Sarıyer SK

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sarıyer Spor Kulübü sayfasından yönlendirildi)
Sarıyer SK
Tam adSarıyer Spor Kulübü
Takma adBeyaz Martılar
Renkler         Lacivert-Beyaz
Kuruluş1940
StadyumYusuf Ziya Öniş Stadyumu,
Sarıyer, İstanbul
(Kapasite: 5.000[1])
BaşkanTürkiye Ercan Çamırcı
Lig2. Lig
2022-232. Lig/Kırmızı, 15.

Sarıyer Spor Kulübü, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde aynı adı taşıyan spor kulübü. 2. Ligde mücadele eden kulüp, maçlarını Yusuf Ziya Öniş Stadyumunda oynamaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

1940 yılında kurulan Sarıyer Spor Kulübü'nün kuruluş çalışmaları üç önemli aşamadan geçerek gerçekleşmiştir. Bu üç aşama;

1- Sarıyer Gençler Cemiyeti 2- Sarıyer Gençler Mahfili 3- Sarıyer Gençlik Kulübü

Sarıyer Gençler Cemiyeti

Sarıyer Gençler Cemiyetinin kuruluş yılı büyük olasılıkla 1920'dir. Futbol ve voleybol oynanmış, at yarışları, yağlı güreşler yapılmış, tiyatro ekibi temsiller vermiştir. Cemiyetin futbol takımının forma rengi bordo-kavuniçidir. Sarıyer Gençler Cemiyeti ilk maçını Beykoz Zindeler takımı ile oynamış ve 2-2 berabere kalmıştır. Sarıyer Gençler Cemiyeti mensupları, imkânsızlıklar içinde çalışmalarını azimle sürdürmüşlerdir. Fakat başta maddi imkânsızlıklar ve bugün saptanamayan çeşitli nedenler yüzünden Sarıyer Gençler Cemiyeti'nin faaliyetleri 1927-1930 yılları arasında önce yavaşlamış, sonra da tamamen durmuş ve Sarıyer Gençlik Cemiyeti dağılmıştır.

Sarıyer Gençler Mahfili

Sarıyer Gençler Mahfili 1932 yılında Sarıyer'deki Sarıbaba Dergahında kurulmuştur. (Burası uzun yıllar Nakşi Dergahı olarak kullanılmış, tekke ve dergahların kapatılmasıyla bina bir süre Ali Kethüda Camii'nin tabutluğu olarak kullanılmış, daha sonra CHP semt ocağı olmuş ve nihayetinde de yeni kurulan Sarıyer Gençlik Mahfili'ne devredilmiştir.) Sarıyer Gençler Mahfili'nde futbol, voleybol, güreş ve bisiklet sporları ile uğraşılmakta, müzik ve tiyatro çalışmaları yapılmaktaydı. Sarıyer Gençler Mahfili, devamı olduğu Sarıyer Gençler Cemiyeti'nin formasını aynen koruyarak maçlarına çıkıyordu. Sarıyer Gençler Mahfili, bilinen ilk maçını 18 Nisan 1932 tarihinde Çubuklu takımı ile oynamıştır. Bu maçta sağbek oynayan Muhterem Saygın'ın ayağı kırılınca maç yarıda bırakılmıştır. Sarıyer Gençlik Mahfili 1938 yılına kadar fevkalade faaliyet göstermiştir. 1938 yılında ise çalışmalar aksamış ve ağırlaşmıştır. 1938-1940 yılları arasında teşkilatlanma olmasa da Sarıyerli gençler Sarıyer Gençler Mahfili adı altında karşılaşmalara çıkmışlar e böylece çekirdek kadro korunmuştur.

Sarıyer Gençlik Kulübü

Sarıyer Gençlik Kulübü'nün kuruluşu oldukça emek istedi. Başta Kaymakam Hüsnü Uğural ile Cahit Durmaz, Reşat Pamir, o dönemin futbol oynayanlarından Selahattin Yarar, Müfit Güven, Fikret Canlı, Sabri Erimli, İsmail Erönde, İsmail Kızıltuğ, Ahmet Canel, Nazım Özbay, Mustafa Kocamaz, Numan Uzun, A. Melih Kınalılar, Celâl Demir, Zekeriye Toksavul ve diğerleri kuruluşun gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa fazlasıyla yaptılar. Kulüp bir süre gayri federe olarak faaliyet gösterdi. Sarıyer gayri federe kulübü mensupları bir an önce federe olabilmek için dört elle işe sarıldılar. Tüzük ve diğer formaliteler hazırlanarak 1940 temmuzunda kuruluş başvurusu yapıldı. Böylece Sarıyer Gençlik Kulübü'nün kuruluşu 1940 olarak tescillenmiş oldu. Bu aşamada İstanbul Spor Kulübü'nün de kurucusu olan Kemal Halim Gürgen Bey Sarıyer Gençlik Kulübü'ne çok büyük maddi ve manevi destek vermiştir.

Sarıyer Gençlik Kulübü'nün Kurucuları

Bu isimleri ne kulübün arşivindeki tescil dosyasında ne Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü kayıtlarında ve ne de İstanbul Emniyet Müdürlüğü dernekler bürosundaki kulüp dosyasında bulmak mümkün değildir.[kaynak belirtilmeli] Sonraki dönemlerde hayatta olan kurucu üyelerden alınan bilgiler, Sarıyer Gençlik Kulübü'nü kuranların kendi isimlerini açıkça belirtmeyerek kulübün kuruluşunu tüm Sarıyerlilere mâl etmek gibi örnek bir davranış gösterdikleri yönündedir.[kaynak belirtilmeli] Kurucuların saptanması uzun yıllar sonra 1630 sayılı dernekler yasasının değişmesi neticesinde spor kulüplerinin dernek statüsüne alınmasıyla kurucu üyelerin dernek tüzüğünde belirtilmesi zorunlu hale getirildi böyle olunca, 04.02.1979 tarihli olağanüstü genel kurul toplantısında hayatta olan kurucuların yaptıkları tespitle bu isimler Haydar Doğ (Tüccar), Yusuf Yarar (Kabzımal), Kâzım Esen (Öğretmen), Fikri Alipaşaoğlu (Benson-Emekli), Raşit Pamir (Ptt Müdürü), Salih Dikmen (Memur), Fahrettin Özbay (Memur), Kemal Yarar (Mühendis), İbrahim Bilgin (Tütüncü), Selahattin Yarar (Kabzımal), Cahit Durmaz (Berber), Fikret Canlı (Avukat), Mufit Güven (Memur) ve Muzaffer Erbaş (Kunduracı) olarak belirlendi ve tüzükte yer aldı. Kurucular incelendiğinde çoğunluğunun Sarıyer Gençler Cemiyeti ve Mahfilinde yönetici veya sporcu olarak görev alan isimler oldukları görülmektedir. İsimleri ölümsüzleşmiş olan bu 14 kişiden bugün sadece Av. Fikret Canlı hayattadır.

Lig Serüveni[değiştir | kaynağı değiştir]

1982-1994 ve 1996-1997 yılları arasında Türkiye 1. Ligi'nde (şimdiki Süper Lig) oynamıştır. 1. Ligde oynadığı yıllar boyunca çok başarılı sonuçlar alan takım uzunca bir süre İstanbul'un 4. büyük takımı olarak gösterilmiş ancak 1990'lı yılların son bölümünde bölgede inşaatların yasaklanması ve akabinde zengin iş adamlarının Sarıyer'den el çekmeleri ve dolayısıyla kulübü yüzüstü bırakmaları neticesinde gerileme dönemine girmiştir. 2005 yılından bu yana 2. Lig de mücadele etmektedir. 2014-15 ve 2015-16 sezonlarında 2. Ligde Play Off'a yükselse de çeyrek finalde elenerek 1. Lige yükselemedi.

2018-19 2. Lig Beyaz grupta yer alan Sarıyer Serdar Bozkurt yönetiminde ligde mücadele etti. 34 maçta 20 galibiyet, 8 beraberlik ve 6 mağlubiyet aldı. 68 puan toplayarak grubunu 5. tamamladı ve play-off oynamaya hak kazandı. Play-off çeyrek finalinde Kastamonuspor 1966'yı 1-0 ve 1-1'lik 2 maç sonucunda eledi. Yarı finalde Sakaryaspor'a 0-4 ve 0-0'lık maçlar sonucunda elenerek 1. Lig'e çıkma şansını kaybetti.

2022-23 sezonu öncesinde teknik direktörlük görevine Özcan Kızıltan getirildi.[2] 8. Haftada ise 3-1'lik yenilgi ile sonuçlanan Bucaspor 1928 maçının ardından Özcan Kızıltan ile yollar ayrıldı. 2022-23 sezonunu 42 puanla 15. sırada tamamladı.

Renkleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sarıyer Gençlik Kulübü gayri federe olarak faaliyet gösterdiğinde forma renkleri: fes rengi ( bordo ) forma, sol göğüs üzerinde kavun içi (portakal rengi) yıldız ve beyaz şorttur. Ağırlıklı forma rengi - fes rengi - kavuniçidir. Bu renkler Sarıyer Gençler Cemiyetinin renkleridir. Bilahare kurulan Sarıyer Gençler Mahfili de bu renkleri kullanmıştır. Sarıyer Gençler Mahfili’nin faaliyetlerinin sona ermesi üzerine kurulan Sarıyer Gençlik Kulübü de aynı renkleri benimsemiştir. Sarıyer Gençlik Kulübü federe olmak için yaptığı başvuruda renklerini fes rengi - kavun içi olarak belirtir. Fakat Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü Sarıyer Gençlik Kulübü nün tescilini yapmış olmasına rağmen, renklerini lacivert beyaz olarak tescil etmiştir.Yani, kullanılmakta olan lacivert beyaz renkler Sarıyer Gençlik Kulübü ne B.T. Genel Müdürlüğünce verilmiştir. Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünün tescil ederek emri vaki olarak bildirdiği lacivert beyaz renkleri, Sarıyer Camiası benimsemekte gecikmedi Lacivert “asaletin”, beyaz da ”temizliğin” simgesi olarak kabul edildi. Lacivert beyaz renklerin kullanılması ve giyilecek kıyafetin tescili İstanbul Valiliği'nin 6 Aralık 1945 tarih ve 946 - 11 sayılı izinleriyle olmuştur. Bilahare kıyafet ve renklerin kullanılması izni Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünce 11 Nisan 1946 tarihinde onanmıştır.

Amblem[değiştir | kaynağı değiştir]

Sarıyer Gençlik Kulübünün amblemi gibi kuruluşla birlikte tespit edildi. Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü tescil işlemlerini yaptıktan sonra, giyilecek kıyafetlerinde tescil ettirilmesi gerektiğini bildirdi. Hazırlanan amblem ve giyilecek kıyafet şekli kullanılacak renklerle birlikte resmileştirilerek Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğüne gönderildi. Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü 6 Aralık 1945 tarih ve 946- 11 numara ile bu renk kıyafet ve amblem şeklini tescil etti.

Lacivert beyaz renkler ambleminde renklerini oluşturuyordu. Amblemi çapraz şerit halinde beyaz renklidir beyaz renkler üzerinde eşit ağırlıklarla Sarıyer Gençlik Kulübü'nün baş harfleri olan "S.G.K" harfleri yer almaktadır. Bu amblem uzun yıllar yaka rozeti olarak kullanıldı. Yaka rozetlerinde lacivert üzerinde beyaz olarak kuruluş tarihi olan 1940 konuldu değişmeyen lacivert beyaz renklere karşın yaka rozetleri zaman zaman değişikliğe uğradı.

Sarıyer Gençlik Kulübünün amblemi 1981-82 sezonu içinde genel kurul kararı gerek görülmeden yönetim kurulunun B.T. Genel Müdürlüğüne yaptığı başvurunun kabulü ile değiştirildi. Bu değişiklikle kulübün kuruluştaki amblemi tarihe mal oldu. Yeni amblemde Sarıyer Gençlik Kulübünü elips şeklindeki beyaz üzerine "S" şeklini yaratan iki balık sembolize etmektedir. Elipsin etrafında Sarıyer Gençlik Kulübü - 1940 yazıları okunmaktadır.

Balkan Kupası[değiştir | kaynağı değiştir]

Mehmet İhsan Yalçın'ın başkanlığı döneminde 1991-92 sezonunda mücadele ettiği Balkan Kupası'nda Romanya'da 0-0 biten karşılaşmadan sonra İstanbul İnönü Stadı'nda oynanan 2. maçta Romanya'nın Oţelül Galaţi takımını 1-0 skorla yenerek bu kupayı kazanan 2. Türk takımı olmayı başarmıştır.

Bu kupayı ayrıca 1966-67 sezonunda Yunanistan'ın AEK Atina takımını yenen Fenerbahçe ve 1993-94 sezonunda Yunanistan'ın PAS Giannina takımını yenen Samsunspor takımları da kazanmıştır.

Takım kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kadro 22 Kasım 2014 tarihinde güncellenmiştir.[3][4]
Mevki Futbolcu
1 Türkiye KL Emirhan Ergün
2 Türkiye DF Berat Çetinkaya
3 Türkiye DF Emre Bayraktarbaşı
4 Türkiye DF Emre Karaman
6 Türkiye OS Bilal Turgut
7 Türkiye OS Eser Yayla
8 Türkiye OS Mustafa Soytaş
9 Türkiye FV Yaşar Çetin
10 Türkiye OS Muhammed Türkmen
11 Türkiye FV Mert Somay
12 Türkiye OS Güney Atılgan
14 Türkiye DF Gökhan Payal
17 Türkiye OS Günay Şakar
Mevki Futbolcu
23 Türkiye OS Soner Ergençay
32 Türkiye OS Gürhan Gürsoy
38 Türkiye DF Sami Gökteke
52 Türkiye DF Abdülkerim Balcıoğlu
53 Türkiye KL Kadem Burak Yaşar
54 Türkiye OS Hakan Soylu
61 Türkiye KL Osman Kurtuldu
77 Türkiye DF Eray Açıkgöz
84 Türkiye DF Serhat Akyüz
90 Türkiye DF Fırat Arıkan
92 Türkiye OS Semih Kaya
96 Türkiye FV Ferdi Adıgüzelli
Türkiye OS Yunus Emre Birinci

Lig mücadeleleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1982-1994, 1996-1997

1963-1969, 1971-1982, 1994-1996, 1997-2001, 2004-2005

1969-1971, 2001-2004, 2005-

1940-1963

Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şampiyonluk (1) : 1981-82

İkinci (1) : 1995-1996

Şampiyonluk (1) : 2003-04

Play Off Yarı final (1) : 2018-19

Play Off Çeyrek final (2) : 2014-15, 2015-16

Şampiyonluk (1) : 1970-1971

Çeyrek final (7) : 1982-1983, 1987-1988, 1988-1989, 1989-1990, 1990-1991, 1992-1993, 1993-1994

Şampiyonluk (1) : 1991-92

Geçmiş sezonlardaki performansı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana madde: Sarıyer SK sezonları listesi

Sezon Lig Poz. Maç G B M AG YG P Kupa En Golcü Teknik Direktör
2012/13 2. Lig 13. 32 8 11 13 37 49 35 3. Tur Barış Bakır (10) Erdem Acar / Mehmet Birinci
2013/14 2. Lig 14. 34 6 16 12 38 48 34 2. Tur Cemre Atmaca (9) Mehmet Birinci / Beyhan Çalışkan / Mahmut Kocabal / Bahaddin Güneş
2014/15 2. Lig 5. 34 14 13 7 54 41 55 Grup Eser Yayla (14) Turhan Özyazanlar / Bahri Kaya
Play Off ÇF 2 0 1 1 2 3 1
2015/16 2. Lig 5. 34 15 10 9 37 27 55 3. Tur Cemre Atmaca (8) Ayhan Akman / Mehmet Birinci
Play Off ÇF 2 0 1 1 2 4 1
2016/17 2. Lig 7. 34 14 9 11 50 41 51 3. Tur Emrah Uzun (18) Taner Taşkın / Bahri Kaya
2017/18 2. Lig 8. 34 13 5 16 44 45 44 4. Tur Yaser Yıldız (11) Bahri Kaya / Erbil Uzer / Orhan Kaynak
2018/19 2. Lig 5. 34 20 8 6 56 32 68 4. Tur Yaser Yıldız (17) Serdar Bozkurt
Play Off YF 4 1 2 1 2 5 5
2019/20 2. Lig 9. 28 11 7 10 34 33 40 3. Tur Doğukan Emeksiz (5) Ahmet Akcan / Şaban Yıldırım / Ekrem Al
2020/21 2. Lig 6. 36 16 13 7 51 33 61 3. Tur Bertul Kocabaş (9) Ahmet Yıldırım / Ekrem Al
2021/22 2. Lig 14. 38 11 10 17 50 59 43 4. Tur Koray Kılınç (10) Taşkın Güngör / Mustafa Çapanoğlu / Ekrem Al
Not: Tablo son 10 sezonu göstermektedir. Ayrıntılar ve geçmiş sezonlar için Ana Maddeye bakınız.

Oyuncu İstatistikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

En Fazla Forma Giyen Oyuncular En Fazla Gol Atan Oyuncular
No Oyuncu Maç Sezon No Oyuncu Gol Maç Sezon
1 Cengiz Güzeltepe 288 1987-1998 1 Sercan Görgülü 77 274 1985-1995
2 Sercan Görgülü 274 1985-1995 2 Sead Celebic 53 150 1982-1987
3 Esat Bayram 264 1988-1997 3 Erdi Demir 42 137 1990-1995
4 Osman Yıldırım 240 1984-1995 4 Cemre Atmaca 37 116 2011-2016
5 Engin Ülker 230 1982-1995 5 Selçuk Yula 36 85 1987-1991
6 Hakan Özgerçek 219 1981-1991 6 Ertan Koç 35 67 2007-2009
7 Mehmet Kaplan 207 1987-1996 7 Sinan Pektemek 33 120 2009-2014
8 Ethem Baykurt 189 2005-2013 8 Erdal Keser 32 66 1987-1989
9 Erdem Acar 184 1975-1988 9 Rıdvan Dilmen 31 127 1983-1987
10 Feridun Alkan 177 1988-1995 10 Osman Yıldırım 31 240 1984-1995

Başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Reşat Pamir (6 dönem)
  • Fahrettin Özbay (1 dönem)
  • Fikri Benson (Alipaşaoğlu) (1 dönem)
  • Kemal Yarar (2 dönem)
  • Haydar Doğ (1 dönem)
  • Emin Göraç (1 dönem)
  • Selahattin Yarar (2 dönem)
  • Nazım Özbay (2 dönem)
  • M. Ali Erkan (1 dönem)
  • Numan Uzun (1 dönem)
  • Fikret Canlı (1 dönem)
  • İsmail Kızıltuğ (1 dönem)
  • Mehmet Turla (1 dönem)
  • Nejat Erimtan (1 dönem)
  • Tacettin Tekgül (4 dönem)
  • Halim Tezcan (1 dönem)
  • Necdet Erdem (1 dönem)
  • Uğurcan Elmas (3 dönem)
  • Erdal Aksoy (10 dönem)
  • Galip Bingöl (1 dönem)
  • İhsan Yalçın (5 dönem)
  • İsmet Acar (1 dönem)
  • Yetkin Gürsel (2 dönem)
  • Mustafa Yetmişbir (1 dönem)
  • Yusuf Tülün (2 dönem)
  • M. Sedat Özsoy (3 dönem)
  • Adnan Albayrak (1 dönem)
  • Salih Acarel (1 dönem)
  • Haşmet Mürşit (3 dönem)
  • Mehmet Tahir Sarıoğlu (1 dönem)
  • İbrahim Balcı (2 dönem)
  • Mustafa Hepanıl (1 dönem)
  • İbrahim Bozan (1 dönem)
  • Mehmet Akdağ (1 dönem)
  • Hayati Kaptanoğlu (1 dönem)
  • Saffet Akkoyun (3 dönem)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yusuf Ziya Öniş Stadyumu". Istanbulsporenvanteri.com. 27 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2014. 
  2. ^ "Sarıyer'de Özcan Kızıltan dönemi başladı". Sporx. 31 Temmuz 2022. 7 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2011. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]