Saraybosna Film Festivali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sarayevo Film Festivali sayfasından yönlendirildi)
Saraybosna Film Festivali
Sarajevo Film Festival logo
KonumSaraybosna, Bosna ve Hersek
Kuruluş1995
ÖdüllerSaraybosna'nın Kalbi Ödülü, Saraybosna'nın Kalbi Onur Ödülü
sff.ba

Saraybosna Film Festivali (İngilizce: Sarajevo Film Festival), 1995 yılından bu yana Saraybosna'da gerçekleştirilen film festivalidir.

Bosna Savaşı sırasında Saraybosna kuşatması devam ederken başlatılmıştır ve her yıl Ağustos ayında düzenlenmektedir. Güneydoğu Avrupa bölgesinin önde gelen film festivallerinden biri olan Saraybosna Film Festivali, yılda yüzbin sinema izleyicisi tarafından izlenir.[1]

Festivalde 2004 yılından beri Saraybosna'nın Kalbi adıyla en iyi film, en iyi kısa film, en iyi belgesel, en iyi kadın oyuncu ve en iyi erkek oyuncu dallarında ödül verilmektedir. Festivalde ayrıca İnsan Hakları Ödülü, uzun film ve belgeselfilm dalında Jüri Özel Ödülleri ile Saraybosna'nın Kalbi Onur Ödülü verilir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak Ekim 1993'te, MESS'in tiyatro yönetmeni Haris Pašović tarafından 10 gün süren bir Saraybosna Uluslararası Film Festivali düzenlendi. Bu etkinliğin başarısı, Mirsad Purivatra ve Izeta Građević'in, 1992 yılındaki savaş zamanı film gösterimlerinden kalan miras ile birleşince, yıllık bir festivalin düzenlenmesine giden yolu açtı.[2] Festivalin ilki, Ekim 1995'te Saraybosna şehri kuşatma altında iken gerçekleştirildi. "Yaz Film Festivali" adıyla Haziran ayında yapılması planlanan festival, bir çarpışma nedeniyle Ekim ayına ertelenmişti.[3] Film kutuları kuşatma altındaki şehre havaalanının altından kazılan bir tünelle ulaştırıldı ve elektriği olmadığı için enerji kaynağı olarak portatif jeneratörler kullanıldı[4] İlk festival sırasında geçerli bir para birimi olmadığından izleyicilerden her bir film bileti için bir sigara bağışlaması istenmişti.[4] Festvial, beklenmedik bir ilgi gördü ve 12 gün boyunca 15 bin kişi, 15 ülkeden 37 film izledi.[5] İkinci yılda, izleyici sayısı 25bin oldu ve sonraki yıllarda izleyici sayısı ve film sayısı artmaya devam etti. Festival, 2014 yılında yirminci yılını kutladı.

Festival ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Barraclough, Leo. "Sarajevo Film Festival Was Born in Wartime, Now a Thriving Marketplace". variety.com/. Variety.com sitsi, 13 Ağustos 2014. 6 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2017. 
  2. ^ Turan, Kenneth. Sundance to Sarajevo: Film Festivals and the World They Made; pp. 97, 105. Berkeley; Los Angeles; Londra: University of California Press, 2002. (İngilizce)
  3. ^ Erjavec, Dragana. "Sarajevo Film Festival Seen as Celebration of Life". www.balkaninsight.com. Balkaninsight.com sitesi, 11 Ağustos 2016. 16 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2017. 
  4. ^ a b Pond, Steve. "Sarajevo Film Festival Celebrates 20th Year Under the Long Shadow of War". www.thewrap.com. Thewratp.com sitesi, 17 Ağustos 2014. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2017. 
  5. ^ Brian J., Požun. "Brighter than all the stars in Hollywood". www.kinoeye.org. Kinoeye.org sitesi. 18 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]