soun thalassa" (Sen bir deniz olsan) şarkısına düet yaptılar ve Natassa basta olmak üzere, Yannis Paros'la konserler verdi. Eurovision'dan önce İsveçli şarkıcı Cameron Cartio ile "Mi chica" şarkısına bir düet yaptı. Şarkı İspanyolca, Yunanca ve İngilizce'den oluşuyor.

Albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2008 Kati San Esena
  • 2007 Sahara:Euro Edition (Yiassou Maria)
  • 2006 Sahara
  • 2005 Parakseno Sinesthima

Tekliler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2008 Exo Trelathei
  • 2007 Yasu Maria
  • 2005 Se Pira Sovara
Sarbel

Eurovision[değiştir | kaynağı değiştir]

Eurovision'a "Yasu Maria" isimli şarkıyla katıldı. Şarkını müziği İsveç'te yaşayan Alex Papaconstantinou'ya, sözleriyse Mack'e aittir ve plak şirketi bu şarkının Sarbel için çok uygun olduğunu düşünerek onu Yunanistan'daki Eurovision Ulusal Elemeleri'ne katılması teklifinde bulunmuştur. Sarbel teklifi kabul ederek elemeler katılmış ve ulusal elemeyi kazandıktan sonra Eurovision'un büyük finalinde yarışarak yarışmayı yedinci sırada tamamlamıştır.

Eurovision promosyon turları boyunca birçok ülkeyi dolaşmış. Bu turun duraklarından biri olan Türkiye'de Okan Bayülgen'in sunduğu Televizyon Makinası programına katılmıştır. Türkçe şarkılar ve türküler söylemiştir. Türk kuzenlerinin olduğunu ve birçok Türk arkadaşı olduğunu söylemiştir.

Önce gelen:
Anna Vissi
Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan
2007
Sonra gelen:
Kalomira